Kirjailija Jussi Valtonen voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan He eivät tiedä mitä tekevät.

Vanhan ylioppilastalon puhujakorokkeen takana seisoo hämmentynyt mies. Kirjailija Jussi Valtonen on juuri voittanut vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon ja aloittamassa juhlakaavaan kuuluvan puheen.

Ennen Valtosta on juuri puhunut palkinnon jakavan Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää. Hän on luonnehtinut suoraan, ilman korulauseita, kuluvaa kirjavuotta sanalla vaikea. Digitaalisoituminen, huono taloustilanne ja kiihtyvä taistelu ihmisten ajankäytössä näkyvät kirjamyynnissä. Sen lisäksi, että kirjan elinkaari lyhenee, niitä ostetaan yhä vähemmän. Harvoin on alalla edessä tällaisia juhlia kuin tänään. 

Mutta Jussi Valtosella on syytä juhlaan. Jo useamman romaanin julkaissut kirjailija ei ole tätä ennen ollut kovin tuttu laajalle yleisölle. Nyt, salamavalojen räiskyessä, hän on.  Valtonen aloittaa lyhyen puheensa, joka muodostuu pitkälti listasta kiitettäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tällaisia romaaneja ei kirjoiteta yksin, vaikka ne pitääkin kirjoittaa yksin, Valtonen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtonen kirjoitti yli 600-sivuista He eivät tiedä mitä he tekevät -romaaniaan kuusi vuotta. Mutta nyt hänen on vielä hetki patsasteltava vähän kiusallisilta tuntuvissa parrasvaloissa. Onneksi hän käyttää media-aikansa näppärästi hyväkseen:

– Ja aivan lopuksi: luulen, että voin melko turvallisesti sanoa, että näin juhlallista hetkeä ei ole koskaan aiemmin ollut sanoa hyvää syntymäpäivää äiti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla