Vaikka työ kuormittaa liikaa ja väsyttää, kotiin voi lähteä virkeänä. Ota käyttöön professorin suosittelema palautumisniksi.

Oletko jatkuvasti väsynyt työpäivän jälkeen tai jo sen aikana? Suututko helposti ja tiuskit työkavereillesi?

Työpäivästä palautumista on turha jättää koti-iltaan. Työpaikalla on syytä tarkistaa oma kuormitus ja muuttaa asiaa pikaisesti parempaan suuntaan. Tampereen professori Ulla Kinnunen varoittaa jopa kasaantuvan kuormituksen terveyshaitoista.

– Kasautuessaan työkuormitus on haitallista ja vaikuttaa hyvinvointiin sekä terveyteen, Kinnunen sanoo Suomen Akatemian tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisten työtahdista on tullut entistä vilkkaampaa. Tätä tahdin kiristymistä on jatkunut jopa muutama vuosikymmen. Kinnusen mielestä rajapyykkinä voidaan pitää 1990-luvun lamaa. Sen jälkeen työkuormitus on vain lisääntynyt; samalla myös työelämän epävarmuus ja sosiaalinen vuorovaikutus ovat kasvaneet huimasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä työntekijä voi sitten tehdä liian kovan kuormituksen alla? Kinnunen on huomannut, että tärkeintä on panostaa palautumiseen heti - jo työpäivän aikana. Palautumista ei ole syytä lykätä liian pitkään.

– Pienilläkin tauoilla saa keskeytyksen työaikaan, jolloin palautuminen voi päästä käyntiin ja työpäivän päättyessä on pirteämpi olo.

"Monella vaikeaa erotella työ- ja vapaa-aikaa"

Palautumisesta vaikeaa tekee usein se, että monen työ kuormittaa enemmän henkistä kuin fyysistä puolta. Etenkin konttorityöt uuvuttavat työntekijöitä ja lisäävät stressiä enemmän kuin rasittavat ruumiillisesti.

– Monissa töissä on vaikeaa enää erotella työ- ja vapaa-aikaa toisistaan, jolloin työt siirtyvät ajatuksissa myös kotiin, Kinnunen mainitsee.

Suomen Akatemia on mukana rahoittamassa hanketta, joka tutkii työkuormituksesta palautumista. Kinnusen mukaan tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta hänen mielestään työelämän vaatimukset eivät voi enää kasvaa samassa tahdissa kuin ne ovat tehneet viimeiset vuosikymmenet.

"Etenkin konttorityöt uuvuttavat..."

Näin varmaan onkin. Omassa työssäni terveyskeksuksen vuodeosastolla konttorityöt ja tietokoneella näprääminen lisääntyvät kaiken aikaa. Uusia ohjelmia tulee koko ajan. Opastusta tai perehdetystä  ei pyynnöstä huolimatta saa.  Kaikki tuo aika mikä menee uuden opetteluun on pois hoitotyöstä ja potilaalta. Ja kun ikää tulee ei uusia asioita opi enää niin nopeasti kuin nuorempana.

Tuntuu, että tärkeintä on koneella istuminen ja  kirjaaminen. Potilaiden hoitaminen on sivuseikka.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla