Mitä vaikutuksia vanhuspalvelulain uudistuksella on vanhusten laitoshoitoon? Saako ikääntynyt äitini riittävät palvelut kotiin? Kysy mitä tahansa, Marja Jylhä vastaa.

Etlehti.fi:n verkkovieras on tällä viikolla Tampereen yliopiston gerontologian eli vanhenemistutkimuksen professori Marja Jylhä.

Voit esittää hänelle vanhenemiseen ja vanhusten hoitoon liittyviä kysymyksiä keskustelupalstalla puolen tunnin ajan torstaina 22.1. kello 12–12.30.

Jylhä on tutkinut ikäihmisten terveyttä ja toimintakykyä, vanhuutta elämänvaiheena. Minkälaisia palveluja ja hoitoa ikäihmiset saavat ja kuinka yhteiskunta muuttuu, kun vanhoja on yhä enemmän. Hän suhtautuu kriittisesti vanhuspalvelulain uudistukseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nykyisin vanhuus voi kestää jopa 50 vuotta, 65-vuotiaasta 115-vuotiaaksi. Suomalainen yhteiskunta ei mielestäni ole ottanut vakavasti muutoksia, joita uusi vanhuusikä tuo tullessaan. Ikäsyrjintä on yleistä, Jylhä toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vanhoja on yhä enemmän, hoivan tarve kasvaa. Miten hoiva järjestetään, missä vanhukset saavat avun, jota tarvitsevat? Missä vanhojen tulisi asua ja kenen pitäisi heitä hoitaa?

Onko ikäihmisen asema sinulle ajankohtainen? Mietitkö, kuinka ikääntynyt äitisi tai isäsi pärjää kotona? Ovatko he mielestäsi saaneet riittävät palvelut kotiin?

Miten yhteiskunnan ja poliitikkojen pitäisi ottaa väestön ikääntyminen huomioon? Ovatko säästöt ja laitoshoidon vähentäminen oikeita ratkaisuja? Miten vanhuspalvelulain uudistus vaikuttaa ikääntyneiden asemaan?

KMT eli kysy mitä tahansa: Marja Jylhä kommentoi ja vastaa kysymyksiisi ET-lehden keskusteluissa torstaina kello 12.

KMT eli kysy mitä tahansa. Lue lisää ET-lehden verkkovieraista täältä!

Ihan sattumalta tulin juuri Et-netin keskustelut palstalle. Aihe on todella kiinnostava. Kyllä on kummallista, että tästä vierailijasta ei kerrottu ET-netin toimituksen toimesta etukäteen ! Minkä vuoksi? Nyt jäi moni kiinnostunut kysymyksineen nuolemaan näppejään. Olisi suotavaa, että edes päivä aikaisemmin kerrotaan seuraavasta vierailijasta niin että osaisi olla paikalla tiettynä aikana ja päivänä.

Nim. Ottaa päähän!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla