Älä huoli, verkkopankkeja viime päivinä riivanneet palvelunestohyökkäykset eivät ulotu rahoihisi. Kerromme silti 20 vinkkiä, miten voit edistää omaa turvallisuuttasi verkossa.

Pankkitilillä olevat rahasi ovat yhä turvassa, vaikka pankit kärsivät niihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. Nämä hyökkäykset tarkoittavat sitä, että joku tai jotkut pommittavat pankin verkkopalvelua jättimäisellä viestimäärällä ja saavat aikaan ruuhkan, joka estää pankkipalvelujen käytön. Rahoihisi nämä häiriköt eivät ole päässeet käsiksi.

– Erityisesti nyt tapahtuneiden pankkeihin kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten yhteydessä ei tarvitse olla huolissaan, että omat tilitiedot tai verkkopankin salasanat olisivat hyökkäyksen vuoksi paljastuneet, tai että hyökkääjät olisivat varastaneet rahoja, Viestintävirasto totesi tiedotteessaan alkuviikosta.

Verkkopankin käytöstä voit ja sinun pitääkin tehdä turvallista huolehtimalla käyttämiesi laitteiden tietoturvasta. Jo siitä on iso apu, että käytät vain omaa tai muuten tuttua ja turvalliseksi tietämääsi tietokonetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavilla muistilistoilla pääset vauhtiin:

Huolla koneisto

 1. Huolehdi tietokoneen ajantasaisesta tietoturvasta, virustorjunnasta, virustarkistuksista ja palomuurin asetuksista. Ensiapuna haittaohjelman saastuttaneen tietokoneen tarkistamiseen voit käyttää esimerkiksi F-Securen skannauspalvelua.
 2. Päivitä säännöllisesti tietokoneen käyttöjärjestelmä, verkkoselaimet ja muut ohjelmat, jolloin tietokoneen ohjelmien tietototurva-aukot tulevat tukituiksi. Käytä ohjelman automaattista päivitystoimintoa, jos sellainen on tarjolla.
 3. Selain on ohjelma, jolla pääset netin sivuille. Internetselaimia ovat esimerkiksi Internet Explorer, Google Chrome ja Mozilla Firefox ja Applen Safari. Ota selvää, mitä selaimia pankkisi suosittelee käytettäväksi verkkopankissaan ja käytä niistä uusimpia versioita.
 4. Hyödynnä selaimissa olevia huijaus-/kalastelusivustojen tunnistustoimintoja.
 5. Käytä kahta selainta, joista toisen omistat verkkopankki- ja muulle sähköiselle asioinnille ja toista käytät muuhun netissä liikkumiseen.
 6. Älä asenna tuntemattomia ohjelmia tai selaimen lisäosia tietokoneellesi.
 7. Jos käytät verkkopankkiasioinnissasi langatonta verkkoa, sen pitää olla suojattu.

Liiku fiksusti

 1. Vältä käyntejä epäilyttävillä internetsivuilla.
 2. Älä avaa outoja ja epämääräisiä sähköposteja tai niiden liitetiedostoja.
 3. Älä avaa verkkopankkia sähköpostilinkin kautta, vaan kirjoita osoite itse selaimesi osoiteriville. Sähköposti voi olla huijausviesti.
 4. Hoida asiointi verkkopankissa kerralla loppuun ennen siirtymistä muille internetsivuille.
 5. Kirjaudu verkkopalvelusta ulos palvelun käytön jälkeen. "Kirjaudu ulos" -painikkeella. Tyhjennä myös selaimen välimuisti, erityisesti jos käytät yhteiskäytössä olevaa tietokonetta esimerkiksi kirjastossa.
 6. Jos Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen saat kysymyksen haluatko tallentaa syöttämäsi tiedot, vastaa siihen kielteisesti. Verkkopankissa ei käytetä selaimessa olevaa toiminnallisuutta, joka tallentaa lomakekenttiä ja salasanoja.

Pihtaa tunnuksia

 1. Säilytä pankkitunnuksia huolellisesti. Käyttäjätunnusta, salasanoja ja tunnuslukuja ei pidä säilyttää samassa paikassa.
 2. Älä tallenna pankkitunnustesi tietoja tietokoneelle.
 3. Opettele käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ulkoa.
 4. Älä käytä verkkopankkisi salasanaa muissa verkkopalveluissa ja muista vaihtaa se säännöllisesti.
 5. Älä anna asiointitunnuksia kenellekään puhelimitse tai sähköpostilla, vaikka kysyjä esittäytyisi esimerkiksi pankkitoimihenkilöksi tai poliisiksi. Pankki ei koskaan kysele sähköpostitse tai puhelimitse käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Pysy ajan tasalla

 1. Aseta sinulle sopivat käyttörajoitukset tileille ja korteille. Määrittele tilikohtainen yksittäisen maksun yläraja.
 2. Tarkkaile tilitapahtumiasi.

Pankit käyttävät verkkopankissaan suojattua tietoliikenneyhteyttä eli SSL-suojausta. Se salaa tietokoneesi ja internetsivun palvelimen välisen liikenteen sisällön ja auttaa sivuston aitouden varmistamisessa. Suojaus ehkäisee esimerkiksi verkkourkintaa (phishing), jossa rikolliset yrittävät saada verkon käyttäjän uskomaan että hän vierailee parhaillaan esimerkiksi verkkopankin tai sähköpostipalvelunsa verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

SSL-yhteydessä on osoitteen alussa teksti https:// erotukseksi tavanomaisen yhteyden tekstistä http://. Lisäksi osoitekentän vieressä on varmennetta kuvaava suljettu lukko -symboli.

Näpäyttämällä lukkoa saat selainohjelmassa näkyviin sivun aitouden todentamiseen liittyvät tiedot. Tiedoissa näkyvän verkko-osoitteen pitää vastata selaimen osoiterivillä näkyvää verkko-osoitetta.

Pankkien verkkosivuilla on runsaasti turvallisuusohjeita. Niitä kannattaa lukea myös muilta kuin oman pankin sivuilta. Viestintäviraston sivuilta löydät ajankohtaista ja syventävää tietoa osoitteesta www.tietoturvaopas.fi

Lähteet: Finanssialan keskusliiton, Finanssivalvonnan, Kuluttajaliiton, Viestintäviraston ja pankkien verkkosivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla