Monen ikäihmisen kauppareissu jää tekemättä, koska matkalta ei löydy levähdyspaikkaa. Minne sinä haluaisit lisää tuoleja?

Helsingissä käynnistetään lajissaan ensimmäinen tuolikampanja. Nyt kansalaisilla on mahdollisuus laittaa tuoli kadulle ja tarjota istuin ohikulkijan levähdyspaikaksi.

Tuolikampanja ideoitiin Helsingin Kalliossa, jossa tuolien puute on erityisen suuri ongelma. Levähdyspaikkojen puute voi pahimmillaan lisätä ihmisten syrjäytymistä. Erityisesti ikäihmisen kaupassa tai apteekissa käyminen jää helposti kokonaan tekemättä, jos matkalta ei löydy hetken huilimispaikkaa.

– Kalliossa asuu paljon yksinäisiä vanhuksia. Monet heistä haluaisivat lähteä ulos, mutta eivät uskalla, koska eivät tiedä, riittävätkö voimat korttelin päästä päähän. Elinpiiri pienenee siis entisestään, kertoo Tarja Jalli, Helsingin Diakonissalaitoksen Seniori-Vamos-hankkeen vetäjä. 

Diakonissalaitoksen lisäksi kampanjassa on mukana helsinkiläisten nuorten aikuisten perustama Kallio-liike. Heidän mukaansa tuolikampanjaan osallistuminen on helppo tapa auttaa ikäihmisten ja muidenkin levähdyspaikkaa tarvitsevien liikkeelle pääsyä.

– Kallio ei ole ainoa kaupunginosa, josta penkit puuttuvat. Toivottavasti kampanja laajentuu Kalliosta myös muualle, esimerkiksi Töölöön, ja ihmiset innostuisivat viemään tuolinsa ulos helpottamaan jonkun elämää, Jalli sanoo.

Järjestäjät haluavat herätellä tempauksellaan kaupunkilaisia, päättäjiä ja yhteisöjä tekoihin ihmisystävällisemmän kaupungin puolesta, ihmisten syrjäytymistä ja kotiin juuttumista vastaan.

Kaupunkilaiset, yrityksen mukaan lukien, voivat tuoda säänkestäviä istuimia liikkeensä tai kotiovensa lähistölle. Joutilaan tuolin voi myös tuoda lainaan järjestäjille. Yön ajaksi tuolit on syytä huolehtia pois kadulta, ja isännöitsijälle on hyvä kertoa etukäteen tuolien ulos viemisestä, järjestäjät muistuttavat.

Tuolikampanjan avajaisia vietetään maanantaina 9. kesäkuuta kello 17–19 Kallion kirkon edustalla Helsingissä. Kampanjaviikon ajan pyritään lisäämään istuimia, joihin kaikki voivat istahtaa. Lue lisää myös täältä.

Puuttuuko teidän alueeltanne levähdyspaikka? Minne haluaisit lisää penkkejä? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kentässä.