Suomen mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti kehottaa luomaan soittoringin yksinäisten ympärille. Jotta jokaisella olisi arkunkantajia. Toimittaja otti vastuun vastaan ja huomasi homman toimivan.

Ei tarvita kuin puhelin. Pirkko Lahti, Suomen Mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja, on pannut alulle yksinkertaisuudessaan loistavan idean: yksinään asuvien ihmisten soittorenkaan. Sen jokainen jäsen soittaa vuorollaan ennalta sovittuna aikana muille renkaaseen kuuluville. Jos jonkun puhelimeen ei yrityksistä huolimatta vastata, soittaja ottaa yhteyttä hänen läheisiinsä, naapuriin tms. joilla on avain tämän asuntoon. Mahdolliselta onnettomuudelta vältytään. Bingo!

Otin haasteen vastaan. ystäväni ja minä perustimme neljän hengen tekstiviestiporukan, Puhelintytöt. Jokainen puhelintyttö päivystää vuorollaan viikon. Hän lähettää aamupäivällä muille  ryhmäviestin - esimerkiksi kaikki Ok? Jos viestiin ei muutamaan tuntiin vastata, lähetetään uusia kyselyjä. Mikäli nekään eivät tuota tulosta, ryhtyy päivystäjä toimimaan.

Tiedämme toistemme omaisten numerot ja avainten säilytyspaikat Juttu toimii kahteen suuntaan - jos päivystäjästä ei kuulu mitään, muut tietävät, että jotain voi olla vinossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekstiviestikin toimii

Renkaaseen kuuluminen edellyttää velvollisuudentuntoa ja sitoutumista. Se pelaa sitä vaivattomammin mitä kurinalaisemmin puheluun tai tekstiviestiin vastataan. Viestin nopea kuittaaminen, vaikkapa vastauksella "Ok", säästää soittajan hermoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiheutin harmaita hiuksia ystävälleni, koska olin jättänyt puhelimen kotiin koko päiväksi. Hän ehti jo hälyttää suurin piirtein koko sukuni, kunnes löysi naapurin, joka oli nähnyt minut pihalla. Kaveri pitää säästää turhilta huolilta, vastata mahdollisimman pian ja kertoa ajoissa matkoista.

Huoltomies päivystää aina

Kaikilla yksinasuvilla ei ole omaisia, joille soittaa tai he asuvat kaukana. Ei  talomiestä eikä naapuria, jonka puoleen kääntyä.
Entä huoltomies?

Helsingin Kruununhaassa tuhansia asukkaita palvelee Kiinteistöhuolto Määttä, jonka työnjohtaja on Kasperi Luoma.

Vanhusten asiat ovat hänelle tuttuja – hän on itse pelastanut kerran kellarissa vakavasti itsensä satuttaneen rouvan.
Tulisiko Määtän huoltomies esimerkiksi minun luokseni, jos joku kolmesta ystävästäni pyytää apua?

– Ilman muuta,  sanoo Luoma epäröimättä.

– Asukas antaa meille niiden ihmisten nimet ja henkilötiedot, jotka hän on valtuuttanut pyytämään tarvittaessa apua. Päivystävä huoltomies liittää ne hänen nimensä kohdalle. Soittajan ei edes tarvitse tulla mukaan käynnille. Huoltomies kyllä tietää, miten toimia, jos asukas löytyy vaikkapa tajuttomana.  Monet meistä ovat myös käyneet ensiapukurssit.

Luoma pitää puhelinrengas-ideaa erinomaisena:

– Jo nyt tapahtuu hiljaista silmälläpitoa. Miehillä on nimikkotalonsa, asukkaat tunnetaan, koska työsuhteet ovat pitkiä.

– Meidän tehtävämme on pitää silmät auki. Saamme esimerkiksi kivijalkakauppiailta vinkkejä epäilyttävistä kulkijoista ja pystymme varoittamaan nopeasti asukkaita laitamalla ilmoituksia nimikkotaloihimme.

Pirkko Lahden mielestä huoltomiesten saaminen mukaan on hieno juttu. Hän ideoi heti lisää: voisiko kiinteistötoimistolla olla pieni toimipiste, jossa asukkaat kävisivät kertomassa huoliaan. Päivystävä puhelin?  Eri kiinteistötoimistoilla on erilaiset säännöt, mutta Lahti kannustaa asukkaita ja taloyhtiöitä vaatimaan omilta huoltotoimistoiltaan Määtän kaltaista palvelua.

Oletko pitänyt huolta ystävistä?

Lahti esittää karun kysymyksen:

- Kuka kantaa arkkua omissa hautajaisissasi? Oletko pitänyt huolta ystävistäsi. Ei ystävyys ole itsestäänselvyys. Jos et soita takaisin, puhelut harvenevat. Jos et mene kylään, et pyydä luoksesi, ei sinuakaan kohta kutsuta mihinkään.  Ja sitten ihmettelet yksin jäämistäsi.

Kuvittelemme, että kaikkien muiden elämä on paljon jännittävämpää kuin omamme.

- Kunpa ihmiset oppisivat arvostamaan hyvää arkea, huokaa Pirkko Lahti.

- Rutiinit, arkinen päivärytmi tuovat turvaa ja pelastavat turhautumiselta: ylös, suihkuun, aamiaiselle, kauppaan. Kävelyn merkitystä ei voi yliarvioida, verenkierto vilkastuu, aivot saavat happea. Kävely on todellista mielenterveysurheilua ja paras tapa purkaa masennusta. Sen jälkeen onkin mukava  laiskotella, koska on ikään kuin ansainnut sen.

Onko sinulla ideoita turvallisuutemme lisäämiseksi? Asia on entistä ajankohtaisempi nyt kun vanhusten halutaan selviytyvän pidempään kotonaan. Kirjoita meille osoitteeseen et-lehti@sanoma.com tai keskustele aiheesta forumilla.

Vierailija

"Varmista arkunkantajasi".

Ainakin ennen miehet olivat kantajina ja heitä oli kuusi. Mistä repäistä sellainen mieslauma arkunkantajiksi?

Miten nykyisin on? Pääseekö sitä hautaan tai tuhkana tuuleen ilman arkunkantajia?

 

Jos ei ole tiedossa omaisia tai muita läheisiä, jotka tulisivat kantajiksi, hautaustoimisto, seurakunta, jopa sairaalahenkilökuntaa saattaa olla kantajina. Ihmistä ei jätetä vaille viimeistä palvelusta. Vaikka nykymaailma onkin kova,  inhimillisyyttä ja kunnioitusta kuoleman kohdatessa kuitenkin aina löytyy.

Ei tarvitse arkunkantajaa kun tuhkataan.

Siunaustilaisuuteen jää arkku sisältöineen ja hautaustoimisto hoitaa kaiken. Tuhkauurna sitten vain haetaan myöhemmin hautaustoimistosta, (ehkä voi sopia toisinkin) ja tuhkat voi kaataa vaikka mereen, tiettyyn määrättyyn paikkaan, tai haudata hautausmaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla