Kevät toi muurarin, maalarin ja muuttolinnut. Lintuharrastajat kokoontuvat 9. toukokuuta bongaamaan lajeja, kuka tosissaan, kuka rennosti.

Eläinmaailma-lehti ideoi Tornien taiston 1994. Vuodesta 2000 sen on järjestänyt Birdlife Suomi, joka on maamme lintuyhdistysten keskusjärjestö.

Taistossa lintutorneille kokoontuvat joukkueet yrittävät havainnoida seitsemän tunnin aikana mahdollisimman monta lajia. Kuka tahansa voi tulla paikan päälle seuraamaan tilannetta.

Tänä vuonna taistoon käydään 9. toukokuuta. Joukkueiden osallistumismaksuilla kerätään rahaa lintujensuojeluun, tänä vuonna heinäkurpan hyväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkein tavoite on tehdä harrastusta ja hyviä lintupaikkoja tunnetuksi leppoisan tapahtuman kautta, kertoo Birdlifen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Tee linnunpönttö

Tapahtuma on monelle harrastajalle kevään kohokohta ja intensiivinen lintupäivä.

– Ei lähdetä lyhyelle parin tunnin retkelle, vaan ollaan yhdessä paikassa aamuviidestä yhteen iltapäivällä. Eväitäkin pitää olla mukana.

Tänä vuonna mukana on yli 300 tornia, joten joukkoon mahtuu sekä rentoa yhdessäoloa että totista toimintaa.

– Kovin vakava tai virallinen kilpailu Tornien taisto ei kuitenkaan voi olla, koska torneja on ympäri maata eivätkä paikat ole samanlaisia.

Yli sata lajia

Parhaimmillaan voittaja on kirjannut päivän aikana 119 lajia. Tasaista tahtia on menty niin kauan kuin Birdlife on tapahtuman järjestänyt: päälle sadan joka vuosi.

– Heikoinkin tulos, 103 lajia yhdessä tapahtumassa, on hyvä saavutus, Södersved kertoo.

Kymmenissä torneissa järjestetään yleisöretkiä ja -opastuksia niille, jotka haluavat tietää lisää linnuista. Opastuksia tarjotaan vuosi vuodelta yhä enemmän

– Yhdistyksissä on lähdetty siitä, että kun torneille tulee tiedonhaluisia ihmisiä, ilman muuta voi kysellä.

Omasta asemapaikastaan Södersved ei ole vielä varma.

– Asun Lohjalla, joten sillä suunnalla aion vaikuttaa. Käyn varmaan näppäämässä kuvia muutamalla tornilla.

  • Tornien taisto 9.5. klo 05–13.
  • Yleisöretket klo 10.
  • Maailman muuttolintujen päivä 11.5.
  • Lasten lintuviikko 18.–24.5.

birdlife.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla