Domus, 1946, Keravan puuteollisuus.
Domus, 1946, Keravan puuteollisuus.

Lähes kaikki tuntevat Domus-tuolin, mutta kuka tietää, mitä muuta Ilmari Tapiovaara ehti suunnitella elämänsä aikana?

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta muotoilija, sisustusarkkitehti Ilmari Tapiovaaran (1914–1999) syntymästä. Siksi hänet nostetaan esille useissa paikoissa kuluneena vuonna.

Tapiovaaran syntymäjuhlavuoden kunniaksi avataan tänään näyttely, joka esittelee muotoilijan tuotantoa erittäin kattavasti. Designmuseon näyttelyssä nähdään niin huonekaluja kuin jopa ennen näkemättömiä arkistoluonnoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin-näyttelyn luonnokset, huonekalut, sisustussuunnitelmat ja henkilökohtaiset tavarat kuljettavat läpi Tapiovaaran elämän. Tapiovaaran töitä tarkastellaan erityisesti muotoilijan sosiaalisen vastuun näkökulmasta. Näyttelyssä näkee myös puolison ja työtoverin, sisustusarkkitehti Annikki Tapiovaaran merkityksen ja taustatyön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen yhdeksi merkittävämmäksi muotoilijaksi tituleerattu, sisustusarkkitehdiksi valmistunut Ilmari Tapiovaara teki laajan uran. Moni tunnistaa hänet esimerkiksi Domus- ja Mademoiselle-tuoleista, mutta Tapiovaara ehti eläessään tehdä paljon muutakin.

Hän toimi muun muassa huonekalutehtaan taiteellisena johtajana, opettajana, kehitysyhteistyötehtävissä sekä oman suunnittelutoimiston vetäjänä. Domus-tuolin (1946) hän suunnitteli alun perin opiskelija-asuntolaan, mutta siitä on myöhemmin tullut yksi tuolien klassikoista.

Designmuseossa on esillä myös kuvia Tapiovaaran juhlarahasta. Suomen Rahapaja aikoo nimittäin julkaista syyskuussa hopeiset 10 ja 20 euron juhlarahat Ilmari Tapiovaaran kunniaksi.

Ilmari Tapiovaara -näyttely 6.6.–21.9.2014 Designmuseossa Helsingissä.

Tämä pitäisi jokaisen Suomalaisen käydä katsomassa. Hieno näyttely Suomalaisen suurmiehen tuotannosta ja kansallisesta perinnöstämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla