Kaija Marin (vas.) ja hänen tyttärensä Kaisa kajaanilaisessa leipomossa, joka on ollut perheomistuksessa vuodesta 1913 lähtien.
Kaija Marin (vas.) ja hänen tyttärensä Kaisa kajaanilaisessa leipomossa, joka on ollut perheomistuksessa vuodesta 1913 lähtien.

”Etkö tiijä mikä orkkaali on?” Kajaanin legendaarisen kahvila-konditorian Kaija Marin kysyy epäuskoisena.

Orkkaali? Minä en tiennyt, vaikka sanan kuvaama tunne on tuttuakin tutumpi.

– Se on sellaista, että nyt lähetään. Täällä Kainuussa asenne on se, että sata kilometriä ei ole matka eikä mikään. Ja välillä tulee olo, että pitää vaihtaa maisemaa. Silloin on orkkaalin aika, kahvila-konditorian Pekka Heikkinen & kumppanien omistaja Kaija Marin kertoo.

Siis spontaani irtiotto, joka syntyy hetken mielijohteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkakuume on liian suureellinen sana, sillä orkkaalissa on kysymys äkillisestä tunteesta ja tarpeesta, jonka mukaan päättää toimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Annetaan Kaijan kertoa esimerkki.

– Aamulla tulee mieleen, että tänään voisi käydä Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla kääntymässä.

Mutta mistä ihmeestä sana tulee?

– Sitä en tiedä, mutta minulle se tulee äidiltäni, joka oli syntynyt vuonna 1916 ja elänyt kasvuvuotensa Oulunjärven suurimmassa saaressa Manamansalossa. Äiti teki leipomossa töitä 87-vuotiaaksi eikä pitänyt koskaan pidempää lomaa, mutta näitä orkkaaleita hän otti.

Orkkaalin syvin olemus

Kaijakaan ei osaa tasan tarkalleen sanoa, mitä orkkaali on.

– Sitä että hetkeksi irtaudutaan rutiineista ja velvollisuuksista. Ei mitään erityisen suunniteltua, mutta ei välttämättä täysi suunnittelematontakaan. Jotain erityistä ja normaalista poikkeavaa, joka virkistää.

Kaijan äiti Saima käytti muutenkin värikästä kieltä.

– Moni hänen sutkauksistaan liittyi kovaan elämään ja sen jaksamiseen. Hän muun muassa sanoi, että sitä pystyy vaikka nokastaan seinään, jos sille päälle heittäytyy. Se oli hänen tapansa sanoa, että kaikki on mahdollista.

Vaan onko orkkaalia kuvaamaan muitakin murresanoja? Millä tavoin tuollaista ”nyt on pakko saada vähän vaihtelua” -tunnetta kuvaillaan teillä päin? Kerro oma versiosi orkkaalista ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla