Pohjanmaalla Raahessa elää harvinainen teräsyrittäjä, Hilkka Ahonen. Hän kauppaa tyrnimarjoja – suomalaisia superfoodeja, jotka kelpaavat lontoolaisillekin.

Vielä muutama vuosi sitten Hilkka Ahonen ajoi itse autoa ja hurautti itse myymään tuotteitaan eri puolille Suomea. Viimeksi alla oli upouusi farmari-Mersu. Ajettuja kilometrejä yrittäjälle tuli vuodessa kymmeniätuhansia.

Tänä vuonna Hilkka sairastui. Sen vuoksi hänen liikkumisensa ja puhekykynsä ovat heikentyneet, mutta se ei ole vauhtia hidastanut.

– Marjoja en poimi enää itse ja puhekin on melkein mennyt, mutta töitäni pystyn yhä tekemään, Hilkka kertoo ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Paras ikä yrittää – lue senioriyrittäjän muistilista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Aika ei kulunut joutilaana”

90-vuotias Hilkka toimii marjayrittäjänä, jonka päätuote on tyrni. Bisnes käynnistyi silloin, kun hänen olisi pitänyt jäädä eläkkeelle.

Tai oikeastaan tarina alkoi jo paljon, paljon aiemmin, Hilkka naurahtaa.

– Olen tehnyt töitä ihan pienestä pitäen, heti kun opin kävelemään.

Ensimmäisinä vuosinaan Hilkka laitettiin paimentytöksi. Myöhemmin hän päätyi maatalon emännäksi. Hilkka hoiti muun muassa karjaa sekä kuusilapsista kotiaan, mutta maatalousyrittäjyys loppui noin 40 työvuoden jälkeen.

– Jouduin terveyssyistä lopettamaan karjatilani, mutta eihän minulla kulunut aika joutilaana, Hilkka myöntää. 

"Tyrni on ihmeellinen marja. Se pitää virkeänä."

Tyrnimarjojen kanssa Hilkka on työskennellyt yli 25 vuotta.

– Ennen kuin aloin kasvattaa ensimmäisiä pensaitani, en ollut koskaan ollut tekemisissä tyrnin kanssa. Se on ihmeellinen marja ja antaa voimaa sekä pitää virkeänä.

Ulkomaanbisnestä ilman nettisivuja

Kantava voima Hilkan yrityksessä, Piehingin Marjat Oy:ssä oli aluksi tyrnimehu. Edelleenkin mehua tehdään ja sitä tilataan ympäri Suomea, mutta rinnalle on noussut muita tuotteita. Nykyisin mehusta jäljelle jäävät tyrnin osat kuivatetaan ja siitä syntyy superfoodiksikin kutsuttua tyrnijauhetta.

– Joka päivä juon ja syön itsekin tyrniä eri muodoissa. Jauhe sopii moneen ruokaan ja sisältää ne tyrnin tärkeimmät osat.

Jauhe on löytänyt sitä suosivan käyttäjäkuntansa, ja sen maine on kirinyt jopa ulkomaille saakka. Vaikka yrityksellä ei ole internet-sivuja eikä marjaherkkuja ole aktiivisesti markkinoitu Suomen rajojen ulkopuolelle, sai Hilkka yhteydenoton yllättäen Lontoosta. Sinnekin piehinkiläisiä tyrnituotteita myydään nyt.

Lontoon-viennistä uutisoi ensimmäisenä Yle.

”Luoja yksin tietää”

Hilkka vakuuttaa, että supermarja tyrni on yksi syy hänen pitkään ikäänsä ja voimiinsa – mutta se ei ole ainoa.

– Uskon, että työ on kuitenkin ennen kaikkea se juttu, joka pitää ihmisen elossa. En ole koskaan lomaa pitänyt enkä eläkepäiviä viettänyt.

"Työ on ennen kaikkea se juttu, joka pitää ihmisen elossa."

Kuinka pitkään aiot vielä jatkaa yrittäjänä, Hilkka Ahonen?

– Luoja yksin sen tietää ja pitää huolen lapsestaan. Enempää en osaa sanoa.

Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta.

Tiesitkö tämän tyrnistä x 5?

  1. Pensaassa kasvava oranssi marja on ravintopommi. Vajaasta desistä marjoja saa yhtä paljon C-vitamiinia kuin keskikokoisesta appelsiinista.
  2. Lisäksi marjat sisältävät B- ja E-vitamiineja, kuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja.
  3. Pakastetut marjat maistuvat kohmeisina puuron päällä. Teollisuudessa tyrni uppoaa niin mehuihin, hilloihin, hyytelöihin kuin jauheeksi.
  4. Luonnonvaraisena marjaa on Pohjanlahden rannikkoalueella Tornioon saakka ja Ahvenanmaalla. 
  5. Tyrnin keruuaika on syys–lokakuu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla