Yrittäjyys, siinäkö ratkaisu työtä vailla olevalle 55+-suomalaiselle? Ehkäpä, jos kantti kestää, kuten Tapio Suomella – jonka tärkein tuote kantoi aluksi nimeä Pää kiinni.

Kun Työ Caratia-kultakauppaketjun vetäjänä loppui,  Tapio Suomelle jäi 25 vuoden kokemus alalta, jonka tulevaisuus näytti synkältä.

Jotain piti keksiä, sillä Suomi ei uskonut löytävänsä enää lähes kuusikymppisenä uutta työpaikkaa. Niinpä hän meni selvittämään ajatuksiaan Aalto-yliopiston järjestämään yritysideakiihdyttämö Protomoon.

Ensimmäisellä viikolla jokaisen osanottajan piti tuoda liikeidea arvioitavaksi ja edelleen kehitettäväksi.

Taustaa: Lähestyykö eläkeikä? Muista huokoistaa

Pää kiinni ja tuutilulla

Aiemmassa työssään Suomi oli joutunut matkustelemaan paljon. Matkoilta jäivät mieleen krooninen univaje ja epätoivoiset yritykset nukkua liikennevälineissä, sillä ihmistä ei ole rakennettu nukkumaan istuma-asennossa.

Painava pää killuu löysän letkun varassa ja retkahtaa heti, kun kontrolli pettää.
Suomi lähti hakemaan pulmaan ratkaisua miettimällä, voisiko pään kiinnittää vaikkapa selkänojaan tai niskatukeen.

Lue myös: Hyvä ikä yrittää: 55+

– Keksintösäätiökin naureskeli alussa, että noita ratkaisuja on netti täynnä, mutta kun asiaa tutkittiin, niitä ei löytynytkään.

Projekti sai työnimekseen ”Pää kiinni”. Kolme ja puoli vuotta myöhemmin Suomella on käsissään kevyt lepopanta eli tuotteen kehitysversio numero 42.

Lisäksi Suomen tukena on kolme nimekästä yhtiökumppania ja kuutisenkymmentä yritykseen sijoittanutta pienomistajaa.

Kaksi ostos-tv-jättiä tekee parhaillaan lepopannan koemarkkinointia, toinen Britanniassa ja toinen Yhdysvalloissa. Lisäksi haussa on lentoyhtiökumppani.

– Jos yksi kolmesta tärppää, tämä lähtee isosti.

Yrittäjän kivinen tie

Keksiminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se on vain ohikiitävän ahaa-hetken ajan. Ideasta myytäväksi tuotteeksi on pitkä tie: prototyyppejä, koe-eriä, testejä, pakkaussuunnittelua, teollisen valmistajan etsintää, koemarkkinointia, rahoituskierroksia sekä patentteja ja tuotesuojausta.

Rahaa menee joka vaiheessa, mutta sen saaminen on työn ja tuskan takana.

– Tässä joutuu koko ajan pyytämään muilta apua tietämättä, koska tulee mahdollisuus maksaa takaisin.

Matkalle mahtuu myös monta epäonnistumista. Ne  kaikki sisältävät opetuksen ja kirvelevän lisälaskun.

– Rotkon syvyyttä ei tiedä ennen kuin sinne putoaa, Suomi kuvaa epäonnistumisen logiikkaa.

Yrittäjän pitää vain uskoa ideaansa. Lisäksi hänessä pitää olla saarnamiehen vikaa ja kykyä saada muut uskomaan, että vielä kerran velat muuttuvat saataviksi.

3 x helposti eroon jet lagista – mukana myös lepopanta

Nautitko epävarmuudesta?

Jos ikääntyvä työntekijä ei löydä uutta työpaikkaa, yrittäjyys voi olla tie ulos umpikujasta.

Tapio Suomi kehottaa kuitenkin miettimään tarkkaan, kannattaako sille tielle astua. Yrittäjäksi pitää haluta, jotta homma toimii.

– Epävarmuuden sietokyky on aivan ratkaisevaa. Tässä hommassa voi lähteä auto tai asunto alta. En missään tapauksessa suosittele heikkohermoisille.

Lepopannan kohdalla viisaus on pitänyt kerätä kantapään ja kokeilun kautta. Jopa tuotenimike piti keksiä, koska mitään vastaavaa ei ollut. Lopulta nimeksi tuli lepopanta, englanniksi restband.

Tapio Suomella riittää ystävien lisäksi epäilijöitä. 39 euron hintaisia lepopantoja on myyty vasta tuhansia.

Lepopannan idea on yksinkertainen, mutta sen käyttö vaatii totuttelua. Suomi uskoo keksineensä uuden tavan nukkua.

– Ei polkupyörän keksijälläkään ollut helppoa. Kriitikoiden mielestä hän oli keksinyt hevosen, joka kaatuilee.

Suomi toivoo, että lepopannan hinta puolittuu, kun teollinen tuotanto pääsee vauhtiin. Pannasta on kehitteillä myös uusia versioita esimerkiksi polkupyörien ja autojen lastenistuimiin.

Entäpä sitten jos…

Kohta totuus paljastuu. Tarvitseeko maailma keksintöä nimeltä Lepopanta? Sitä voi toistaiseksi vain arvailla.

Suomi on pannut panoksensa sen kortin varaan, että keksinnölle on markkinat. Mitä jos tulikin valittua väärä kortti? Miten siitä häpeästä voi nousta?

– Vaimo on luvannut pysyä rinnalla, ja sijoittajat, jotka ovat tässä mukana, tietävät pelin riskit. Myös koira on minulle tärkeä. Siitä saa kävelyseuraa satoi tai paistoi.

Tapio Suomen yöunet eivät mene enää ihan pienestä. Ja jos menevät, hän osaa nukkua istualtaan.

– Olen oppinut käyttämään Lepopantaa, hän nauraa.

Kovilla pakkasilla omakotiasujan päänsärkynä ovat jäätyvät putket ja lisääntynyt lämmityksen tarve. Näillä vinkeillä säästät rahaa ja vaivaa!

Kun pakkanen paukkuu useita päiviä peräkkäin, se tietää riskiä vesikalusteille ja -putkille. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Putkirikon riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa nopeasti.

Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon.

– Asukas voi tehdä paljon putkirikon estämiseksi, asiantuntija Sami Seuna Motivasta sanoo.

Seuna kehottaa eristämään huolellisesti kohdat, joissa on vesiputkien läpivienti rakennukseen. Tärkeintä on eristää ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa. Maassa olevat putket voi eristää lumikerroksella tai muulla eristemateriaalilla. Näin kannattaa toimia, jos putket ovat aikaisempina vuosina jäätyneet.

– Peruslämpö on pidettävä yllä varastoissa ja vapaa-ajanasunnoissa, jos niissä on vesikiertoinen lämmitys tai vesikalusteita. Vesimittaritilan lämpötilaa pitää seurata tarkasti etenkin laitteen vierestä. Kellarissa seinän vieressä lämpötila voi pahimmillaan laskea pakkaselle. Edullinen varokeino on pakkasvahti, joka pitää lämpötilan plussan puolella. Se on helppo itsekin asentaa lähelle vesiputkia, Seuna sanoo.

Jäätyneiden putkien sulattelussa kannattaa olla varovainen ja tarvittaessa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Säästöä jopa kolmannes

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Säännöllinen puunpoltto tulisijassa on etenkin sähkölämmitystalossa tärkeä tukilämmitysmuoto. Kovalla pakkasella puu myös palaa takassa iloisemmin.

– Suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin. Ahkera puunpolttaja voi varaavan takan tai leivinuunin avulla kattaa 10–30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta, Seuna sanoo.

Kovimmilla pakkasilla huonelämpötiloja voi alentaa niistä tiloista, missä ei oleskella. Varaston ja autotallin lämpötilan voi huoletta laskea 7–12 °C:een, jopa himpun verran alemmaskin. Kannattaa tarkistaa, että korvausilmaventtiili on talviasennossa. Sälekaihtimet ja verhot ehkäisevät ikkunoiden lämpöhukkaa, mutta lämpöpattereita ei pidä peittää verhoilla tai huonekaluilla.

Ilmalämpöpumpun käyttöön kovilla pakkasilla Seunalla on nyrkkisääntö: alle kymmenen vuotta vanhat hyvälaatuiset laitteet toimivat yleensä kohtuullisella hyötysuhteella jopa -30 °C pakkasella, mutta sitä vanhemmat mallit kannattaa sammuttaa noin -15 °C pakkasilla. Tarkat tiedot saa valmistajalta ja käyttöoppaasta.

Lähde: Motiva

Hoi, 61-vuotias! Haluaisitko jo nostaa eläkettä, mutta jatkaa silti töissä? Ove on uusi eläkemuoto, jolla tämä onnistuu.

1. Mikä on osittainen varhennettu vanhuuseläke eli ove?

Se on vuoden 2017 alusta voimaan tullut eläkemuoto, joka korvaa entisen osa-aikaeläkkeen. 61 vuotta täytettyäsi voit ruveta nostamaan osan vanhuuseläkkeestäsi, joka on kertynyt edellisen vuoden loppuun mennessä.

2. Mistä tarkistan eläkekertymäni?

Tiedot näet työeläkeyhtiösi verkkosivulta. Yhtiö selviää osoitteesta tyoelake.fi.

3. Kuinka suuren osan eläkkeestä voi nostaa varhennettuna?

Joko neljänneksen tai puolet. Jos valitset 25 prosentin vaihtoehdon, voit myöhemmin vaihtaa sen 50 prosentin osittain varhennettuun vanhuuseläkkeeseen. Toisin päin vaihtoa ei voi tehdä.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen voi peruuttaa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun saa eläkepäätöksen. Maksettu eläke peritään takaisin.

4. Mikä on varhennusvähennys?

Kun nostat osaa eläkkeestäsi etuajassa, siihen tehdään leikkaus. Se on 0,4 prosenttia jokaiselta varhennuskuukaudelta. Jos eläkeikäsi alaraja on esimerkiksi 63 vuotta 6 kuukautta ja alat nostaa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä 62-vuotiaana, vähennystä tulee 18 kuukaudelta, yhteensä 7,2 prosenttia. Vähennys on pysyvä ja se koskee sitä osaa eläkkeestä, jota alat nostaa.

Oma taloudellinen sietokyky kannattaa arvioida realistisesti. Jos vähennys eläkkeeseen onesimerkiksi sata euroa kuukaudessa, se tarkoittaa kymmenen vuoden aikana 12 000:ta euroa ja 20 vuodessa 24 000 euron pottia.

5. Miten lasken vaikutuksen lopulliseen eläkkeeseeni?

Työeläkeyhtiöiden verkkosivujen laskurilla voit itse laskea vaikutusta. Apua saat omasta työeläkeyhtiöstäsi.

Muistathan, että eläkettä leikkaa myös elinaikakerroin, joka määräytyy kunkin ikäluokan odotettavissa olevan eliniän perusteella. Tänä vuonna (2018) kerroin lasketaan vuonna 1956 syntyneille, ja se leikkaa heidän alkavia eläkkeitään nelisen prosenttia.


6. Miten veroni muuttuvat?

Kun eläke pienenee, veroprosentti laskee. Jos kuitenkin jatkat töissä, vero on sitä suurempi, mitä enemmän saat yhteenlaskettua palkka- ja eläketuloa.

Kun saat ilmoituksen ove-hakemuksesi hyväksymisestä, tilaa heti eläkeverokortti osoitteesta vero.fi/verokortti tai soittamalla numeroon 029 497 000. Ilman verokorttia eläkkeestä menee 40 prosentin vero. Erotus maksetaan takaisin, kun verokortti on tullut työeläkeyhtiöön.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke oli keskimäärin 900e/kk helmikuun 2017 loppuun mennessä 50 prosentin eläkettä hakeneilla. – Eläketurvakeskus

7. Minkä verran voin tehdä töitä , kun nostan osittaista varhennettua eläkettä?

Voit jatkaa töissä entiseen tapaan, vaikka kokoaikaisesti. Jos toivot lyhennettyä työaikaa, sovi siitä työnantajasi kanssa. Jos aiot lopettaa työnteon kokonaan, sinun pitää irtisanoutua työsopimuksesi määrittelemällä tavalla.

8. Kertyykö ove:n aikana tekemästäni työstä eläkettä?

Kyllä, aivan normaalisti. Vuoden 2017 alusta eläkettä ansaitaan 1,5 prosenttia vuositulosta läpi koko työuran. Vuoden 2025 loppuun jatkuva siirtymäaika takaa 53-62-vuotiaana suuremman kertymän eli 1,7 prosenttia.

9. Sopiiko ove työttömälle?

Voit saada samanaikaisesti ovea ja ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa ja sairauspäivärahaa.

10. Miten ja milloin haen osittaista varhennettua vanhuuseläkettä?

Omasta työeläkeyhtiöstäsi. Hakemuksen voi täyttää sähköisesti tai paperisena. Oikea ajankohta on 2-4 viikkoa ennen kuin haluat oven maksun alkavan. Hakemusta tehdessäsi tarvitset pankkitilin numerosi, sähköpostiosoitteesi ja verkossa verkkopankkitunnukset.

11. Milloin saan nostaa loput vanhuuseläkkeestäni?

Sitten kun saavutat vanhuuseläkeikäsi alarajan ja lopetat päätyösi kokonaan.

12. Entä jos päätän jatkaa töissä vielä eläkevuosina?

Jos lykkäät eläkkeesi loppuosan nostamista yli vanhuuseläkeikäsi alarajan, saat pysyvän lykkäyskorotuksen. Se on 0,4 prosenttia jokaista lykkäyskuukautta kohti.

Eva Ihalainen, 61, Joroinen:

"Sain elämääni väljyyttä"

"Minulle tuli täyteen 45 vuotta samassa työpaikassa vuonna 2017. Aloitin keskikoulun jälkeen asiatyttönä Ahlströmin Varkauden konepajalla. Pian siirryin palkanlaskentaan, joka sittemmin on ollut osa työtäni.

Pidän itsenäisestä työstäni. Silti, kun täytin viime syksynä 61, aloin kaivata elämään väljyyttäelämääni. Halusin aikaa ulkoilulle ja liikunnalle. Minusta on lisäksi tullut mummi.

Vuoden vanha pojanpoikani Nuutti asuu Varkaudessa ja on usein perheineen meillä Joroisissa. Voimme mieheni kanssa vastedes olla enemmän avuksi Nuutin hoidossa, jos tarvitaan.

Aloitin marraskuussa lyhennetyn, 80-prosenttisen työajan. Nyt helmikuussa alkoi osittainen varhennettu vanhuuseläkkeeni. Nostan 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestäni.

Ove alkoi, kun vanhuuseläkeikäni alarajaan oli aikaa 19 kuukautta. Eläkkeen varhennus vähentää käteen jääviä eläketulojani vajaat sata euroa kuukaudessa koko loppuelämäni ajan. Sen verran laskin kestäväni rahan menetystä. Onhan näitä työvuosia jo kertynyt, ja mistä sitä tietää, kuinka pitkään riittää voimia ja terveyttä.

Syksyllä 2018 siirryn kokonaan eläkkeelle. Nykyistä pienemmät tulot eivät pelota. Olen tottunut elämään säästeliäästi. Työssä käydessä syntyy kuluja esimerkiksi työmatkoista, siisteistä vaatteista ja kampaajakäynneistä.

Jatkossa saatan harkita vapaaehtoista vanhustyötä. Omia iäkkäitä vanhempiani hoidin itse loppuun asti."

Lähteet: Eläketurvakeskus ja ETK:n kehityspäällikkö Jari Kannisto, Työeläkeyhtiö Elo ja Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara sekä Verohallinto.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Uusi osittainen varhennettu vanhuuseläke aiheutti alkuvuonna 2017 hakemustulvan työeläkeyhtiöihin. Viime vuoden helmikuun loppuun mennessä hakemuksia tuli 3 630.

Hakijoista joka toinen oli syntynyt vuonna 1955. Toinen puolikas oli pääosin vuosina 1954 ja -56 syntyneitä.

Kaksi kolmesta hakijasta oli miehiä. Syynä saattaa olla yli 60-vuotiaiden miesten korkea työttömyysaste.

Valtaosa haki maksuun 50:tä prosenttia kertyneestä eläkkeestään. Vain yksi kymmenestä valitsi 25 prosentin vaihtoehdon.

Alkuvuonna myönnetyt 50 prosentin eläkkeet ovat olleet suuruudeltaan keskimäärin 900 euroa kuukaudessa.

Työeläkeyhtiö Elo haastatteli maaliskuun alussa sataa asiakastaan, joille oli myönnetty ove. Peräti puolet heistä jatkoi töissä entiseen tapaan. Vain yksi kymmenestä lopetti työnteon kokonaan. Vajaa viidesosa lyhensi työaikaa.