Yksi ryhtyy yrittäjäksi pakosta, toinen vapaudesta. Moni eläkeikää lähestyvä työllistyy yrittäjäksi, koska työpaikan saaminen on muuten vaikeaa.
Vastikään 60 vuotta täyttäneiden suomalaisten työttömyys on kääntynyt jyrkkään kasvuun ja on nyt eri ikäryhmistä korkein ja pitkäkestoisin, käy ilmi Työ- ja elinkeinoministeriön analyysista vuodelta 2012.
– Mitä vanhempi olet, sitä vaikeampaa sinun on työllistyä. Jo 40. ikävuoden jälkeen työllistyminen alkaa hiljalleen vaikeutua, toteaa Työ- ja elinkeinoministeriön dosentti, työmarkkinaneuvos Matti Sihto.
– Jos 55-64-vuotiaat joutuvat nyt työttömiksi, on työllistyminen vaikeaa, vaikeampaa kuin nuoremmilla työttömillä.
Tämän päivän työelämä arvostaa asennetta ja taitoja, jotka perinteisesti on liitetty start up, eli ennakkoluulottomaan ja aloittelevaan yrittäjyyteen. On oltava sosiaalinen, markkinointihenkinen, joustava, rohkea ja monimediaosaaja. Itsensä ja työnsä on osattava brändätä - tuotteistaa.
"Ei kuulu mulle, olen vain töissä täällä" -asenne ei tulevaisuuden työelämään kuulu. Sen, jonka mielii saada työtä, on yleisten arvojen mukaan oltava valmis pitämään huolta ulkonäöstään, joustamaan vapaa-ajastaan työn eduksi, kehumaan itseään, alaansa ja työpaikkaansa olipa ala mikä tahansa ja puhumaan mielellään jotakin esksottista kieltä, kuten turkkia tai meksikoa - kieliä, jotka liitetään uusiin tai uudelleen nouseviin talouksiin.
– Monet ikääntyvät työllistyvät yrittäjiksi, Matti Sihto huomauttaa.
– Ongelma vain on se, ettei itsensä työllistäminen välttämättä ole yli 60-vuotiaalle yhtä luontevaa kuin nuoremmalle työttömälle.
Veroihin enemmän kuin palkkaan
Yrittäjän on hallittava mittava pino byrokratiaa ja mikä olennaista, ymmärrettävä kirjanpidon päälle tai palkattava loistava kirjanpitäjä. Monelle suuret verot tulevat yllätyksenä.
Ylen A2:n yrittäjäillassa tiistaina 2.12. vieraileva Lappeenrantalainen parturi-kampaaja sanoo maksavansa veroja lähes yhtä paljon kuin asiakkaana oleva lääkärinsä. Lääkärin kuukausiansio on noin 8000 euroa.
Nyt on tarjolla osa-aikaista
Temin selvityksen mukaan osa-aikaisten työpaikkojen osuus on kasvanut. Sen sijaan vakituisia paikkoja on tarjolla harvemmin.
Määräaikaiset avoimet työpaikat ovat yleisiä etenkin opetusalalla, siivous- ja kiinteistönhoitotehtävissä.
Todennäköisintä on työllistyä yksityiselle sektorille, yli viiden hengen yritykseen ja muualle kuin Itä-Suomeen. Määrällisesti työpaikat ovat vähentyneet eniten viiden hengen toimipaikoissa ja Pohjois- sekä Itä-Suomen alueella.
Naiset jäävät alakynteen
Sukupuolellakin on merkitystä. Miehen on todennäköisempää saada töitä kuin naisen.
Vuoden 2013 työllistymistilaston mukaan noin 2000 työssäkäyvästä noin 1340 henkilöä oli miehiä, naisia puolestaan 1220. Ikääntyneet naiset työllistyivät nuorempia naisia paremmin terveydenhoidossa ja sosiaalialalla, palvelutyössä ja kaupallisessa työssä.
On kyllä varmasti todella eksoottinen kieli tuo meksiko, en ole aiemmin sellaisesta kuullutkaan.
Sen sijaan Meksikossa puhutaan enimmäkseen espanjaa.