
Kelvinit, watit, lumenit – mihin lamppuostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota? Entä säästääkö valoja sammuttelemalla sähköä? Kokosimme vinkit.
1. Millaisia lamppuja tänä päivänä myydään?
Kauppojen lamppuhyllyiltä löytyy pääasiassa led-lamppuja. EU kielsi perinteiset hehkulamput kotitalouksien käytössä jo vuonna 2012. Sen jälkeen moni siirtyi käyttämään energiansäästö- ja halogeenilamppuja. Viime vuosina suurin osa niistäkin on poistunut markkinoilta.
Tänä päivänä kodin valaistus nojaa siis lähinnä ledeihin. Ne vievät huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehkulamput ja voivat kestää jopa 50 kertaa pidempään.
Ledit kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin.
Esimerkiksi uuniin ja muihin erikoiskohteisiin hehkulamppuja on kuitenkin edelleen saatavilla.
2. Miten valitsen led-lampun?
Led-lampusta kannattaa tarkistaa ainakin lumen-arvo. Se kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa. Mitä suurempi luku on, sitä enemmän lamppu valaisee.
Jos hehkulampuissa tottui 40 watin lamppuun, vastaavan määrän valoa tuottaa noin 470 lumenin led-lamppu.
Tarkista ledilampun paketista kelvinit ja lumenit.
Led-lampun kelvin-arvo kertoo puolestaan lampun värisävystä. 2 700 kelviniä on lämmin valkoisen sävy, 4 000 kelviniä neutraali valkoinen.
Mitä suurempi luku on, sitä kylmemmäksi ja sinertävämmäksi värisävy muuttuu. Vanhastaan tuttujen hehkulamppujen värisävy oli noin 2 700 kelviniä.
Lamppuostoksilla on syytä varmistaa myös se, että lampun kanta on valaisimeen sopiva.
Kaikkia led-lamppuja ei myöskään voi himmentää. Sekin voi siis olla tarpeen tarkistaa ennen ostopäätöstä.
3. Millainen valon sävy sopii eri huoneisiin?
Valon sävy vaikuttaa huoneen viihtyisyyteen. Lämpimän sävyn koetaan usein antavan pehmeää ja kodikasta tunnelmaa. Siksi moni suosii lämpimän sävyisiä lamppuja esimerkiksi olo- ja makuuhuoneessa.
Kylmempi sävy takaa kirkkaamman näkyvyyden, mutta tekee huoneesta astetta kolkomman. Kylmää valoa käytetään usein julkisissa tiloissa ja valaisemaan isoja yhteisiä tiloja.
Kylmempi sävy voi olla kolkko mutta auttaa näkemään paremmin.
Hämäränäkö heikkenee iän myötä, joten huoneisiin, joissa on tarve nähdä mahdollisimman kirkkaasti, voi halutessaan valita kirkkaamman ja hieman kylmemmän sävyisen lampun.
4. Mitä eroja lamppujen kuvuissa on?
Lamppukupuja on monenlaisia. Yleisimmät vaihtoehdot ovat kirkas tai opaali, eli valkopintainen lamppu.
Molemmat näistä sopivat hyvin yleisvaloksi tai vaikka lukunurkkauksen valaisimeen. Valkokupuinen lamppu kuitenkin häikäisee kirkasta vähemmän.
Saatavilla on myös erikoislamppuja, kuten niin sanottuja antiikkikupuisia lamppuja. Niissä lampun pinta on väriltään ruskeankeltainen, joten ne sopivat tuomaan ilmettä esimerkiksi koristevalaisimeen.
Antiikkikupuisen lampun tunnistaa sanasta ”amber”, joka tarkoittaa meripihkaa.
5. Voinko asentaa ledilampun saunaan?
Kaikki led-lamput eivät kestä saunan kuumia lämpötiloja. Useilla valmistajilla on kuitenkin nykyään myös saunaan sopivia led-malleja.
Saunalampuistakin on syytä varmistaa lampun sopivuus juuri oman saunan valaisimeen. Lamput saattavat kestää esimerkiksi 60 asteen lämpötilaa.
Silloin ne soveltuvat lauteiden alle tai muutoin matalalla oleviin valaisimiin, mutta eivät saunan kattoon.
Jos valaisin on korkealla, kannattaa selvittää myyjän kanssa, millainen erikoislamppu juuri oman saunan valaisimeen olisi saatavilla.
6. Kestävätkö ledit kylmää?
Vaikka led-lamput ovat herkkiä kuumuudelle, kylmää ne sietävät hyvin. Siksi ledejä voi hyvin käyttää myös pihavaloissa.
Ulos on kuitenkin saatavilla myös erittäin kovia pakkasia kestäviä pakkaslamppuja. Ne toimivat useimmiten aina 40 plusasteesta 40 miinusasteen. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa koviin pakkasiin voi siis halutessaan varautua sellaisilla.
7. Paljonko lamput maksavat?
Led-lampun hinta vaihtelee sen ominaisuuksien, kuten lumen-arvon, energialuokan ja kuvun materiaalin, mukaan.
Yleisvaloksi sopiva 2 700 kelvinin led-lamppu maksaa noin 3–10 euroa. Himmennettävä lamppu maksaa puolestaan noin 10–15 euroa.
Led-lamppu kestää yleensä noin 15 000 tuntia.
Hinnat saattavat äkkiseltään tuntua kalliilta. Koska led-lamput kestävät käytössä huomattavasti hehkulamppuja pidempään, ne ovat suhteellisesti edullisempia.
Led-lamppujen käyttöikä on tyypillisesti noin 15 000 tuntia.
8. Kannattaako valot sammuttaa, kun poistuu huoneesta?
Pääsääntöisesti kannattaa. Etenkin silloin, jos ei ole aivan varma, milloin huoneeseen on palaamassa.
Niin sanottua valojen rämppäämistä ei kannata pelätä. Toisin kuin monesti ajatellaan, valojen päälle laittamisesta ei synny suurta virtapiikkiä. Siksi valot voi huoletta sammuttaa aina, kun niitä ei käytä.
Valojen rämppäämistä ei kannata pelätä.
Ainut valojen sammuttamisen ja päälle kytkemisen huono puoli on lampun kuluminen. Nykyaikaiset led-lamput kestävät kuitenkin kymmeniä tai jopa satoja tuhansia sytytyskertoja. Senkään vuoksi valoja ei siis kannata jättää sulkematta.
Energian säästön kannalta kannattaa miettiä sisävalojen lisäksi myös sitä, milloin ulkolamppujen on tarpeen olla päällä.
Lähteet: Motivan energiankulutuksen asiantuntija Päivi Suur-Uski, Tukes, Airam, lamppujen jälleenmyyjät, Martat.
Koko jutun voi lukea ET-lehden numerosta 22/2022. Tilaajana voit lukea sen täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.
Miten kierrätän lamput?
- Lamput lajitellaan pääsääntöisesti sähkö- ja elektroniikkaromuun. Led-lampuissa on kierrätettäviä materiaaleja, joten niitä ei tule heittää sekajätteeseen.
- Loppuun palaneen lampun voi kiikuttaa oman ruokakaupan keräyslaatikkoon. Lamppuja myyvillä marketeilla on pieniä kauppoja lukuun ottamatta velvollisuus kerätä käytetyt lamput kierrätettäväksi.
- Jos kotoa löytyy vielä vanhoja hehkulamppuja, ne kuuluvat käytön jälkeen sekajätteeseen. Sinne menevät myös esimerkiksi autojen lamput sekä halogeenilamput.
Tiesitkö?
Noin 10% suomalaisten yhteensä käyttämästä sähköstä kuluu valaistukseen.
Lähde: Motiva