Aurinkopaneelit ovat hyvä tapa säästää sähkölaskussa. Näillä neuvoilla mitoitat järjestelmän oikein.

1. Kenen kannattaa sijoittaa aurinkosähköön?

Jos talossasi on varjostuksesta vapaata kattopintaa etelään, länteen tai itään, sinulla on edellytykset ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi.

Sijoituksen kannattavuus riippuu siitä, kuinka paljon pystyt vähentämään aurinkosähkön avulla ostosähkön käyttöä.

Säästöä voi tulla viidennes sähkölaskusta.

Suomessa oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä voi tuoda kotiasujan sähkölaskuun säästöä noin viidenneksen vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mitä aurinkosähköjärjestelmä maksaa?

Kolmen kWp:n järjestelmä maksaa käyttövalmiina 6 000–7 000 euroa. Asennuksen osuudesta saa kotitalousvähennystä ja energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin voi saada tietyin ehdoin myös ARA:n tukea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinkopaneelien elinkaari on noin 25 vuotta, mutta järjestelmään tarvittavan invertterin vain puolet siitä. Invertteri on vaihtosuuntaaja, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi.

Paneelien käyttöajaksi arvioidaan 25 vuotta.

Aurinkosähköjärjestelmän 25 vuoden elinkaarikustannukseen pitää siis laskea siis mukaan yksi invertterinvaihto eli noin 1 500 euroa. Järjestelmä vaatii siis noin 8 000 euron investoinnin, jotta se tuottaa sähköä 25 vuotta.

Lisäksi pitää varmistaa, ettei kattoremontille ole tarvetta tuona aikana, sillä aurinkosähköjärjestelmän purkaminen ja uudelleen asentaminen kesken elinkaaren tulee kalliiksi.

3. Kuinka nopeasti sijoitus maksaa itsensä takaisin?

Pientaloissa yleisellä 3 kWp:n aurinkosähköjärjestelmällä voi tuottaa Etelä-Suomessa sähköä maksimissaan 2 500 kilowattituntia vuodessa.

Kun katsoo laskustaan ostosähkönsä kilowatti- ja siirtohinnan sekä sähköveron ja kertoo sen vuosituotannolla, saa laskettua maksimivuosisäästönsä.

Jos sähkön hinta on 0,14 euroa kilowattitunnilta, vuosisäästö olisi noin 350 euroa.

Investoinnin takaisinmaksuajan saa jakamalla elinkaarikustannuksen vuosisäästöllä. Jos takaisinmaksuaika on 20 vuotta, järjestelmä tuottaa viitisen vuotta ilmaista sähköä.

Jos sähkön hinta nousee nykyisestä, takaisinmaksuaika luonnollisesti lyhenee. Aurinkosähkön kannattavuuslaskuri löytyy Finsolarin sivuilta osoitteesta finsolar.net.

4. Onko aurinkosähkö ekoteko?

On, sillä paneelien valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamat päästöt nollautuvat muutamassa vuodessa, minkä jälkeen paneelit tuottavat päästötöntä lähienergiaa.

Jos aurinkopaneeleilla pystyy lataamaan sähköautoaan tai muuta sähköistä kulkuvälinettään, myös liikkumisen hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Sitran laskujen mukaan 3 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä pienentää keskivertosuomalaisen noin kymmenen tonnin hiilijalanjälkeä vajaalla kymmenyksellä.

Mitä muita ekotekoja samalla summalla voisi tehdä?

Ennen kuin sijoituksen tekee kannattaa kuitenkin laskea, mitä muita ekotekoja vastaavalla summalla voi tehdä. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusiminen voi olla tehokkaampi ekoteko kuin aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen.

5. Miten järjestelmä pitäisi mitoittaa?

Katon pinta-ala sanelee paneelien enimmäismäärän. Tavoitellun tehon määrittelee kotisi sähkönkulutus kesäaikaan.

Uudehkon omakotitalon pohjakulutus on aurinkoisina päivinä 0,5–3 kilowattia, jonka päälle tulevat ruuanlaitto, viilentäminen, saunominen ja muut sähköä kuluttavat askareet.

Kesällä paneelit riittävät päiväajan sänkönkulutukseen.

Jos aurinkosähköjärjestelmän nimellisteho on kolme kilowattia, todellinen teho on noin puolet tästä.

Yleensä kolmen kilowatin eli noin 10 aurinkopaneelin järjestelmä riittää kesäaikaan omakotitalon perustarpeisiin.

Kun aurinkosähköjärjestelmän mitoittaa pohjakuorman mukaan, päiväajan sähkönkulutuksen voi kattaa kesäaikaan omalla aurinkosähköllä.

6. Mitä ylijäämäsähkölle voi tehdä?

Järjestelmä kannattaa mitoittaa pohjakulutuksen mukaan, sillä muutoin sähköä syntyy ajoittain runsaasti yli oman tarpeen.

Ylituotanto on järkevää, jos ylijäämäsähkön saa käytettyä esimerkiksi pyykkäämiseen, viilennykseen, veden lämmittämiseen tai sähköauton lataamiseen. Tämä vaatii sähköjärjestelmältä ohjausratkaisuja, jotka nostavat hankintahintaa, mutta tuovat säästöä ajan kanssa.

Verkkoon myytävä ylituotanto ei kannata, sillä ylijäämäsähköstä saat vain verottoman pörssihinnan vähennettynä sähköyhtiön veloittamalla marginaalilla.

Ostosähköstä maksat sekä verot että siirtohinnan, joten se on paljon kalliimpaa kuin myymäsi sähkö.

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus syntyy ostosähkön käytön vähenemisestä, ei ylijäämäsähkön myynnistä.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottaman ylijäämäsähkön voi myös varastoida.

Markkinoilta löytyy sähkövarastoja sekä virtuaalipalveluina että kotiin sijoitettavina akustoina. Kannattaa kuitenkin ensin selvittää, mitä varastointi maksaa ja kannattaako se.

7. Voinko asentaa järjestelmän itse?

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen vaatii monenlaista tietämystä ja ammattitaitoa.

Maallikko voi tehdä osan asennuksista itse, mutta järjestelmän saa kytkeä sähköverkkoon vain sähköalan ammattilainen. Useimmiten aurinkosähköjärjestelmä ostetaan asennuksineen .

Asennuksien vertailussa keskeiset kysymykset ovat mitä kaikkea asennus sisältää ja millainen takuu asennukselle annetaan. Kunnon asennuspaketti sisältää kaiken lupaselvityksistä lähtien ja asennustakuu on vähintään viisi vuotta.

8. Mitä muuta kannattaa huomioida?

Mikäli aurinkosähköjärjestelmän myyjä on sähköyhtiö, hinnan lisäksi pitää huomioida se, millaiseen sähkösopimukseen ostos sitouttaa.

Kannattaa myös kysyä, onko sähköyhtiöllä käytössä tuntinetotus. Sen avulla aurinkosähkön tuottaja pääsee hyödyntämään suuremman osan sähköntuotannostaan itse, jolloin myös vuosittaiset säästöt kasvavat.

9. Pitääkö aurinkosähköjärjestelmää huoltaa?

Aurinkosähkön yksi hyvä puoli on vähäinen huoltotarve. Kun paneelit on asennettu ammattitaidolla, ne kestävät säiden armoilla koko elinkaarensa ajan, kunhan vain katto on kunnossa eikä vaadi uusimista.

Paneelit tuottavat sähköä karkeasti huhtikuulta lokakuulle. Talviaikaan ne eivät juuri tuota eikä paneelien päältä saa poistaa lumia, etteivät ne vaurioidu.

Sähköä tulee huhtikuulta lokakuulle.

Vaikka katolle ei tarvitse kiivetä, järjestelmä voi vaatia pihatöitä, sillä pienikin varjostus heikentää paneelien tuottoa. Paneelit kytketään sarjaan, joten varjo yhdellä paneelilla heikentää kaikkien paneelien tuottoa.

Lähde: Finsolar, Helen ja aurinkosähköjärjestelmien myyjät

Juttu on julkaistu ET-lehden 5/2022.

Vertaa näitä 

  • Aurinkopaneelin teho ilmoitetaan wattipiikkeinä, Wp. Jos katolle asentaa 12 kappaletta 320 Wp:n paneelia, nimellisteho on 3,8 kWp. Eri järjestelmien hintoja voi vertailla jakamalla hankintahinnan paneelien tuottamien wattipiikkien määrällä.
  • Paneelien laadusta kertoo TIER-luokitus. 1-luokan valmistajat ovat parhaita. Laadukkaille paneeleille luvataan 85 prosentin suorituskykytakuu vielä 25 vuoden iässä.
  • Laadukkaita invertterivalmistajia ovat esimerkiksi Fronius, SMA ja Steca. Inverttereiden takuu on 5–7 vuotta.
Vierailija

Älkää unohtako maalämmön tuottamaa sähkön säästöä.

Jos jollakin on faktaa siitä niin ole hyvä ja laita esiin tietoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla