Vanhuuteen varautuminen on suomalaisille tärkeä juttu, mutta siitä pitää tehdä selvästi vaivattomampaa. Millä keinoin eläkeajan kurjuutta torjutaan?

Houkuttelevampaa. Helpompaa. Tätä kansa haluaa omaehtoiselta vanhuuteen varautumiselta. 

Finanssialan Keskusliiton (FK) vakuutustutkimus osoittaa, että vain alle puolet suomaisista luottaa lakisääteisen eläketurvan takaavan riittävän toimeentulon vanhuudessa. Luottamus yhteiskunnan antamaan vanhuusajan turvaan on laskenut on kaksi vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta.

Vapaaehtoisia vakuutuksia pidetään Suomessa lähes välttämättöminä sosiaaliturvan täydentämiseksi. Vakuutustutkimukseen haastateltiin tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

FK:n toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mukaan nykyinen pitkäaikaissäästämistä koskeva lainsäädäntö on epäonnistunut ja tilalle tarvitaan kipeästi uusia vaihtoehtoja vanhuuteen varautumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomesta puuttuu muun muassa mahdollisuus kertamaksulla rahoitettavaan vakuutukseen, jolla varallisuutta voidaan muuttaa elinikäiseksi eläkkeeksi. Esteenä on nykyinen tuloverolaki, joka rankaisee kertamaksuisia ja muita ei-verovähennyskelpoisia elinikäisiä eläkevakuutuksia kaksinkertaisella verotuksella. Tämä epäkohta pitäisi kiireesti korjata, Kauppi sanoo FK:n tiedotteessa.

Keinot parempaan eläketurvaan

Tyypillisin keino täydentää eläkeajan toimeentuloa on oman tai sijoitusasunnon hankinta. Tutkimukseen vastanneista melkein puolet kertoo varautuneensa eläkeaikaan hankkimalla asunnon.

Muita varautumistapoja ovat muun muassa säästäminen pankkitilille ja sijoittaminen osakkeisiin tai rahastoihin.

Ansiotyötä eläkkeellä tekee tai aikoo tehdä 18 prosenttia kansalaisista. Eläketurvakeskus kertoi viime viikolla, että melkein joka viides eläkkeellä oleva suomalainen on tällä hetkellä työelämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla