Asutko isolla tontilla?

Jos omakotitalosi on isolla tontilla, ja rakennusoikeuttakin on jäljellä, on tontin lohkominen hyvä keino tienata.

Vanhaan hyvään aikaan talot oli tapana rakentaa reilunkokoisille tonteille. Monilla paikkakunnilla tonteille myönnettiin rakennusoikeuttakin sen verran reilusti, että omakotitalon rakentamisen jälkeen sitä jäi vielä toinen mokoma jäljelle.

Tontin puolittaminen on oiva keino saada lisää käyttövaroja – tosin sillä edellytyksellä, että myyjän on valmis luopumaan isosta pihamaasta. Saaduilla rahoilla voi sitten vaikkapa maksalle väistämättömiä remontteja tai säästää ne pahan päivän varalle.

Tontti puoliksi

Ennen myymistä on hankittava kiinteistörekisteriote sekä lainhuuto- ja rasitustodistukset esimerkiksi Maanmittauslaitokselta (MML). Kunnan rakennusvalvonnasta saa tietoa muun muassa kiinteistön rakennusoikeudesta, -luvista ja viranomaispäätöksistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tontista voi myydä tontista määräosan, esimerkiksi puolet. Määräalakaupassa tarvitaan yleensä myös kartta myyntikohteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkista kaupanvahvistajaa ei välttämättä tarvita.

Kauppakirjasta pitää käydä ilmi vähintään: luovutettava kiinteistö, luovutustarkoitus, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppakirja. Jos teet kaupat MML:n verkkopalvelussa www.kiinteistoasiat.fi, kaupanvahvistajaa ei tarvita.

Verottaja muistaa

Tontin myynnistä maksetaan yleensä myyntivoittoveroa. Voiton selvittämiseksi tontin hankinta-arvoa verrataan myyntihintaan. Kun myydään vain osa tontista, on arvioitava, mikä on sen osuus alkuperäisestä hankinta-arvosta.

Jos tontti on omistettu vähintään 10 vuotta, voidaan käyttää niin sanottua 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Silloin voitto on tasan 60 prosenttia myyntihinnasta.

Lähde: Lakimies Tuomo Lindholm, Veronmaksajain Keskusliitto

Mikä ihmeen määräala?

Määräala on kiinteistöstä rajattu alue. Sen lainhuudatus käynnistää lohkomisen, jolla syntyy uusi  kiinteistö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla