Käykö omakotitalossa asuminen työlääksi, mutta haluaisit silti puuhailla pihalla? Löydä oma asujatyyppisi ja sinulle sopivin koti leikkimielisestä listastamme!

1. Riuska-Riitta ja Energia-Pertti

 • Olet aktiivinen, energinen ja toimelias. Tartut toimeen sukkelasti ja sinulla on mielenrauhasi vuoksi oltava päivittäin jotakin puhdetta. Siivoat, kokkaat, järjestelet ja touhuat lähes tauotta. Niin pientä remonttia ei ole, etteikö siihen kannattaisi tarttua! Uutta projektia vaan kehiin!
  Aikaansaavuus on luonteesi peruspiirre. Kun lunta tuiskuttaa, olet jo tuiskun aikaan pihalla lumitöissä ja kun ruohikko näyttää kasvavan, kaivat jo leikkuria esiin. Öljyt leikkuriisi vaihdat tietysti itse. Itse asiassa, mielestäsi kodin töihin tarvitaan harvoin muita ammattilaisia – sinun lisäksesi. Mielellään valmistat myös työkaluja itse, kyllä vähintään tikkaiden tekeminen on perustaito.

Kotisi on

 • omakotitalo haja-asutusalueella tai oma rivitaloasunto pienessä yhtiössä, jossa saat myös vaikuttaa päätöksentekoon. On selvää, että suuressa kaupungissa tai suuressa taloyhtiössä, kerrostalossakin, turhaudut. Kulttuuririennot eivät tyydytä elämännälkääsi. Niin kauan kuin pysyt hyvässä kunnossa ja jaksat (selkääsi venäyttämättä) ylläpitää kotiasi, paras asumismuoto on oma talo haja-asutusalueella.
  Varmista kuitenkin, että hallitset esimerkiksi kehoasi säästävät lumityön tekniikat. Katso lisää täältä: Kuluja kotona voit pienentää näillä vinkeillä.

2. Puuha-Liisa ja Säätäjä-Seppo

 • Olet touhukas ja otat mielelläsi osaa sosiaalisiin tilanteisiin. Haluat askaroida yhdessä, mutta haluat myös, että pääset vaikuttamaan arkeesi. Sinulle on väliä sillä, miten piha on kolattu, mutta et välttämättä halua kolata sitä itse. Mieluummin käyt konserteissa tai kirjoitat mielipidekirjoituksia.
  Kotona kunnostat kyllä paikkoja mielelläsi, mutta taidot eivät ihan yllä halujen tasolle. Tarvitset toisinaan apua teknisissä asioissa - vävyn, pojan ja miniän puhelin soi tiuhaan. Mielelläsi suunnittelet, silmääkin on, mutta toteutukselle ei tahdo löytyä aikaa.

Kotisi on

 • rivitalo- tai pienkerrostalo. Asut ehkä omakotitalossa, mutta sen ylläpitäminen ei tällä hetkellä miellytä sinua. On parempaakin tekemistä. Rivitalossa saat omaa vastuuta, mutta tukenasi on naapuriyhteisö ja yhteinen päätöksenteko. Talonmies on paikallaan mielestäsi, sillä on hyvä olla joku, joka hoitaa käytännön huoltotöitä.
  Katso lisää: Näin säästät ja hallitset arjen talouttasi niin, että pienillä teoilla saat isoja elämyksiä.

3. Meno-Maija ja Erä-Reijo

 • Voi, kun tuonnekin ehtisi! Pitkän pimeän talven vietät mieluiten ihmisten keskellä, menossa ja meinigeissä. Nyt sinulla on viimein aikaa nauttia erilaisista tapahtumista, kahviloista ja ihmisten kohtaamisesta.
  Jos tunnustautut Erä-Reijoksi, olet usein mielelläsi itseksesi vaeltamassa, kalastamassa, retkeilemässä.
  Koti on sinulle lähinnä paikka, jossa käyt olemassa arjensivu. Muuten mieluummin matkailet ja olet muualla.

Kotisi on

 • kerrostalo kaupungissa ja mökki maakunnassa tai loma-asunto ulkomailla. Et halua tai ehdi panostaa kotiisi, se ei ole sydämesi asia. Mitä huolettomampi arkikoti, sen parempi. Mökillä voit kyllä puuhailla, kunhan vastuuta ei ole ympäri vuoden. Eikä niin väliksi, vaikkei kaikkein moderneinta tekniikkaa olekaan mökillä tai kakkosasunnossa käytettävissä.
  Suunnitteletko muuttoa ulkomaille? Vastaa ensin näihin neljään kysymykseen.

4. Eloisa-Eila ja Ehtivä-Erkki

 • Vuosia on jo kertynyt ja haluaisit helpon ja modernin kodin kohtuullisilla kuluilla. Apuakin arjessa tarvitset, mutta mihinkään palvelutaloon et ole valmis! Sinulla on taitoja ja haluja olla myös mukana yhteisöissä, kunhan harrastukset eivät sido liikaa. Mielelläsi annat neuvoja erilaisiin arjen pulmiin, mutta et enää halua hoitaa niitä pääosin itse.

Kotisi on

 • asumisoikeus-, omistus- tai vuokra-asunto senioritalossa. Saat yhteisön ja aktiviteetteja – silloin kun haluat. Jos rahaa riittää, voit hankkia itsellesi myös tarvittavia palveluita arjen avuksi.
  Katso lisätietoa senioriasunnoista täältä.

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.