Käykö omakotitalossa asuminen työlääksi, mutta haluaisit silti puuhailla pihalla? Löydä oma asujatyyppisi ja sinulle sopivin koti leikkimielisestä listastamme!

1. Riuska-Riitta ja Energia-Pertti

 • Olet aktiivinen, energinen ja toimelias. Tartut toimeen sukkelasti ja sinulla on mielenrauhasi vuoksi oltava päivittäin jotakin puhdetta. Siivoat, kokkaat, järjestelet ja touhuat lähes tauotta. Niin pientä remonttia ei ole, etteikö siihen kannattaisi tarttua! Uutta projektia vaan kehiin!
  Aikaansaavuus on luonteesi peruspiirre. Kun lunta tuiskuttaa, olet jo tuiskun aikaan pihalla lumitöissä ja kun ruohikko näyttää kasvavan, kaivat jo leikkuria esiin. Öljyt leikkuriisi vaihdat tietysti itse. Itse asiassa, mielestäsi kodin töihin tarvitaan harvoin muita ammattilaisia – sinun lisäksesi. Mielellään valmistat myös työkaluja itse, kyllä vähintään tikkaiden tekeminen on perustaito.

Kotisi on

 • omakotitalo haja-asutusalueella tai oma rivitaloasunto pienessä yhtiössä, jossa saat myös vaikuttaa päätöksentekoon. On selvää, että suuressa kaupungissa tai suuressa taloyhtiössä, kerrostalossakin, turhaudut. Kulttuuririennot eivät tyydytä elämännälkääsi. Niin kauan kuin pysyt hyvässä kunnossa ja jaksat (selkääsi venäyttämättä) ylläpitää kotiasi, paras asumismuoto on oma talo haja-asutusalueella.
  Varmista kuitenkin, että hallitset esimerkiksi kehoasi säästävät lumityön tekniikat. Katso lisää täältä: Kuluja kotona voit pienentää näillä vinkeillä.

2. Puuha-Liisa ja Säätäjä-Seppo

 • Olet touhukas ja otat mielelläsi osaa sosiaalisiin tilanteisiin. Haluat askaroida yhdessä, mutta haluat myös, että pääset vaikuttamaan arkeesi. Sinulle on väliä sillä, miten piha on kolattu, mutta et välttämättä halua kolata sitä itse. Mieluummin käyt konserteissa tai kirjoitat mielipidekirjoituksia.
  Kotona kunnostat kyllä paikkoja mielelläsi, mutta taidot eivät ihan yllä halujen tasolle. Tarvitset toisinaan apua teknisissä asioissa - vävyn, pojan ja miniän puhelin soi tiuhaan. Mielelläsi suunnittelet, silmääkin on, mutta toteutukselle ei tahdo löytyä aikaa.

Kotisi on

 • rivitalo- tai pienkerrostalo. Asut ehkä omakotitalossa, mutta sen ylläpitäminen ei tällä hetkellä miellytä sinua. On parempaakin tekemistä. Rivitalossa saat omaa vastuuta, mutta tukenasi on naapuriyhteisö ja yhteinen päätöksenteko. Talonmies on paikallaan mielestäsi, sillä on hyvä olla joku, joka hoitaa käytännön huoltotöitä.
  Katso lisää: Näin säästät ja hallitset arjen talouttasi niin, että pienillä teoilla saat isoja elämyksiä.

3. Meno-Maija ja Erä-Reijo

 • Voi, kun tuonnekin ehtisi! Pitkän pimeän talven vietät mieluiten ihmisten keskellä, menossa ja meinigeissä. Nyt sinulla on viimein aikaa nauttia erilaisista tapahtumista, kahviloista ja ihmisten kohtaamisesta.
  Jos tunnustautut Erä-Reijoksi, olet usein mielelläsi itseksesi vaeltamassa, kalastamassa, retkeilemässä.
  Koti on sinulle lähinnä paikka, jossa käyt olemassa arjensivu. Muuten mieluummin matkailet ja olet muualla.

Kotisi on

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • kerrostalo kaupungissa ja mökki maakunnassa tai loma-asunto ulkomailla. Et halua tai ehdi panostaa kotiisi, se ei ole sydämesi asia. Mitä huolettomampi arkikoti, sen parempi. Mökillä voit kyllä puuhailla, kunhan vastuuta ei ole ympäri vuoden. Eikä niin väliksi, vaikkei kaikkein moderneinta tekniikkaa olekaan mökillä tai kakkosasunnossa käytettävissä.
  Suunnitteletko muuttoa ulkomaille? Vastaa ensin näihin neljään kysymykseen.

4. Eloisa-Eila ja Ehtivä-Erkki

 • Vuosia on jo kertynyt ja haluaisit helpon ja modernin kodin kohtuullisilla kuluilla. Apuakin arjessa tarvitset, mutta mihinkään palvelutaloon et ole valmis! Sinulla on taitoja ja haluja olla myös mukana yhteisöissä, kunhan harrastukset eivät sido liikaa. Mielelläsi annat neuvoja erilaisiin arjen pulmiin, mutta et enää halua hoitaa niitä pääosin itse.

Kotisi on

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • asumisoikeus-, omistus- tai vuokra-asunto senioritalossa. Saat yhteisön ja aktiviteetteja – silloin kun haluat. Jos rahaa riittää, voit hankkia itsellesi myös tarvittavia palveluita arjen avuksi.
  Katso lisätietoa senioriasunnoista täältä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla