Taloustietoon ja talouden hallintaan liittyviä ongelmia on joka kolmannella 60 vuotta täyttäneellä. Yhä useampi heistä hakee velkajärjestelyyn.

Taloustietoon ja talouden hallintaan liittyviä ongelmia on joka kolmannella 60 vuotta täyttäneellä. Yhä useampi heistä hakee velkajärjestelyyn.

Jos laitat tuhat euroa pankkitilillesi, jonka korko on 1 prosentti, ja inflaatio on 2 prosenttia vuodessa, pystytkö vuoden päästä ostamaan tonnillasi enemmän, vähemmän vai saman verran kuin tänään?

Oikean vastauksen tietää kolme neljästä suomalaisesta. Tätä ja muita talouden tietämystä mittaavia kysymyksiä esitettiin viime keväänä noin 1 500 suomalaiselle. Tietojen lisäksi noin tunnin mittaisissa kasvokkain tehdyissä haastatteluissa kyseltiin, miten vastaajat huolehtivat omista talousasioistaan ja, miten he asennoituvat kuluttamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimuksen perusteella valtaosalla suomalaista on kansainvälisesti vertaillen hyvät tiedot talousasioista ja taloudenpito hallinnassa. Samalla selvisi, että joka kolmas jää tiedoiltaan ja talouden hallinnan taidoiltaan huolestuttavasti alakynteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aukkoja taloustiedoissa on erityisesti naisilla, alle 30-vuotiailla, pienituloisilla ja yli 60-vuotiailla. Pienituloisia ovat ne, joiden vuositulot jäävät alle 10 000 euron.

Oman taloudenpidon hallintaa selvitettiin kysymällä muun muassa, maksaako laskut ajallaan, suunnitteleeko menonsa ja tulonsa, kartuttaako säästöjä ja vertaileeko pankkien, vakuutusyhtiöiden tai vaikkapa sijoituspalveluja tarjoavien yritysten tarjontaa ennen kuin tekee valinnan.

Eniten ongelmia oman talouden hoidossa on pienituloisilla, mutta myös joka kolmas yli 60-vuotias ei yllä yhtäläisen talouden hallintaan kuin suomalaiset keskimäärin.

Mistä apua?

Monissa talousasioissa kansalaisilta vaaditaan huomattavasti enemmän tietoa kuin ennen. Pitää myös pysyä tekemään enemmän taloudellisia valintoja ja päätöksiä, esimerkiksi minkälaisen pankkitilin, luottokortin, vakuutuksen tai lainan ottaa tai sijoituksen tekee.

Näissä pohdinnoissa ikääntyvä väestö saattaa olla muita heikommassa asemassa, arvioi Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimuksen toinen tekijä, vakuutustieteen professori Olli-Pekka Ruuskanen.

– Suomessa tarvitaan kansallinen ohjelma, jolla talouden lukutaitoa voidaan kehittää sekä yleisesti että ottaa erityisesti huomioon ne, joilla on ongelmia, Ruuskanen sanoo.

Eläkeikää lähestyvien talouden hallinnan murtuminen on nähty Takuu-Säätiössä, joka auttaa velka- ja maksuvaikeuksiin ajautuneita henkilöitä.

– Vapaaehtoista velkajärjestelyä hakevien yli 60-vuotiaiden määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar kertoo.

Taloudellisen käyttäytymisen muutos näkyy Pantzarin mukaan 1950-luvulla syntyneissä.

– Tätä vanhemmat edustavat vielä ”säästä ensin, osta sitten” -ajattelua. Nykyiset 60 vuoden ikää lähestyvät puolestaan ajattelevat, että jatkuva, aktiivinen kuluttaminen kuuluu asiaan. Moni heistä tarvitsisi opastusta taloutensa sopeuttamiseen edessä olevien eläkevuosien tulotasolle.

Kulutuskoukkuun jääneiden lisäksi talousvaikeuksia ikääntyville saattavat aiheuttaa avioerot.

– Iäkkäät vanhemmat auttavat saattavat myös auttaa talousvaikeuksiin ajautuneita lapsiaan siinä määrin, että joutuvat itse ahdinkoon, Pantzar huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla