Taloustietoon ja talouden hallintaan liittyviä ongelmia on joka kolmannella 60 vuotta täyttäneellä. Yhä useampi heistä hakee velkajärjestelyyn.

Taloustietoon ja talouden hallintaan liittyviä ongelmia on joka kolmannella 60 vuotta täyttäneellä. Yhä useampi heistä hakee velkajärjestelyyn.

Jos laitat tuhat euroa pankkitilillesi, jonka korko on 1 prosentti, ja inflaatio on 2 prosenttia vuodessa, pystytkö vuoden päästä ostamaan tonnillasi enemmän, vähemmän vai saman verran kuin tänään?

Oikean vastauksen tietää kolme neljästä suomalaisesta. Tätä ja muita talouden tietämystä mittaavia kysymyksiä esitettiin viime keväänä noin 1 500 suomalaiselle. Tietojen lisäksi noin tunnin mittaisissa kasvokkain tehdyissä haastatteluissa kyseltiin, miten vastaajat huolehtivat omista talousasioistaan ja, miten he asennoituvat kuluttamiseen.

Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimuksen perusteella valtaosalla suomalaista on kansainvälisesti vertaillen hyvät tiedot talousasioista ja taloudenpito hallinnassa. Samalla selvisi, että joka kolmas jää tiedoiltaan ja talouden hallinnan taidoiltaan huolestuttavasti alakynteen.

Aukkoja taloustiedoissa on erityisesti naisilla, alle 30-vuotiailla, pienituloisilla ja yli 60-vuotiailla. Pienituloisia ovat ne, joiden vuositulot jäävät alle 10 000 euron.

Oman taloudenpidon hallintaa selvitettiin kysymällä muun muassa, maksaako laskut ajallaan, suunnitteleeko menonsa ja tulonsa, kartuttaako säästöjä ja vertaileeko pankkien, vakuutusyhtiöiden tai vaikkapa sijoituspalveluja tarjoavien yritysten tarjontaa ennen kuin tekee valinnan.

Eniten ongelmia oman talouden hoidossa on pienituloisilla, mutta myös joka kolmas yli 60-vuotias ei yllä yhtäläisen talouden hallintaan kuin suomalaiset keskimäärin.

Mistä apua?

Monissa talousasioissa kansalaisilta vaaditaan huomattavasti enemmän tietoa kuin ennen. Pitää myös pysyä tekemään enemmän taloudellisia valintoja ja päätöksiä, esimerkiksi minkälaisen pankkitilin, luottokortin, vakuutuksen tai lainan ottaa tai sijoituksen tekee.

Näissä pohdinnoissa ikääntyvä väestö saattaa olla muita heikommassa asemassa, arvioi Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimuksen toinen tekijä, vakuutustieteen professori Olli-Pekka Ruuskanen.

– Suomessa tarvitaan kansallinen ohjelma, jolla talouden lukutaitoa voidaan kehittää sekä yleisesti että ottaa erityisesti huomioon ne, joilla on ongelmia, Ruuskanen sanoo.

Eläkeikää lähestyvien talouden hallinnan murtuminen on nähty Takuu-Säätiössä, joka auttaa velka- ja maksuvaikeuksiin ajautuneita henkilöitä.

– Vapaaehtoista velkajärjestelyä hakevien yli 60-vuotiaiden määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar kertoo.

Taloudellisen käyttäytymisen muutos näkyy Pantzarin mukaan 1950-luvulla syntyneissä.

– Tätä vanhemmat edustavat vielä ”säästä ensin, osta sitten” -ajattelua. Nykyiset 60 vuoden ikää lähestyvät puolestaan ajattelevat, että jatkuva, aktiivinen kuluttaminen kuuluu asiaan. Moni heistä tarvitsisi opastusta taloutensa sopeuttamiseen edessä olevien eläkevuosien tulotasolle.

Kulutuskoukkuun jääneiden lisäksi talousvaikeuksia ikääntyville saattavat aiheuttaa avioerot.

– Iäkkäät vanhemmat auttavat saattavat myös auttaa talousvaikeuksiin ajautuneita lapsiaan siinä määrin, että joutuvat itse ahdinkoon, Pantzar huomauttaa.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.