Suomalaisten huoli oman taloutensa tilasta syvenee. Tulot eivät kasva ja tärkeimmän omaisuuden, asunnon, arvo laskee. Hälyttävän monella on säästöjä vain rippunen.

Iso osa suomalaisista elää käytännössä kädestä suuhun: tulot riittävät juuri ja juuri elämiseen.

Joka kolmannella ei ole senttiäkään säästössä pahan päivän varalle, ilmenee OP Pohjolan tekemästä kyselystä. Tilanne on huonontunut nopeasti. Vielä kaksi vuotta sitten vailla säästöjä oli joka neljäs.

Korkeintaan 2000 euron vararahasto on 20 prosentilla. Kun useiden suositusten mukaan talouden turvana pitäisi olla 2–6 kuukauden kulutusta vastaava summa, voi sanoa, että valtaosalla suomalaisista talous ei tältä osin ole kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Talouden kiristyminen näkyy arjessa. Joka toinen tinkii aika ajoin kulutuksesta tai ainakin harkitsee entistä tarkemmin ostoksiaan. Yksi kymmenestä joutuu nipistämään kaikista hankinnoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monen mieltä kalvaa pelko tärkeimmän omaisuuden, oman asunnon, arvon romahtamisesta. Asuntojen hintakehitys vaihtelee rajusti eri puolilla Suomen ja kaupunkien sisällä eri kaupunginosien välillä. Asuntomarkkinoiden epävarma tilanne on nyt pahin jarru asunnon vaihtamiselle. 

Nekin, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan tulojaan, laittavat lisätienestit mieluummin säästöön kuin kulutukseen.

Mihin rahat on sijoitettu?

Säästökohteista pankkitilit ovat edelleen suosikkeja, vaikka niiden tuotto on heikko. OP-Pohjolan kyselyyn vastanneista 58 prosentilla on rahaa käyttö-, säästö- tai sijoitustilillä.

Rahastoihin on sijoittanut 29 prosenttia, pörssiosakkeisiin 17 prosenttia ja vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin 16 prosenttia.

OP-Pohjola tekee vuosittain kotitalouksien barometri -selvityksensä. Tällä kertaa kyselyyn vastasi elo–syyskuussa 3220 iältään 18–69-vuotiasta.

Mistä sinä tingit, jos rahat ovat tiukoilla? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Onhan tuo säästäminen vaikeeta kun on pankki (Nordea) koko ajan niskassa, että mitäs makuutat rahoja määräaikaisella tai käyttötilillä. Pankille ei säästäjän rahat tuota mitään. Siksi ovat koko ajan tyrkyttämässä lainaa tai että pitäisi sijoittaa rahastoihin (mihin halpaan menin nuorena ja menetin tuhansia euroja). Kyllästyin tohon Nordean tyrkyttämiseen ja vaihdoin S-pankkiin. Nyt saan olla rauhassa ja joka kuukausi tulee rahaa tilille (bonukset+korot säästöistä) sen sijaan että ennen maksoin Nordella siitä, että mulla oli tilit siellä. En voi kun ihmetellä, miksi monet eläkeläiset suostuu maksamaan Nordealle asiakkaisuudestaan kun on ilmaisiakin vaihtoehtoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla