Asianajaja kertoo, miten muistisairaan tekemän testamentin pätevyydestä päätetään.

Kun aika jättää suvun vanhimmasta, saattaa piirongin laatikosta löytyä yllättävä testamentti. Vastoin kaikkien odotuksia yhdelle on jätetty enemmän omaisuutta kuin muille.

Langat käyvät kuumina, kun suku soittelee ja spekuloi. Miten tässä näin kävi? Höynäytettiinkö mummo tai ukki tähän?

Testamenttia voi moittia oikeudessa, jos epäilee, ettei sen tekijä ole ollut testamentintekokelpoinen. Kelpoisuuteen vaikuttaa esimerkiksi muistisairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Muistisairaus on tyypillinen syy moiteoikeudenkäynteihin. Lääketieteellinen näyttö on siellä keskeisessä osassa. Paikalla oikeussalissa voi olla lääkäreitä, muuta hoitohenkilökuntaa ja lähisukulaisia, kertoo asianajaja Harri Kontturi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän muistuttaa, että vaikka testamentin tekijällä olisi diagnosoitu dementia tai Alzheimerin tauti, se ei välttämättä estä testamentin tekoa eikä testamentti välttämättä ole pätemätön. Tärkeintä on selvittää, onko tekijä ollut sellaisessa kunnossa, että testamentti todella kertoo hänen viimeisestä tahdostaan.

Lue lisää: Kuinka testamentti perutaan?

Kelpoisuustodistus lääkäristä

Testamentin voi tehdä kotona, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa mennä asianajajan luokse. Jos ikää on paljon, kannattaa jo ennakkoon hakea lääkäriltä todistus siitä, että on testamentintekokelpoinen.

– Jos todistusta ei ole, asianajajan on mitattava kelpoisuutta muulla tavalla. Hänen täytyy jutella testamentin tekijän kanssa kahden; siinä ei saa olla poika tai tytär tuijottamassa pöydän toisella puolella. Jos testamentin tekijä on innokas ravimies, hänen kanssaan käydään läpi Vermon viimekertaiset tulokset tai jos kyseessä on kova urheilumies, kerrataan viimeisimpien kisojen suomalaismenestys, Kontturi valaisee keinojaan selvittää kelpoisuutta.

Hänen mukaansa parasta olisi, jos epävarmoissa tapauksissa pääsisi tapaamaan testamentin tekijän toiseenkin kertaan. Moni muistisairas kun pystyy hetkeksi puristamaan itsensä teräväksi, mutta toistamiseen se ei ehkä onnistu.

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla