Asiantuntijan käyttäminen voi ehkäistä perintöriitoja.

Miten teemme oikeudenmukaisen testamentin kahdelle tyttärellemme? Jaettavana ovat kotitalomme ja kaksi kesämökkiä. He ovat jo aiemmin saaneet mieheni kotitalon kesäpaikakseen ja omistavat sen yhdessä.

Suomessa asuva tytär haluaisi antaa osansa ulkomailla asuvalle siskolleen, mutta vastaavasti ottaa vastaan toisen meidän omistamistamme kesäpaikoista. Se on arvoltaan samaa luokkaa kuin hänen nyt omistamansa kesäpaikan puolikas.

Olemme vielä hyväkuntoisia eläkeläisiä, iältämme 65 ja 67. Tarkoituksemme on pitää kotitalo niin kauan kuin mahdollista. Kyseessä oleva kesäpaikka on käytössämme viisi kuukautta vuodessa. Toinen kesäasunto on yksinkertainen rantamökki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Lahjavero vai perintövero?

Lahja- ja perintöverotuksessa sisarusten väliset lahjat sekä perinnöt kuuluvat kalliimpaan veroluokkaan kuin vanhempien ja lasten väliset lahjat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikeudenmukaisessa testamentissa yhtenä näkökulmana voi olla arvomääräinen tasajako lasten kesken niin, että he tulevat molemmat saaneeksi yhtä paljon samanlaista omaisuutta. Silloin molemmilla riskitkin ovat yhtä suuret.

Joskus lahjavero tulee halvemmaksi, toisinaan taas perintövero. Verot ovat kuitenkin vain yksi osa kokonaisuudesta. Monesti kalleinta voi olla se, että asioihin ei ole varauduttu millään tavalla.

Hyvän jäämistö- ja verosuunnittelun tulee aina olla kokonaisvaltaista. Nyrkkisääntö on, että tärkeitä papereita ei ole viisasta laatia omin päin, kuulematta asiantuntijaa. Hyvin tehdyt paperit voivat myös ehkäistä perintöriitoja ja maksavat perintöriitoihin verrattuna vähän.
 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla