Miten varmistaa, että varallisuus pysyy perheenjäsenillä myös perinnönjakotilanteissa? Lue asiantuntijan ohjeet.

Tee avioehtosopimus. Avio-oikeus astuu voimaan avioliiton solmimisen yhteydessä ja kestää sen purkautumiseen saakka. Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä joko kuolemaan tai avioeroon.

Tätä avio-oikeutta voidaan rajoittaa tekemällä avioehtosopimus. Yleinen avio-ehtosopimuksen sisältö on, että puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen eikä sen tuottoon.

Rajaa miniät ja vävyt ulkopuolelle

Perillisten kohdalla on mahdollista rajoittaa heidän puolisoidensa avio-oikeutta testamentilla saatavaan omaisuuteen. Näin miniät ja vävyt voi rajata perintönsä ulkopuolelle siltä varalta, että perillisen avioliitto päättyy eroon. Käytännössä tästä rajaamisesta on tullut testamenttien vakioasetus, joka ulotetaan myös muihin mahdollisiin perinnönsaajiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan rajaamisessa unohtuu usein mainita se, että rajaus koskee myös perityn omaisuuden tuottoa. Tällöin ex-puoliso voi vaatia esimerkiksi osaansa perityn metsätilan 10 vuoden kasvusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testamentin hienosäädössä pohditaan nykyään myös sitä, pitääkö testamentissa varautua perillisten ulkomaalaisavioliittoihin. Avio-oikeuden tulkintaan avioliiton purkautuessa saattaa vaikuttaa paikallinen lainsäädäntö. Testamentilla voi kaiken varalta määrätä, minkä maan lakia noudatetaan.

Asiantuntijana asianajaja Harri Kontturi.

Olipa ilkeä anoppi kun ajatteli niin itsekkäästi.Ei niitä rahojaan mukaansa voi ottaa kuitenkaan kun se aika koittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla