Voiko äiti määrätä testamentilla nykyisestä omaisuudestaan puolet yhdelle jälkeläiselleen, ihmettelee isänsä menettänyt lapsi.

Isämme kuoli vuosikymmeniä sitten. Me lapset olimme tuolloin alaikäisiä.
Äitimme möi myöhemmin kiinteistön ja osti uuden omalle nimelleen.

Voiko äitimme määrätä testamentilla nykyisestä omaisuudestaan puolet yhdelle lapselleen? Pitääkö äitimme jälkeen pesänselvityksessä ottaa isän osuus huomioon?

Mitä tapahtuu, jos kaikki perilliset eivät hyväksy äidin testamenttia? Kuinka pitkä on valitusaika ennen kuin omaisuutta voi jakaa perillisille?

Nimimerkki Selvitystä odottava

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äiti voi määrätä testamentilla omaisuutensa yhdelle lapselle. Toisilla lapsilla on kuitenkin oikeus lakiosaan, joka on puolet perintöosasta. Lakiosaa pitää vaatia kuuden kuukauden sisällä testamentin tiedoksisaannista.

Lue myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Jos äidin ja isän omaisuuden ositusta ei ole äidin eläessä tehty, se pitää tehdä äidin kuoleman jälkeen. Äidin pesänselvityksessä on laskelmissa otettava huomioon isän osuus. Äiti ei voi testamentillaan määrätä omaisuudesta, joka
kuuluu isän perillisille.

Äitinne kuoleman jälkeen hänen testamenttinsa annetaan tiedoksi lakimääräisille perillisille. Jos joku heistä ei hyväksy testamenttia, hänen pitää kuuden kuukauden sisällä nostaa käräjäoikeudessa testamentin moitekanne. Tällä
pyritään siihen, että oikeus julistaa testamentin pätemättömäksi. Pätemättömyyden syynä voi olla esimerkiksi se, ettei testamentin tekijä ole ymmärtänyttekemäänsä testamenttia.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla