Suomalaiset tekevät entistä enemmän osa-aikatyötä. Silti sitä tehdään huomattavasti vähemmän täällä kuin muualla Euroopassa.

Suomessa on havaittu ”kaksi osa-aikatyön trendiä”, kuten työministeriö uudessa julkaisussaan asian muotoili perjantaina. Osa on siihen motivoituneita, osa ei.

Trendityöryhmän mukaan ikävämpi suuntaus on se, että joillakin aloilla tehdään selvästi enemmän vastentahtoista osa-aikatyötä. Tämä on esimerkiksi voimakkaiden kysyntävaihteluiden syytä.

– Vastentahtoisen osa-aikatyön ongelmat liittyvät ensisijaisesti toimeentuloon. Työntekijöiden osaamisesta huolehtiminen, kattavat työvoimapalvelut ja toimiva sosiaaliturva ovat tärkeitä elementtejä kaikessa työllistymisessä. Osa-aikatyön haasteisiin tulee jatkossakin hakea myös toimialakohtaisia ratkaisuja, työministeri Lauri Ihalainen kertoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin Suomi tekee osa-aikatyötä

Osa-aikatyötä tekevien palkansaajien osuus kaikista työllisistä on jatkanut 1990-luvulta käynnistynyttä kasvuaan. Vuonna 2014 se oli 14 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmannes tekee osa-aikatyötä, koska kokoaikainen työ puuttuu. Etenkin vastentahtoinen osa-aikatyö suuntautuu enemmän naisiin kuin miehiin. Silti osa-aikatyö on muualle Eurooppaan verrattuna vähäistä Suomessa.

Yleisintä osa-aikatyö on Suomen vähittäiskaupassa ja majoitustoiminnassa. Sitä tekevät useimmiten nuoret ja vanhemmat ikäluokat.

Monilla aloilla osa-aikatyö on myönteinen mahdollisuus, jonka toivotaan kehittyvän yhä Suomessa. Työnteon vähentäminen työuran loppupäästä on yksi näistä positiivisista osa-aikatyön muodoista.

Miksi sinä teet tai olet tehnyt osa-aikatyötä? Kerro tarinasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Höpsistä. Olen 64 v. ja täysipäiväisesti töissä, teen joskus ylitöitäkin. Minullekin lääkäri ehdottanut osa-aikatyötä. Tehköön itse osa-aikaa jos huvittaa. Itseäni ei. En tykkää viettää kissanpäiviä.

Itse olen tehnyt osa-aikatyötä reilut kolme vuotta. En kyllä enää haluaisi vaihtaa työtäni kokoaikaiseksi. Minusta on ihanaa päästä kotiin viimeistään alkuiltapäivästä. Ehtii tekemään muutakin. Silloin kun olin kokopäiväisessä työssä tuntui että elämään ei mahtunut kuin työ.

Tietysti rahaakin on vähemmän, mutta onhan työttömienkin pärjättävä. Minä myös suosittelen kaikille joille se vain on mahdollista. Tosin tämähän vaikuttaa tulevaan eläkkeeseenkin, mutta kuka sittn tietää koskaa saavuttavansa sitä eläke ikää. Itse olen vasta 57v.

Sisältö jatkuu mainoksen alla