Suomessa on 400 000 yksin asuvaa eläkeläistä. Kalevi Pitkäranta tulee mukavasti toimeen eläkkeellään.

Peräseinäjoella asuva Kalevi Pitkäranta, 67, jäi leskeksi seitsemän vuotta sitten. Vaimo ehti sairastaa munuais- ja maksasyöpää vain kaksi kuukautta. Sinä aikana Kalevi valmistautui luopumiseen ja opetteli kotihommat.

– En osannut edes kaffia keittää saatika kokata. Maalla työnjako menee usein niin, että emäntä hoitaa navetan ja tuvan, isäntä viljelyn ja pihatyöt.

Lue myös: Näin Kalevi neuvoo leskeksi jääviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt Kalevi on jo kohtuullisen näppärä keittiössä. Hän osaa tehdä makkara- ja lihaperunat, makaronilaatikon, perunamuusin ja lihapullat. Tiikerikakku on jo syntynyt. Pakon sanelemana hän on vähän innostunutkin kokeilemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aika paljon käyn ulkona syömässä, koska naisystäväni tyttärellä on lounasravintola.

Rengille riittää töitä

Perunkirjoituksen jälkeen Kalevi myi kotitalon puolikkaan pojalleen. Vaimon osuus jaettiin neljälle lapselle.

– Asun omassa taloudessani poikani pihapiirissä. Hän hoitaa sähkön ja lämmön eikä minun tarvitse maksaa vuokraakaan. Poika viljelee sivutyönä, ja minä olen ilmainen ja ahkera renki. Teen kaikkea: kynnän keväällä, korjaan koneet ja pilkon polttopuut. Jos joutuisin vuokra-asuntoon, pärjääminen olisi tiukkaa.

Kalevi sai leskeneläkettä puoli vuotta.

– Monta vuotta tili meni miinukselle, kun maksoin nuorimmaiseni Maijun kouluja ja opiskelija-asuntoa. Nyt kun likka pääsi töihin, minulta riittää rahaa jo humpuukiin.

Tili meni monta vuotta miinukselle

– Nyt pärjäilen hyvin, ja pystyn säästämäänkin. Menoni ovat noin 600 euroa kuussa; rahaa kuluu ruokaan, vaatteisiin, autoon ja vakuutuksiin.

Suunnitelmissa uusi auto

Ilman autoa ei sivukylillä pärjää, ja Kalevilla on nyt Opel Agila vuosimallia 2001. Parin vuoden kuluttua hän on säästänyt sen verran rahaa, että voi vaihtaa uudempaan.

Kalevi on budjetoinut autoon noin 10000 euroa. Sillä pitäisi saada vuoden 2006–2008 malli.

– Merkillä ei ole minulle väliä, mutta Fordeja minulla on ollut monta. Suurin toive on se, että auton penkin pitää olla niin ylhäällä, että tämmöinen vanha kääkkäkin pääsee siitä vaivatta ylös, Kalevi nauraa.

Jos voittaisin lotossa, ostaisin Mersun ja kävisin naisystäväni kanssa Australiassa

Kalevilla on myös matkoihin liittyviä unelmia.

– Haaveissa on reissata ensi kesänä Suomen eteläkärkeen Hankoon. Lisäksi haluaisin tepastella Kuusamon karhunkierroksen. Niihin säästän rahaa. Jos voittaisin lotossa, ostaisin Mersun ja kävisin naisystäväni kanssa Australiassa.

Artikkeli on osa Kalevi Pitkäranann haastattelusta ET-lehdessä19/2015.

Tilaaja! Pääset digitaaliseen lehtiarkistoon kätevästi TÄÄLTÄ

Kalevin tulot ja menot

Tilastokeskuksen mukaan eläkkeensaajien keskimääräinen kokonaiseläke vuonna 2014 oli 1 539 euroa. Kalevin eläke on 1 290 euroa nettona.

Kuukausimenot

 • ruokaan 250–400 euroa
 • puhelin 29 e
 • nettiyhteys 15 e
 • lehdet 30 e
 • auton bensat noin 70 e
 • sekalaisia menoja 50 e

Yhteensä noin 500–700 e

 

Vuosittaiset menot

 • Auto-, traktori-ja kotivakuutus 200 e
 • Terveydenhoitoon ja hierojalle 300 e
 • Harrastukset 60 e
 • Hyväntekeväisyys 50 e
 • Lastenlasten lahjat 300 e

Yhteensä 910 e eli 76 e/kk

nuuka

Olen sinkku ja nyt eläkkeellä ollut  yli 15 vuotta. Ruokaan budjetoin 120 eur/kk. Ei sitä koko omaisuutta syödä, perinnöksikin täytyy jäädä sisarusten aikuislle lapsille.

Vierailija

Menokohtaa lueskelin jossa ruokamenot aika suuret 400 euroa/kk. Vakuutusmaksut taas oudon pienet,jo auton liikennevakuutus on lähes 200euroa ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla