80-vuotias Ilmi Tanskanen on työskennellyt viimeiset 10 vuotta Prisman kassalla.
80-vuotias Ilmi Tanskanen on työskennellyt viimeiset 10 vuotta Prisman kassalla.

Käykö aika pitkäksi eläkkeellä? Työnvälitysfirmojen listoilla on entistä enemmän yli 60-vuotiaita osa-aikatyötä haluavia.

Tuusulalainen Kaarina Salaspuro täyttää pian 70 ja tekee osa-aikatyötä palvelualalla.

–  Olin fysioterapia-yrittäjänä yli 40 vuotta ja kun ikää tuli, se työ ei enää sopinut. Eikä tuntunut edes yhtä mielekkäältä kuin ennen. Mutta koska olen tottunut kovaan työntekoon, halusin kuitenkin työtä tehdä, Kaarina kertoo.

Rahat osa-aikatyöstään Kaarina kerryttää omalle, niitä varten avatulle matkatilille.

– Matkustelemme mieheni kanssa paljon. Tämä on hyvä tapa kerätä reissurahaa. Koska vaikka maksoin yrittäjäeläkettä itselleni vuosikaudet, ei eläke ole järin suuri.

Pieni eläke pakottaa töihin

Työnvälitysfirma Opteamin toimitusjohtajan Minna Vanhala-Harmasen mukaan eläkkeelle jääneet työnhakijat ovat entistä kasvavampi joukko.

– Aloitimme neljä vuotta sitten Nestor-hankkeen senioreiden työllistämiseksi. Tuolloin teetimme tutkimuksen eläkkeellä olevien työhalukkuudesta ja kyselyyn vastanneista 43 prosenttia ilmoitti halukkuutensa tehdä vielä työtä.

Yksi työntekoon kannustava on pieni eläke.

– Rahaa on vähän, mutta halua harrastaa ja nauttia elämästä sitäkin enemmän, osa-aikatyötä tekevä Reijo Oja, 64, sanoo.

Samaa sanoo palvelualalla työuransa tehnyt Vesa Honkanen, 66.

– Niillä töillä ei kyllä suuri eläke kerry millään, joten pakko on töitä tehdä, jos ei halua, että elintaso romahtaa.

"Haluan näyttää, että osaan vielä"

Pienten eläkkeiden lisäksi työhön hakeutumisen syy on halu olla hyödyksi ja saada merkitystä elämälle.

– Olin puoli vuotta eläkkeellä ja koko ajan tuskailin turhuuden tunteen kanssa. Että eikö minusta nyt muuhun ole? On varmasti! Haluan näyttää, että osaan vielä vaikka mitä, Reijo lisää.

– Me ei olla mitään ikäloppuja. Olemme monin tavoin paljon paremmassa kunnossakin kuin aikaisemmat sukupolvet. Ja me osaamme arvostaa työtä, Kaarina jatkaa.

Yli 60-vuotiaat parempia asiakastyössä

Opteamin Minna Vanhala-Harmasen mukaan yrityksiltä tulee pelkästään hyvää palautetta seniori-ikäisistä työntekijöistä.

–  Asiakasyrityksemme kiittelevät usein sitä, että esimerkiksi asiakaspalvelu on parantunut. Kuusikymppiset suomalaiset ovat kuluttajia ja kun heitä palvelee samanikäinen ihminen, on kohtaaminen usein hyvä.

Opteamin välittämä vanhin työntekijä on 80-vuotias Ilmi Tanskanen, joka on työskennellyt päivittäistavarakaupassa.

– Hän on ollut pisimpään listoillamme ja jatkaa yhä. Tosin nyt hieman hiljentyneesen tahtiin. Emme aseta työntekijöille mitään yläikärajaa. Uskon, että jos ihminen on halukas työhön, on hän myös kyvykäs siihen, Minna Vanhala-Harmanen sanoo.

Työnvälitysfirma Opteam solmi viime vuonna 4365 uutta työsopimusta ja täytti reilut 300 000 työvuoroa. Opteamin kautta työllistyvät saavat palkkansa heidät työllistävästä yrityksestä normaalin työehtosopimuksen mukaan.