Pentti Koivunen on hankkinut useimmat nappinsa antiikki- ja vanhan tavaran kauppiaiden kautta.
Pentti Koivunen on hankkinut useimmat nappinsa antiikki- ja vanhan tavaran kauppiaiden kautta.

Pentti Koivusen nappikokoelma on syntynyt yli kolmenkymmenen vuoden sinnikkäällä työllä.  Miksi mies aloitti nappien keräilyn ja mitkä ovat hänen suosikkejaan?

Oulun yliopiston entinen arkeologian lehtori Pentti Koivunen pitää tarkkaa "nappikirjaa". Kaikki eränsä hän on kirjannut juoksevin numeroin. 

– Jokainen tekemäni hankinta on oma eränsä. Yksi erä voi olla yksi kiinnostava nappi, tai sitten se voi sisältää kaikki vanhan turkisompelimon 26 442 nappia. Tällä hetkellä viimeisin erä on numero 398, Koivunen kertoo Antiikki ja Design -lehden verkkosivuilla.

Koivunen on hankkinut kaikki nappinsa pelkästään Suomesta. Keräilyharrastus alkoi 1970-luvulla ja nyt omakotitalon varastohuoneessa on yksi seinän levyinen hylly täynnä muovisia napinsäilytyslaatikoita. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun kävin läpi pohjoisten suurten kaivausten materiaalia, minulle selvisi, ettei alalta ollut perustutkimusta. Ajattelin, että tästä saisin harmittoman sivuharrastuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ajattelin, että tästä saisin harmittoman sivuharrastuksen."

Kokoelmansa suosikikseen Koivunen nostaa Aarikan käsintehdyt napit. Eksoottisista puulajeista tehtyjä nappeja myytiin tunnetussa Pohjan Some -designkaupassa, joka avasi ovensa Oulussa jo 1940-luvulla.

– Nämä ovat selkeästi oman aikansa ilmentymiä, taidokasta taidekäsityötä hienoista materiaaleista, Koivunen kertoo 1950-luvun Aarikan puunapeistaan, jotka ovat vielä alkuperäisessä myyntirasiassaan.

Lue myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Mistä kaikkialta Koivusen napit ovat peräisin? Mistä nappien arvo muodostuu? Mitä asioita napista voi paljastua?
Pentti Koivusen haastattelun voit lukea kokonaisuudessaan Antiikki & Design -lehden verkkosivuilta.

Huutokauppakeisari vinkkaa

"Nämä käyvät aina kaupaksi", kertoo huutokauppakeisari Aki Palsamäki.
Lue tästä, mikä muu keräilyesine nyt myy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla