Viisaan testamentin laadinta vaatii yleensä tapauskohtaista harkintaa, sanoo ET-lehden lakiasiantuntija tähän kinkkiseen kysymykseen.

Olemme yli 70-vuotias eläkeläispari. Olemme tehneet 2003 käyttö- ja hallintaoikeustestamentin, jossa perijöinä ovat kaksi lastamme tasapuolisesti.

Heidän mahdolliset puolisonsa on suljettu pois.

Haluaisimme, että kaksi lasten-lapsistamme saisivat ensin perinnöksi esimerkiksi 20 000 euroa ja tämän jälkeen saisivat lapsemme jakaa loput. Onko hallintaoikeustestamentti hyvä vaihtoehto ja mikä verotuksellisesti
olisi viisasta?

Omistamme kohtuuhintaisen kaupunkiosakkeen. Mökin olemme jo myyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Lapsenlapset huomioon

Testamentissa voitte määrätä kullekin lapsenlapselle omaisuutta esimerkiksi 19 999 euron arvosta, sillä perintöveroasteikko alkaa vasta 20 000 eurosta.

Pitää tosin muistaa, että perintöveroa määrättäessä otetaan huomioon kaikki raha- tai arvopaperilahjat, joita lapsenlapsenne olisivat teiltä saaneet kolmen viimeisen vuoden kuluessa ennen varsinaista perintöä.

Hallintaoikeustestamenttia suositaan nykyään verosyistä, mutta testamentin laadinnassa tulee huomioida monia muitakin asioita. On myös ymmärrettävä tarkasti, mitä hallintaoikeus käsitteenä merkitsee omassa tapauksessa, jotta yllätyksiltä vältytään.

Verotuksellisesti ja käytännön kannalta viisaan testamentin laadinta vaatii
yleensä tapauskohtaista harkintaa näihin asioihin perehtyneen lakimiehen avustuksella. Perheet ovat kovin erilaisia, samoin niihin liittyvät varallisuus- ja lakiasiat.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla