Onko mielessä oikeudellinen pulma, johon tarvitset asiantuntijan neuvoja, mutta lakimiesten kovat palkkiopyynnöt pelottavat. Älä huoli, apua voi saada myös maksutta tai alennettuun hintaan.

Rajariita tonttinaapurin kanssa tai asuntokaupan purku. Perunkirjoitus edessä tai testamentin teko mielessä. Haaste käräjille. Siinä muutama tilanne, jossa tarvitaan oikeusoppineen neuvoja. Mutta mitä sellainen apu maksaa?

Ei välttämättä mitään tai ei ainakaan hurjia summia. Ensi vaiheen neuvoja voi Suomessa saada aivan ilmaiseksi asianajajilta. Lisäksi julkisen oikeusavun kautta voi saada maksutta tai kohtuullista korvausta vastaan samoja palveluja kuin lakimiehen tai asianajotoimiston asiakkaana.

Juristi neuvoo kirjastossa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset asianajajat ovat jo parinkymmenen vuoden ajan tarjonneet maksutonta päivystysneuvontaa oikeudellisissa asioissa eri puolilla Suomea. Tällä viikolla paikkakuntien määrä nousi 13:een, kun neuvonta aloitettiin myös Joensuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivystystapaamisessa asianajaja kertoo, voiko mieltä painavassa asiaan tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua. Hän voi myös neuvoa, minkä viranomaisen puoleen asian hoitamiseksi pitäisi kääntyä.

Tämän pidemmälle neuvonnassa ei mennä, esimerkiksi mitään asiakirjoja ei laadita. Asianajaja voi kyllä neuvoa, millainen on vaikkapa pätevä testamentti.
Asianajajien pakeilla voi käydä kirjastoissa, neuvontaa on paikkakunnasta riippuen 1–4 kertaa kuukaudessa. Paikkakunnat ja päivystysajat näet täältä. Asianajajan pakeille pääsee jonotusjärjestyksessä. Vuosittain neuvoja saa noin 1300 henkilöä.

Jopa kolmannes kysymyksistä koskee perintö- ja testamenttiasioita. Ihmiset kaipaavat tietoa esimerkiksi perimysjärjestyksestä, testamentin muotovaatimuksista ja testamentin pätevyydestä tai pätemättömyydestä. Usein kysytään myös ennakkoperinnöistä ja lahjoista tai riitaisan kuolinpesän asioista.

50 000 sai julkista oikeusapua

Julkista oikeusapua tarjoaa 27 oikeusaputoimistoa ympäri maata. Toimipaikkoja niillä on yhteensä noin 80 ja niissä noin 220 oikeusavustajaa. He ovat varatuomareita tai lainoppineita, joilla on kokemusta asianajotehtävistä. Vuosittain heidän avullaan kansalaiset saavat hoidettua liki 50 000 oikeudellista asiantuntemusta vaativaa asiaansa.

Tyypillisiä apua vaativia asioita ovat esimerkiksi:

  • avioero, ositus, elatusapu, avioehto
  • testamentti, perunkirjoitus, perinnönjako
  • velallisen, velkojan tai takaajan avustaminen
  • työpalkkasaatava, työsopimuksen purku, irtisanominen
  • vuokrasaatava, irtisanominen, häätö
  • kauppakirja, kaupanpurku, hinnanalennus
  • rikoksesta epäillyn tai rikoksen uhrin avustaminen, lähestymiskielto
  • valitukset esimerkiksi toimeentulotukea, huostaanottoa tai Kelan korvauksia koskevissa asioissa

Julkinen oikeusapu on tarkoitettu henkilöille, joiden omat tulot ja varat eivät riitä asianajajan tai lakimiehen palkkioihin. Oikeusministeriön mukaan jopa 75 prosenttia kotitalouksista on oikeutettuja julkiseen oikeusapuun joko kokonaan maksutta tai osittain alennettuun hintaan. 

Laskelma tuloista, menoista ja varoista tehdään oikeusaputoimistossa. Oikeusministeriön sivuilla on laskuri, jolla voi laskea oman mahdollisuutensa oikeusapuun.

Oikeusapumaksu on 70 euroa ja se peritään kaikilta, jotka eivät saa apua kokonaan ilmaiseksi. Avustajan palkkio on 110e/tunti, ja siitä joutuu maksamaan omavastuuta 0–75 prosenttia, enimmillään siis 75 euroa tunnilta. Summa on huomattavasti pienempi kuin useissa yksityisissä asianajotoimistoissa.

Oikeusministeriön oikeusapu- ja ulosottoyksikön päällikön Merja Muilun mukaan oikeusavun myöntämisperusteet on mitoitettu niin, että ne ovat myös keskituloisten ihmisten ulottuvilla.

– Oikeusavun tarjoaminen sitä tarvitseville on pikemminkin keino säästää kuin lisätä julkisia kuluja. Jos vaikkapa testamentti tulee kerralla laadittua oikein, säästyy aikaa ja rahaa niin asianosaisilta kuin yhteiskunnalta.

"Jos testamentti tulee kerralla laadittua oikein, säästyy aikaa ja rahaa niin asianosaisilta kuin yhteiskunnalta."

Asianajajien maksuton päivystysneuvonta on Muilun mielestä erinomainen lisä kansalaisten oikeudelliseen palveluun.

Julkisen oikeusavun tarvitsijoita ei Muilun mukaan pistetä tärkeysjärjestykseen, vaan kaikki apuun oikeutetut saavat apua silloin, kun sitä tarvitsevat. Jonotusajat vaihtelevat viikosta noin viiteen viikkoon.

Toki esimerkiksi sellaiset tilanteet otetaan käsittelyjärjestyksessä huomioon, jos vaikkapa perunkirjoituksen toimittamisaika on menossa umpeen, Muilu huomauttaa.

Eniten perintö- ja perheasioita

Avioliitto- ja perintöasioista kertyy puolet kaikista Keski-Suomen oikeusaputoimiston hoitamista asioista, joita kaikkiaan on vuosittain noin 2700. Päätoimipaikka on Jyväskylässä ja muut toimipaikatt Jämsässä, Äänekoskella ja Viitasaarella.

Muutamissa Keski-Suomen kunnissa voi saada oikeusaputoimiston palveluja myös etäpalveluna kunnan yhteispalvelupisteissä.  

Keski-Suomen oikeusaputoimiston johtaja Teija Hyytiäinen toivoo, että ihmiset uskaltaisivat kääntyä oikeusaputoimiston puoleen ja suhtautua asiaan vähän kuin käyntiin terveyskeskuksessa.

– Kun meille soittaa, ei siinä heti rupea kassakone kilisemään. Jo ajanvarauksessa sihteerimme osaa neuvoa, kenen viranomaisen puoleen mieltä painavassa asiassa pitäisi kääntyä, ja onko tarvetta olla yhteydessä juristiin.

"Kun meille soittaa, ei siinä heti rupea kassakone kilisemään."

Sihteeri kertoo myös, mitä tietoja tarvitaan tulojen ja varojen selvittämiseksi millaisia papereita asian hoitamista varten pitäisi toimittaa juristin katsottavaksi. Tämän jälkeen sovitaan tapaaminen juristin kanssa.

Lue lisää!

Kysely

Oletko tehnyt testamentin?

En
En
66.6%
Kyllä
Kyllä
33.3%
Ääniä yhteensä: 12
pettynyt

Eipä ole mitään iloa julkisesta oikeusavusta, jos olet työtön mutta omistat jotain esim. kesämökin. Tai sinulla on avopuoliso, joka ei liity asiaasi mitenkään...niin et saa julkista apua! Niin ei kyllä ole ihan reilua että, joudut myymään hankkimasi omaisuutesi ennen kun olet joutunut työttömäksi ja tarvisit julkista avustajaa tekemään oikeudelle asiakirjoja. Näin sanottiin oikeusaputoimistosta, että avopuolison tehtävä on maksaa kulut sekä mökki myytävä, sen jälkern tervetuloa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla