Avopuolisoiden perinnönjako voi olla kimuranttia – oli heillä lapsia tai ei.

Jos avoparilla ei ole rintaperillisiä ja heillä on testamentit toistensa hyväksi, onko heidän vanhemmillaan tai sisaruksillaan oikeus lakiosuuteen avopuolisoista toisen kuollessa?

Entäpä silloin, kun avoparilla on yhteisiä lapsia, koko omaisuus on miehen nimissä ja tällä on kaiken lisäksi testamentti, jossa perijöiksi on ilmoitettu omaiset. Tulevatko avomiehen sisarukset ja jopa vanhemmat perinnönjaossa osille pienentämään lasten perintöä? Jääkö avopuoliso puille paljaille?

Lakiosa rintaperillisille

Hankaliin kysymyksiin on onneksi selkeät vastaukset. Varatuomari Pirkko Kemppainen muistuttaa, että oikeus lakiosaan on vain perittävän rintaperillisillä. Heihin lasketaan lapset ja näiden kuoltua lastenlapset. Vanhemmilla ja sisaruksilla ei ole milloinkaan oikeutta lakiosaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 10 hyvää syytä tehdä testamentti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun avoparilla on keskenään lapsia, heidän lakimääräisiä perillisiään ovat nämä lapset, ei avopuoliso. Jos avomies on testamentilla merkinnyt perinnönsaajikseen omaiset, se tarkoittaa hänen lapsiaan.

Lapset ovat rintaperillisiä – avopuoliso ei

Vuodesta 2011 alkaen laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta on tuonut avopuolisoille suojaa avoliiton päättyessä kuolemaan tai eroon. Avopuolisolla on tietyin edellytyksin oikeus saada hyvitystä yhteiseen talouteen antamastaan panoksesta, kuten talousmenojen hoidosta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla