Kuolinpesän myyminen on helppoa, mutta hinta jää alhaiseksi. Katso jutun lopusta myös, mitkä tavarat kiinnostavat ostajia.

Lähiomaisen kuolema on aina pysäyttävä hetki. Surun keskellä monet tehtävät voivat tuntua ylitsepääsemättömän raskailta, eikä niihin tarttumiseen tunnu olevan voimia. Tuossa tilanteessa kuolinpesän irtaimiston myyminen voi olla hyvä ratkaisu. Etenkin jos kauppaan kuuluu asunnon tyhjentäminen.

Taustaa: Älä jätä tätä perinnöksi – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Millaisilla summilla kuolinpesiä sitten ostetaan?

– Kuolinpesästä maksettava hinta riippuu monesta asiasta, ja jokainen pesä on arvioitava erikseen, kertoo Päivi Tähtinen Tähtiantiikki ja Design -yrityksestä.

Ostajan on arvioitava irtaimiston rahallinen arvo ja toisaalta se, kuinka paljon asunnon tyhjentäminen vie aikaa ja paljonko kaatopaikkamaksut ovat. Ostajia kiinnostavat huonekalut ja muu kodin irtain, siis kaikki se, mitä ihmiset keräävät ympärilleen elämänsä aikana.

– Välillä voi eteen tulla tilanteita, joissa pesässä ei ole juuri mitään arvokasta, vaan pelkästään kaatopaikalle menevää tavaraa. Ainakin meidän yrityksemme tekee harvoin pelkkiä pesäntyhjennyksiä, toteaa Tähtinen.

Lue lisää etlehti.fi:n perinnönjakoteemasivuilta.

Arvion saa nopeasti

Kokeneelta ostajalta ei mene tarjouksen tekemiseen pitkää aikaa. Puolessa tunnissa on arvioitu sekä pesän rahallinen arvo että tyhjentämiseen tarvittava työpanos. Asunnon lisäksi ostajan on tarkastettava myös mahdolliset kellari- ja vinttikomerot tai autotallit, jotta kesken tyhjennysurakan ei paljastu mittavia lisätöitä.

– Pyrimme siihen, että tyhjentäminen vie kaksi tai enimmillään kolme päivää.

Tähtinen kertoo, että kiireestä huolimatta ammattimainen ostaja ymmärtää kuolinpesään liittyvän herkkyyden.

– Paikan päällä on osattava kunnioittaa tilannetta ja paikalla olevia ihmisiä. Tavaroitakin on arvioitava rehellisesti, mutta kenenkään omaisuutta ei saa mollata.

Hinta voi yllättää

Millaista summaa kuolinpesää kauppaavan kannattaa sitten odottaa?

– Jos mietitään tyypillistä 70-neliöistä kaksiota tai kolmiota, josta omaiset ovat jo keränneet arvokkaimmat tavarat talteen, niin useimmiten siitä ei makseta mitään. Tavaroiden arvo riittää silloin kattamaan tyhjentämisestä aiheutuneet kulut, kertoo Tähtinen.

Jos pesästä jotain maksetaan, liikkuvat summat useimmiten satasissa. Tuhansiakin euroja on maksettu, mutta silloin arvotavaraa on oltava enemmän.

– Joskus omaiset yllättyvät hinta-arvion kuullessaan, mutta yleensä ihmiset ovat nykyään aika valveutuneita. Jos asiakas tietää vieneensä itse pesästä arvokkaimmat esineet, ei tarjouksen mataluus yllätä. Monille on tärkeintä saada asunto tyhjäksi – ja mielellään mahdollisimman nopeasti.

Nämä tavarat kiinnostavat ostajia:

 • huonekalut
 • taidelasi
 • taulut
 • tekstiilit
 • valaisimet
 • astiat
 • työkalut
 • harrastetavarat
 • pelit
 • kirjat
 • kokoelmat
Vierailija

Oletko myymässä kuolinpesää? Älä anna tämän asian yllättää

Aloituksessa on siis kyse vain kuolinpesän irtaimiston myynnistä. Nimittäin kuolinpesän muun omaisuuden myyminen saattaa olla kaikkea muuta kuin helppoa. Osakkaita voi olla ulkomailla, holhouksenalaisena tai muuten oikeustoimikelvottomana, kun nykyisin eletään vanhaksi ja ehditään dementoitua. Voin kertoa, että asioiden hoitaminen saattaa olla erittäin hankalaa, aikaa vievää ja joskus mahdotonta ilman juridista apua. Ja silloin se vasta vaikeaksi ja kalliiksi tulee.
Lue kommentti

Testamenttia tarvitaan. Sillä voi turvata esimerkiksi puolison taloudellisen aseman. Nämä ovat viimeisen tahdon vaiheet.

1. Tee ajoissa

Perimysjärjestystä voidaan muuttaa vain testamentilla. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan kuten laki määrää. Lapsettoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle, jos perillisiä ei löydy.

2. Kuka perii?

Rintaperillisiä ovat lapset tai heidän lapsensa. He ovat ensisijaisia perijöitä. Jos rintaperillisiä ei ole, perijä on aviopuoliso. Avopuoliso ei ilman testamenttia peri. Mikäli aviopuolisoa eikä rintaperillisiä ole, perijöitä ovat vainajan isä ja äiti sekä siskot ja veljet lapsineen. Serkut eivät nykylain mukaan peri.

3. Rintaperillisten oikeudet

Perintöosa on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten määrällä. Jos omaisuus on testamentilla määrätty toisaalle, ovat rintaperilliset silti oikeutettuja lakiosaan, joka on puolet perintöosasta.

Esimerkki: jos rintaperillisiä on kaksi ja perinnön suuruus 100 000 euroa, on kummankin perintöosa 50 000 euroa. Testamentilla voidaan määrätä 50000 euroa toisaalle. Silloin rintaperilliset saisivat lakiosana 25 000 euroa kumpikin.

4. Todistajat mukaan

Testamentin todistajiksi tarvitaan kaksi 15 vuotta täyttänyttä, täysissä sielunvoimissaan olevaa ihmistä, jotka ovat molemmat yhtä aikaa paikalla. Todistaja ei saa olla testamentin tekijän perillinen, muu edunsaaja tai muulla tavoin esteellinen.

5. Säilytä turvassa ja kerro muille

Testamentteja tehdään vain yksi kappale. Sitä kannattaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa tai sinettisäilytyksessä. Omaisille on hyvä vinkata testamentin olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Jos omaisen testamentti ei ole itselle mieluinen, oikeutta ei kannata ottaa omiin käsiin. Jos menee esimerkiksi repimään toisen testamentin, menettää oikeuden koko perintöön.

Lähde: asianajaja Ilona Piironen, hyvatestamentti.fi

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 13/2016.

Lue myös: 10 syytä tehdä testamentti

Lue myös: Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Täältä löydät kaikki ET:n perintöasioihin liittyvät artikkelit. 

Oletko varma, että kotivakuutuksesi suojaa myös perinnöksi saamasi arvoesineen?

Kotiin voi tupsahtaa esimerkiksi perintönä tavaraa, joiden rahallinen arvo on huomattava. Miten arvoesineiden kanssa voi elää menettämättä yöuniaan?

Kotivakuutus on meistä melkein jokaisella. Finanssialan keskusliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista on vakuuttanut kotinsa. Eri asia on, miten hyvin vakuutuksen taso on valittu.

Lue myös: "Näistä maksetaan yllättävän paljon"
– onko sinullakin lasikaapissa lottopotti?

Vakuutuksissa isot erot

Jonkinlaisen suojan kotivakuutus toki aina antaa, mutta vakuutuksissa on isoja eroja. Yksi vakuutusyhtiö korvaa vaikka 50 000 euron arvoisen esineen menetyksen, toisella yksittäisen arvotavaran korvaussummassa katto tulee vastaan jo muutaman tuhannen euron kohdalla.

Sekin vaihtelee paljon, kuinka laajalle kotivakuutuksen voimassaolo ulottuu. Joissakin vakuutuksissa arvotavara saa vakuutussuojan, lähinnä vain, kun se on kotona. Toiset vakuutukset kattavat suojan jopa kaikkialla maailmassa, vaikka arvoesine olisi kokonaisen vuoden pois kotiosoitteesta.

Lisäksi vakuutusyhtiö voi vaatia arvotavarasta tarkan luettelon tai asiantuntijan lausunnon, joka vakuuttajan on hankittava omalla kustannuksellaan.

Kiinnostavaa: "Älä jätä tätä perinnöksi”
– katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Arvioi kotisi realistisesti

Koti-irtaimiston arvo kannattaa laskea realistisesti. Jos kaikki menisi, millä summalla saisit kaupasta uudet tilalle? Sama perinpohjainen arviointi on syytä tehdä arvotavaroiden kohdalla.

Kotivakuutukseensa saa valita haluamansa enimmäiskorvauksen. Mitä suurempi summa ja mitä pienempi omavastuu, sitä kalliimpi vakuutus. Laskennan pohjana käytetään usein kodin neliömäärää. Näin saatava enimmäiskorvaussumma ei välttämättä riitä, jos kotona tavanomaista irtaimistoa selvästi kalliimpaa tavaraa.

– Esimerkiksi 50 neliön kerrostalohuoneiston kotivakuutukseen suosittelemme 40 000–50 000 euron enimmäiskorvaussummaa. Erityisen arvokas irtaimisto tai arvoesineet saattavat edellyttää summan korottamista, sanoo vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen OPsta.

OP ei vaadi vakuutuksen ottajaa luetteloimaan tai kuvaamaan arvotavaroitaan vakuutusyhtiötä varten. Muuten sellainen on Reijosen mielestä hyvä idea.

– Mitä tarkemmat tiedot omistajalla ja meilläkin arvoesineistä on, sitä paremmin ne kaikki pysyvät muistissa, jos jotain ikävää tapahtuu.

Yksi asia on sellainen, että sitä ei voi vakuuttaa: tunnearvo. Rakkaitten ihmisten valokuvia tai lasten askarteluja ei millään rahalla saa takaisin.

Mitä on arvotavara?

Arvotavaralla vakuutusyhtiöt tarkoittavat erityisen arvokasta yksittäistä esinettä. Näitä ovat esimerkiksi:

 • harrastusväline
 • soitin
 • turkis
 • järjestelmäkamera
 • taiteilijan signeeraama teos
 • taideteollisuusesine
 • antiikkiesine
 • koru
 • einekokoelma

Vakuutus voi esimerkiksi tuoda rahakorvauksen varkaustapauksessa, kattaa korjauskulut tai tuoda uuden esineen vahingoittuneen tilalle.

Näin vakuutus suojaa

Esimerkkejä arvoesineiden suojasta kotivakuutuksissa.

 • Fenniaturvan kotivakuutus

Suojaa irtaimistoa kotona. Suoja ulottuu myös kodin ulkopuolelle Pohjoismaissa ja rajatun ajan (alle vuosi).

Arvoesineitä korvataan enintään 10 000 euroon asti. Laajennetussa kotivakuutuksessa korvaussummia voi korottaa. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta

 •  If Kotivakutuus

Kotivakuutuksen suoja on voimassa kotona ja tilapäisesti (enintään vuoden ajan) koko maailmassa.

Jos yksittäisen esineen arvo ylittää 5 000 euroa tai esineiden yhteisarvo on yli 20 000 euroa, on nämä vakuutettava erikseen. Laajennetussa kotivakuutuksessa ylärajat ovat korkeammat.

Erikseen vakuuttamista edellyttävistä esineistä on myös toimitettava kirjalliset perustelut ja/tai asiantuntijan lausunto.

 • OP:n Omakoti-vakuutus

Kotivakuutus suojaa kotona olevia arvotavaroita – vaikka vain yhtä esinettä – vakuutuksen enimmäissummaan saakka. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta.

Suoja on voimassa kotona ja lisäksi kodin ulkopuolella Pohjoismaissa 5000 euroon saakka. Muuten tarvitaan erillinen arvotavaravakuutus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.