Kuolinpesän myyminen on helppoa, mutta hinta jää alhaiseksi. Katso jutun lopusta myös, mitkä tavarat kiinnostavat ostajia.

Lähiomaisen kuolema on aina pysäyttävä hetki. Surun keskellä monet tehtävät voivat tuntua ylitsepääsemättömän raskailta, eikä niihin tarttumiseen tunnu olevan voimia. Tuossa tilanteessa kuolinpesän irtaimiston myyminen voi olla hyvä ratkaisu. Etenkin jos kauppaan kuuluu asunnon tyhjentäminen.

Taustaa: Älä jätä tätä perinnöksi – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Millaisilla summilla kuolinpesiä sitten ostetaan?

– Kuolinpesästä maksettava hinta riippuu monesta asiasta, ja jokainen pesä on arvioitava erikseen, kertoo Päivi Tähtinen Tähtiantiikki ja Design -yrityksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ostajan on arvioitava irtaimiston rahallinen arvo ja toisaalta se, kuinka paljon asunnon tyhjentäminen vie aikaa ja paljonko kaatopaikkamaksut ovat. Ostajia kiinnostavat huonekalut ja muu kodin irtain, siis kaikki se, mitä ihmiset keräävät ympärilleen elämänsä aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Välillä voi eteen tulla tilanteita, joissa pesässä ei ole juuri mitään arvokasta, vaan pelkästään kaatopaikalle menevää tavaraa. Ainakin meidän yrityksemme tekee harvoin pelkkiä pesäntyhjennyksiä, toteaa Tähtinen.

Lue lisää etlehti.fi:n perinnönjakoteemasivuilta.

Arvion saa nopeasti

Kokeneelta ostajalta ei mene tarjouksen tekemiseen pitkää aikaa. Puolessa tunnissa on arvioitu sekä pesän rahallinen arvo että tyhjentämiseen tarvittava työpanos. Asunnon lisäksi ostajan on tarkastettava myös mahdolliset kellari- ja vinttikomerot tai autotallit, jotta kesken tyhjennysurakan ei paljastu mittavia lisätöitä.

– Pyrimme siihen, että tyhjentäminen vie kaksi tai enimmillään kolme päivää.

Tähtinen kertoo, että kiireestä huolimatta ammattimainen ostaja ymmärtää kuolinpesään liittyvän herkkyyden.

– Paikan päällä on osattava kunnioittaa tilannetta ja paikalla olevia ihmisiä. Tavaroitakin on arvioitava rehellisesti, mutta kenenkään omaisuutta ei saa mollata.

Hinta voi yllättää

Millaista summaa kuolinpesää kauppaavan kannattaa sitten odottaa?

– Jos mietitään tyypillistä 70-neliöistä kaksiota tai kolmiota, josta omaiset ovat jo keränneet arvokkaimmat tavarat talteen, niin useimmiten siitä ei makseta mitään. Tavaroiden arvo riittää silloin kattamaan tyhjentämisestä aiheutuneet kulut, kertoo Tähtinen.

Jos pesästä jotain maksetaan, liikkuvat summat useimmiten satasissa. Tuhansiakin euroja on maksettu, mutta silloin arvotavaraa on oltava enemmän.

– Joskus omaiset yllättyvät hinta-arvion kuullessaan, mutta yleensä ihmiset ovat nykyään aika valveutuneita. Jos asiakas tietää vieneensä itse pesästä arvokkaimmat esineet, ei tarjouksen mataluus yllätä. Monille on tärkeintä saada asunto tyhjäksi – ja mielellään mahdollisimman nopeasti.

Nämä tavarat kiinnostavat ostajia:

 • huonekalut
 • taidelasi
 • taulut
 • tekstiilit
 • valaisimet
 • astiat
 • työkalut
 • harrastetavarat
 • pelit
 • kirjat
 • kokoelmat

Kannattaisiko tavaroita koettaa myydä nettihuutokaupassa, jos on aikaa odottaa tarjouksia? Itse varmaan tekisin niin. 

Vierailija

Ihan samaa mieltä olen "että sellaista" mietiskelijän kanssa. 

Kokemusta tuli reippaanlaisesti viimeisen kämpänvaihdon yhteydessä meilläkin. Nyt on kaapeissa vaan ne tavarat joita päivittäin tarvitsee ja niitä ei tosiaankaan tarvise kenenkään arvostaa kun meistä aika jättää. 

Luin jostain ihan äsken parista henkilöstä jotka ovat asuneet hotellissa , toinen parikymmentä vuotta ja toinenkin yli kymmenvuotta. Ovat erittäin tyytyväisiä oman elämänsä loppuajan asumisjärjestelyyn. Jos olisin yksin voisin ajatella samanlaista elämäntapaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla