Somerolainen Pertti Tamminen, 69, jäi eläkkeelle puolitoista vuotta sitten. Periaatteessa.

Jäin eläkkeelle puolitoista vuotta sitten 68-vuotiaana. Ensimmäinen eläkepäivä oli syyskuun alussa.

Reilua kuukautta myöhemmin osastonjohtaja soitti ja kysyi, voisinko palata töihin. Se sopi minulle hyvin, sillä yrityksessämme oltiin ottamassa käyttöön uusi toimintamalli, ja oli kiinnostavaa päästä toteuttamaan sitä.

Aluksi sovimme, että teen 60-prosenttista työaikaa, mutta pian pomo kysyi, voisinko työskennellä täyspäiväisesti. Minulle se sopi, joten teen nyt ihan samanlaista työpäivää kuin kolmi-nelikymppiset työkaverini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Opiskelin nuorena maatalousalan tutkinnon. Jo opiskeluaikana kiinnostuin kasviensuojelusta. Kun ihmisten kanssa toimiminenkin kiinnosti, päädyin opiston jälkeen myynti- ja koulutustehtäviin. Ehdin työskennellä nelisen vuotta muualla ennen kuin vuonna 1977 aloitin työt Bernerillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen eläkkeelle jäämistäni työni pysyi perusteiltaan samana koko työurani ajan. Pidin yhteyttä toisaalta kauppiaisiin ja toisaalta viljelijöihin. Kauppiaille myytiin, viljelijöitä koulutettiin.

Eläköitymiseni jälkeen alkaneella uudella urallani myymme tuotteita ilman välikäsiä suoraan viljelijöille.

Tunnen osan asiakkaistani monen kymmenen vuoden ajalta. Se on helpottanut yhteydenpitoa. Vierailen paljon eri tiloilla, ja olen sanonut asiakkaille, että meilläkin saa tulla käymään.

Jos työnteko eläkkeellä kiinnostaa, kannattaa puhua ajoissa työnantajan kanssa. Järjestelyhän vaatii molempien suostumuksen.

Meillä Bernerillä työntekijöitä on aina arvostettu. Ikä tai koulutus eivät ole oleellista, vaan se, miten tehtävänsä hoitaa. Muutama vuosi sitten aloitettu senioriohjelma vielä korostaa arvostusta.

"Työnantajien pitäisi enemmänkin miettiä sitä, miten kokeneempien työntekijöiden osaaminen saadaan hyödynnettyä ja jaettua."

Minullekin voi saman päivän aikana tulla soitto kahdeltakin nuoremmalta kollegalta, jotka haluavat kuulla mielipiteeni johonkin työtehtäväänsä.

Verotus voi yllättää, jos alkaa tehdä töitä eläkkeellä. Verottaja nimittäin rankaisee työnteosta. Itse otin saman tien yhteyttä verottajaan ja varmistin, että ennakonpidätysprosentti on alusta alkaen oikea. Sillä tavalla voi välttää mätkyt. En osaa kauheasti protestoidakaan nykyistä verotustani, vaikken siitä myöskään riemuitse. Täytyy muistaa, ettei verottaja koskaan vie kaikkea.

Työ ei saa olla kaikki kaikessa. Jos työnteko on ainoa tapa saada sosiaalista elämää tai tavata muita ihmisiä, ei olla kovin kestävällä pohjalla.

Harrastan uintia, ja olen aktiivinen uintiseurassa ja lajiliitossa. Se tuo työn ulkopuolisia yhteyksiä. Samoin tietysti vaikuttavat erilaiset kaveriporukat, joihin kuulun. Erityisen tärkeitä ovat Porsaansuon Hien äijäsakki ja Lapin vaelluskaverit.

Joskus työnteko joka tapauksessa päättyy. Lopettamista en ole vielä pohtinut. Pari kuukautta sitten puhuimme esimieheni kanssa, että työsuhteeni jatkuu toistaiseksi. Jatkuuko se vuoden tai kolme, en tiedä. Jos pitkälti etukäteen päättää lopettamisajankohdan, alkaa ehkä tehdä töitä puolitehoilla. Minä haluan tehdä töitä sitoutuneesti ja täysillä loppuun asti.

Hyvätuloiset jatkavat

Pieni eläke ei ole yleensä tärkein syy jatkaa työntekoa. Eläketurvakeskuksen tilaston mukaan työssä käyvien eläkeläisten eläkkeet ovat selvästi muita eläkkeitä korkeampia.

Palkkaa kertyy keskimäärin yli puolet vanhuuseläkkeen määrästä. Siitä voi päätellä, että eläkkeen rinnalla tehty työ on useimmiten osa-aikaista ja epäsäännöllistä.

Osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleville palkkatyö voi kuitenkin olla merkittävä tapa parantaa ansiotasoa. Kolme neljästä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä käy töissä, suurin osa säännöllisesti. Heillä työnteko antaa peräti kaksinkertaisen kuukausiansion pelkkään eläkkeeseen verrattuna.

Lähde: Eläketurvakeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla