Kun yhteistä omaisuutta ei ole, pitääkö tasinkoa maksaa erotilanteessa, pohtii 30 vuotta puolisonsa kanssa yhdessä ollut henkilö.

Mikä on tasinko, ja pitääkö sitä maksaa erotilanteessa, kun avioparilla on sellainen avioehto, että kummallakaan ei ole oikeutta toisen aviopuolison omaisuuteen?

Yhteistä omaisuutta ei ole. Entä voiko mies vaatia korvausta siitä, kun hän on rakentanut yhteisenä asuntona käytettyä oma­kotitaloa, mutta minä olen maksanut rakentamiseen liittyvät kulut ja kustantanut asumisen ja elämisen 30 vuoden ajan?
Nimimerkki Alpakat jakoon

Jos puolisoilla on täysi avio-oikeus toistensa omaisuuteen ja avioliitto päättyy avioeroon, kummallekin puolisolle kuuluu puolet puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säästöllä tarkoitetaan varojen ja velkojen erotusta. Varakkaampi puoliso maksaa toiselle puolisolle tasinkoa siten, että lopputuloksena molempien puolisoiden omaisuuden säästö on sama.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasingolla tasataan puolisoiden varallisuudessa muutoin oleva ero.

Kun puolisoilla on avio-oikeuden poissulkeva avioehto, kuten sinulla ja puolisollasi on, avioerossa toimitetaan omaisuuden erottelu. Erottelussa kumpikin puoliso pitää lähtö­kohtaisesti oman omaisuutensa. Tasinkoa ei siis silloin makseta.

Miehesi voi vaatia korvausta tekemästään työstä vaatimalla erottelussa sovittelua. Siihen, menestyykö miehen vaatimus, en voi tässä ottaa kantaa. Asiaa arvioitaessa otetaan huomioon puolisoiden taloudellinen tilanne koko avioliiton ajalta.

Jos tulee riitaa, asian ratkaisee käräjäoikeuden määräämä pesän­jakaja.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla