Sijoittamisen puolestapuhujat ovat sitä mieltä, että erityisesti naiset voisivat vaurastua nykyistä nopeammin ja järkevämmin.

Helppoa kuin nakinpaisto, lupaavat kirjan Nainen ja rikastumisen taito (Talentum) kirjoittaneet taloustoimittajat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja.

Kirja on rohkaisu sijoittamista arasteleville, eritoten naisille. Yleensä sijoittamista epäröivät ovat nimittäin naisia. Heitä, joiden mielestä varmin tapa vaurastua on kuluttaa vähemmän ja laittaa enemmän setelitukkoja sukanvarteen.

Taustaa: Oletko valmistautunut aikaan, jolloin palkkaa ei enää tule?

Auttaako kirja sijoittamisessa?

Kyllä kirja kynnystä madaltaa. Ainakin se selvittää tavallisen palkansaajan realistiset sijoitusvaihtoehdot.

Helpointa ja halvinta on sijoittaa rahastoihin. Suorat osakeostot tai sijoitusasunnot vaativat enemmän varoja ja tietoa, mutta eivät nekään ole rakettitiedettä.

Kirjoittajien mielestä jokaisen kannattaa selvittää, olisiko sijoittaminen sopiva vaihtoehto. Minikorkoisilla pankkitileillä säästöt murenevat inflaatiopeikon suuhun.

Muutama kymppi kuussa riittää, ja omasta pankista saa neuvoja. Mitä varhemmin aloittaa, sitä parempi mahdollisuus on vaurastua.

Lue vinkit: Näistä astioista maksetaan yllättävän paljon

Vierailija

Taloustoimittajien kova väite: Nainen, näin rikastut

Taas kerran tällainen rahastoja ylistävä kirjoitus. Oman kokemukseni mukaan rahastoihin ei kannata sijoittaa. Niissä ei koskaan jää pankki tappiolle mutta sijoittaja saattaa jäädä. Pankit veloittaa hallinnointipalkkioita, jotka jäävät normisijoittajailta tietämättömiin. Pankin rahastonhoitajalla eivät ole omat rahat kyseessä niin saattaa vaan "makuuttaa" rahoja eikä rahaston tilanteen seuraaminen ole ensisijainen tavoite. Oma palkkahan juoksee joka tapauksessa. Riskin kantaa aina rahastoon...
Lue kommentti

Älyteknologia lisää turvallisia autoiluvuosia. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä tarkemmin autokaupassa on syytä kiinnittää huomiota auton lisävarusteisiin. 

  1. Koeajo kannattaa aina. Vain siten selviää, saako ajoasennon sopivaksi, näkeekö autosta hyvin ulos ja tuntuuko ajo hyvältä. Käyttömukavuutta kannattaa myös miettiä: onko etupenkille helppo istua tai onko tavaratilan käyttö kätevää. Hyvät ajovalot ovat Suomessa tärkeät. Niitäkin olisi hyvä päästä koeajolla testaamaan.
  2. Automaattivaihteet helpottavat ajamista ja lisäävät mukavuutta. Iän myötä reaktioajat pitenevät ja havainnointikyky heikkenee. Se vaikeuttaa ajamista etenkin taajamassa, jossa huomioitavaa on paljon. Automaattivaihteiden ansiosta muun liikenteen seuraamiseen jää enemmän aikaa.
  3. Tärkeimmät elektroniset turvallisuusvälineet ovat lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä, ESC, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä. Järjestelmä estää tehokkaasti esimerkiksi sivuluisuja ja ojaanajona. Ajonvakautuksen lyhenteitä ovat myös esimerkiksi ESP, VSC, DSC ja DSTC.
  4. Näkemistä parantavista lisävarusteista yleisimpiä on parkkitutka, joka varoittaa, jos kuski on pakittamassa päin seinää. Vielä parempi on peruutuskamera, josta näkee auton takana juoksentelevat lapset. Kaistavahti varoittaa, jos auto on ajautumassa kaistalta. Kuolleen kulman varoitin taas tarkkailee takaviistossa liikkuvia ajoneuvoja. Automaattijarrutus pysäyttää auton itsestään, jos kuski ei ehdi reagoida eteen juoksevaan ihmiseen.
  5. Mukavuuden voi yhdistää turvallisuuteen. Pysäköintiavustimella varustettu auto osaa itse ajaa parkkiruutuun. Avustimen saa jo moneen automalliin. Vakionopeudensäädin pitää halutun ajonopeuden päällä. Fiksuimmat laitteet osaavat huomioida nopeusrajoitukset ja pitää etäisyyden edellä ajavaan autoon.

Uutuuskirja kertoo, että Marimekon entinen omistaja Kirsti Paakkanen on testamentannut omaisuutensa lahjakkaille lapsille. Tiensä huipulle raivannut Paakkanen on itsekin lähtöisin köyhästä perheestä.

Marimekon entinen omistaja Kirsti Paakkanen on testamentannut omaisuutensa lahjakkaille lapsille, uutisoi Taloussanomat.

Asia kerrotaan vuorineuvos Ilpo Kokkilasta kertovassa tuoreessa elämänkerrassa Rakentajan jälki – Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä kauppatorille. Kirjassa on läsnä myös Paakkanen, joka eli Kokkilan kanssa yhteistä lapsuutta Saarijärvellä.

Kirjasta selviää, että Paakkanen on testamentannut kaiken omaisuutensa Suomen lahjakkaille lapsille. Paakkasella ei ole omia lapsia.

– Suomi on palvellut minua hienosti. Maksan testamentillani rakkaudenvelkaa maalle, joka on maailman paras ja jossa asuu maailman upein kansa. 

88-vuotias Paakkanen syntyi itse vähävaraiseen perheeseen, eikä esimerkiksi päässyt rahanpuutteen takia oppikouluun.

Tyhjästä aloittanut Paakkanen perusti naisten mainosyrityksen vuonna 1969. Mainosyrittäjän uransa jälkeen Paakkanen osti Marimekon vuonna 1991. Marimekosta kehittyi hänen johtamanaan yksi Suomen menestyneimmistä tekstiili- ja vaatetusalan yrityksistä. Taloussanomien mukaan Paakkanen myi viimeiset omistamansa Marimekon osakkeet vuonna 2009. 

Paakkanen viettää eläkepäiviään ja kulkee Etelä-Ranskan-kotinsa sekä Espoon välillä. 

Lue myös: Riitta Suomen perintö menee omille ja maailman lapsille

Lue myös: Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Lue myös: 10 kysymystä ja vastausta ennakkoperinnöstä