Maailmalla vainajan tuhkasta voi tehdä vaikka tatuointimustetta. Mitä Suomen laki sanoo tällaisesta muistamisesta? Ylitarkastaja Johanna Rantala kertoo.

Miltä kuulostaisi sormus, jossa kimaltelee kuolleen omaisen tuhkasta puristettu timantti? Entä LP-levy, jonka valmistuksessa on käytetty vainajan tuhkaa? Tällaisia vaihtoehtoisia "hautauspalveluja" on tarjolla monissa Euroopan maissa, mutta entä Suomessa?

– Yleisesti ottaen totean, että Suomessa säädetään hautaustoimilaissa ihmisen ruumiin hautaamisesta ja tuhkaamisesta, tuhkan käsittelystä sekä hautausmaan ja yksityisen haudan perustamisesta, ylläpidosta, hoitamisesta ja lakkauttamisesta sekä krematorion perustamisesta, kertoo ylitarkastaja Johanna Rantala Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Taustaa: Tällaiset hautajaiset ET:n lukijat haluavat.

Hautaustoimilaissa ei ole otettu kantaa siihen, saako tuhkista prässäyttää äänilevyä tai puristaa niitä timantiksi. Lain mukaan vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Vainajan ruumista ja tuhkaa tulee käsitellä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla. Sekä hautaamisessa että tuhkaamisessa sekä tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos vainaja haluaa tulla prässätyksi Beatles-albumiksi, ei laki sitä siis kiellä. Rantala kuitenkin toppuuttelee asiasta innostuvia musiikkidiggareita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hautaustoimilain mukaan tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan. Tämä säännös on sovellettavissa myös äänilevyyn ja timanttiin, joten esimerkiksi timantin tapauksessa sitä ei saa käyttää koruna tai upottaa takkaan tai muuhun paikkaan kodissa, vaan se tulee haudata luontoon. Säännöksestä seuraa myös se, että mikäli valmistettaisiin useita timantteja tai äänilevyjä, ne tulee kaikki haudata samaan paikkaan.

Hautaaminen ei ole kuitenkaan aina pakollista. Vainajan tuhkat saa ripotella esimerkiksi mökkirantaan tai tunturin laelle maa- tai vesialueen omistajan luvalla. Mikäli paikalle halutaan perustaa muistomerkki, astuu kuvaan mukaan taas hautaustoimilaki.

– Aluehallintovirasto voi erityisestä syystä myöntää luvan perustaa yksityinen hauta nimetyn vainajan hautaamiseen hautaustarkoitukseen sopivaan paikkaan. Yksityisen haudan paikka tulee selvästi merkitä. Yksityisen haudan maa-alue voidaan ottaa muuhun käyttöön aikaisintaan 25 vuoden kuluttua hautaamisesta. Tuhkien sirottelu tai hautaaminen luontoon maatuvassa uurnassa ei edellytä viranomaislupia, mikäli paikalle ei perusteta muistomerkkiä, toteaa Rantala.

Lue myös: Nyt onnistuvat myös drive in -hautajaiset.

Ruumiin hautaaminen muualle kuin hautausmaalle taas edellyttää aina yksityisen haudan perustamisluvan hakemista sekä ilmoituksen tekemistä terveydensuojeluviranomaisille.

– Kaikessa hautaustoiminnassa tulee sovellettavaksi hautaustoimilain säädökset vainajan ruumiin ja tuhkan käsittelemisestä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla sekä vainajan katsomusten ja toivomusten kunnioittamisesta. Yksityisen haudan perustamisessa tulee huolehtia, että hauta tulee hautaamistarkoitukseen sopivaan paikkaan. Useimmiten yksityisiä hautoja perustetaan esimerkiksi kesämökkikiinteistöille tai muutoin luonnon äärelle.

Myynnissä on myös erilaisia biodynaamisia uurnia, joihin voi lisätä erilaisten kukkien tai puiden siemeniä. Siementen itäessä juuret saavat ravintoa polttohautauksessa syntyneestä tuhkasta. Tarjolla on myös arkkuja, joihin vainaja seuraksi laitetaan puun siemeniä. Asettaako hautaustoimilaki esteitä tällaisten uurnien tai arkkujen käytölle?

– En lähtökohtaisesti estettä tällaisten ratkaisujen käyttämiselle Suomessakaan. 

 

Itä-Suomen aluehallintovirasto hoitaa koko Suomen hautaustoimilakiin liittyvät lupa- ja valvonta-asiat. Virasto saa viikoittain useita yhteydenottoja omaisilta.

– Suurin osa kysymyksistä koskee hautaustoimilain 24 §:n mukaisia haudatun ruumiin tai tuhkan siirtolupaa koskevia asioita sekä tuhkan sirottelemiseen liittyviä seikkoja ja yksityisen haudan perustamiseen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää: Näin paljon hautajaiset maksavat.

Viisi vinkkiä hautajaisiin

  1. Lain mukaan vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava.
  2. Tuhkasta saa tehdä lp-levyn tai timantin, mutta ne on haudattava luontoon vuoden sisällä tuhkaamisesta.
  3. Tuhkan saa ripotella luontoon maa- tai vesialueen omistajan luvalla.
  4. Maatuvan uurnan saa haudata luontoon maanomistajan luvalla.
  5. Ruumiin hautaaminen edellyttää lupaa yksityisen haudan perustamiseen, samoin muistomerkin perustaminen vainajalle.

Kaikki hautajaista – ET-lehden teemaosio.

Vierailija
Vierailija
Vierailija

Kuka se vahtii, onko uurna kotona tai timantti yli vuoden jälkeen sormessa?

 

Kenen vastuulla sinun mielestä on jos yksi sisaruksista vie mummovainajan omaan kylmiöönsä tai vaikka pakastimeensa? Sanoisitko että omapa on asiansa?

Höh, miten tuo liittyy tuohon alkuperäiseen kysymykseen? ei sitä kuollutta mummoa voi pakastimessa tai muuallakaan pitää, ainakaan Suomessa. Mutta tuhkauurnan voi pitää kokonaan ilman, että kukaan kyselee. Vai kyseleekö joku?

Omatunto kyselee. Olet kirjoittanut nimesi luovutuspaperiin krematoriossa. Siinä olet selvittänyt, minne tuhka tullaan sijoittamaan määräajan kuluessa. Kukaan ei tule varmistamaan, mutta kuitenkin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla