Lasten parissa työskentelevä TP on syntynyt 1952 ja täyttää pian 58 vuotta. Hän haluaisi lyhentää työaikaansa osa-aikaeläkkeen avulla. ”En ymmärrä eläkeviidakkoa”,  TP valittaa.

Et ole ainoa! Kysele vain sitkeästi omalta eläkelaitokseltasi, kunnes asiat selviävät. Jos et tiedä omaa eläkelaitostasi, kysy työnantajaltasi, mikä se on.
Osa-aikaeläke ei edellytä työkyvyn heikentymistä eikä lääkärintodistuksia. Sen sijaan työnantajan suostumus on välttämätön. Työnantajan ei siis ole pakko järjestää sinulle osa-aikatyötä.

Työaikasi ja vastaavasti palkkasi pitää olla 35–70 prosenttia entisestä. Monet tekevät kolmipäiväistä viikkoa, mutta työaikaa voi lyhentää muillakin tavoin.
Osa-aikaeläke on puolet kokoaikatyön ja osa-aikatyön ansioiden erotuksesta eli ns. ansion alenemasta. Kokoaikatyön palkkana käytetään tässä pidemmältä ajalta laskettua vakiintunutta ansiota.

Jos vakiintunut ansiosi olisi vaikkapa 2000 euroa ja osa-aikatyön palkkasi 1000 euroa kuukaudessa, ansion alenema olisi 1000 euroa. Osa-aikaeläkkeesi olisi puolet siitä eli 500 euroa kuukaudessa. Tulosi osa-aikaeläkkeellä ollessasi olisivat siis yhteensä 1500 euroa kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kertyisikö minulle osa-aikaeläkkeelläkin vanhuuseläkettä?” TP kysyy.
Kertyisi, mutta vähemmän kuin jos jatkaisit kokopäivätyössä. Osa-aikatyön palkasta kertyy eläkettä normaalisti, sinun ikäiselläsi 1,9 prosenttia, mutta ansion alenemasta sitä kertyy 0,75 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen kuin haet osa-aikaeläkettä, pyydä eläkelaitoksestasi arvio, paljonko sitä sinulle maksettaisiin ja mitä osa-aikavuosien jälkeinen vanhuuseläkkeesi olisi. Kysy myös, mikä olisi vanhuuseläkkeesi, jos jatkaisitkin koko­aikatyössä eläkkeelle jääntiin asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla