Käytä rahat näin:

Ajatus vaihtaa asunto pienempään voi tuntua oudolta. Isomman asunnon hankinta on ollut monelle elämän mittainen projekti. Lisäksi asunto on monen ainoa ja suurin sijoitus. Juuri se tekee muutoksesta nyt kannattavaa.

Jos satut asumaan omakotitalossa kehittyvissä kaupungeissa, kuten yliopistokaupungeissa, voi vanhuusturvasi ja perikunnan talousturva olla lähempänä kuin uskotkaan. Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo, että ajatus ison asunnon myynnistä on harkitsemisen arvoinen.

- Tietenkin tila on mukavaa, eikä siinä ole mitään väärää, jos haluaa asua väljästi,  jos se ei kiristä henkilökohtaista taloutta. Sijoitusasunto tuo kuitenkin pysyvää ja jatkuvaa tuloa. Lisäksi se on helposti realisoitavissa, jos jostakin syystä yhtäkkiä tarvitaan rahaa.

Jatketaan ajatusleikkiä, teoreettisesti. Helsingin tai Turun seudulta omakotitalon, ison rivitalon tai huoneiston myynnistä voisi saada kohteesta riippuen noin 400 000 euroa. Sillä voisi saada kaksi asuntoa eli uuden kodin itselleen sekä sijoitusasunnon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Metsola toppuuttelee, vaihto ei aina mene näin sukkelasti. Kaikista omakotitaloista ei vaihdossa saa kahta asuntoa. Silti myynti ja muutto pienempään asuntoon voi tarjota huomattavaa mukavuutta elämään. Eikä kaikkien unelma ole asua kaupungin ydinkeskustassa uudessa huoneistossa. Joskus paluu kotiseudulle voi olla vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asuntosijoittaminen on sijoittamista, ja sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Huolellisella taustatyöllä asuntosijoittamisen riskejä voi pienentää huomattavasti.

Ota huomioon vuokralainen

Jos asuntosijoittaminen ei ole entuudestaan tuttua, sitä kannattaa opetella ennen asunnon ostoa. Sijoitusasunnon ostaminen on aivan eri asian kuin asunnon ostaminen omaan käyttöön. Metsola suosittelee vuokranantajien yhdistykseen liittymistä. Yhdistys järjestää koulutusta ja neuvoo jäseniään kaikessa vuokraukseen liittyvässä.

Sijoitusasunnon hankinta kysyy erityisesti kahta asiaa: laskurin käyttöä ja malttia. Tutustu alueeseen, josta aiot ostaa asunnon  ja seuraa esittelyjä ainakin kolmen kuukauden ajan, jotta opit tuntemaan kohteet ja niiden remonttitarpeet.  Selvitä alueen realistinen vuokrataso ja opettele laskemaan asunnon vuokratuotto.

- Älä osta tunteella, vaan laskimella, Metsola tiivistää.

Jos et halua itse ostaa asuntoa, sijoitusasunnon ostotoimeksiannolla välittäjä etsii puolestasi hyvän sijoitusasunnon. Käytäntö on opettanut, että myyntivälittäjä on harvoin on paras ostovälittäjä.

Kun sopiva asunto on löytynyt, tarvitaan  hyvä ja luotettava vuokralainen. Metsola vertaa vuokralaisen valintaa puolison valintaa, väärää valintaa on hidasta korjata. Jos vuokralainen on päässyt muuttamaan asuntoon, häntä suojaa kotirauha, vaikka hän ei olisi maksanut ensimmäistäkään vuokraa.

- Vuokralaisen valinnassa on hirveän tärkeää, ettei ole sinisilmäinen. Päätöstä ei voi tehdä hyvän ensivaikutelman ja vuokralaiseksi haluavan oman vakuutuksen pohjalta. Tee kaikki selvitykset ennen kuin annat asuntosi avaimet.

Metsola korostaa, että pelkkä luottotietojen tarkistaminen ei riitä. Palkkatodistus tai muu todiste tuloista on tärkeä. Edelliselle vuokraisännälle tai työnantajalle ei kuitenkaan saa soittaa ilman vuokralaisen lupaa.

Älä pelkää turhaan

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Jos vuokralaisen haun antaa välitystoimiston hoidettavaksi, se takaa ensimmäisen vuoden vuokran. Palvelu maksaa yleensä yhden kuukauden vuokran ja arvonlisäveron. Vuokran seurannan hoitaminen itse verkkopankissa ei ole vaikeaa.

- Kun toimii huolellisesti riskejä voi pienentää huomattavasti. Ylivoimainen enemmistö vuokrasuhteista sujuu hyvin, Metsola muistuttaa

Ison asunnon vaihto pienemmäksi kannattaa ainakin tutkia yhtenä mahdollisuutena. Jos kesämökillä ei enää käy kukaan, sen myyntiäkin kannattaa miettiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla