Millainen on sähköinen lompakko? Mikä ihme on lähimaksukortti? Uusien digitaalisten maksutapojen kanssa kannattaa huolehtia turvallisuudesta, muistuttaa asiantuntija.

Ostoksille lähdössä? Ajattelitko maksaa matkapuhelimesi sähköisestä lompakosta tai lähimaksukortilla? Vai vilautatko verkkokaupassa virtuaalista maksukorttia tai anonyymiä prepaid-korttia?  

Uusia digitaalisen maksamisen vaihtoehtoja on muutamassa vuodessa vyörynyt tarjolle kiihtyvään tahtiin. Vain kolme vuotta on siitä, kun OP Pankki ylpeänä esitteli lähimaksamiseen soveltuvan Visa-korttinsa ”ensimmäisenä Suomessa”.  Nyt kortteja on joka pankilla, ja monet muutkin yritykset tarjoavat kätevää maksamista, esimerkiksi tietoliikenneoperaattorit maksusovelluksia älypuhelimiin ja tabletteihin.

Digitaaliset maksutavat yleistyvät, koska monet niistä nopeuttavat ja helpottavat maksamista, kun kaupan kassalla ei tarvitse näppäillä tunnuslukuja eikä verkossa antaa luottokortin numeroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tehdä, jos haluaisi kokeilla uusia maksutapoja, mutta mielessä pyörii epäilys, mahtaako tämä olla turvallista?

Varmista suojaus

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turvallisissa uusissa maksutavoissa maksuväline voi olla totutusta poikkeava tai maksutapahtuma toisenlainen kuin ennen, mutta todellisuudessa raha liikkuu samaan suojattuun tapaan kuin ennenkin.

Varmalla pohjalla ollaan silloin, kun palvelussa on käytössä maksutapahtumien turvallinen suojaus. Näitä ovat Verified by Visa- ja MasterCard SecureCode -suojaukset. Ne ovat kansainvälisten korttiyhtiöiden Visan ja MasterCardin kehittämiä vahvan tunnistamisen palveluja, joissa ostohetkellä todennetaan maksun molemmat osapuolet: ostaja ja kauppias.

Riihikuivalla käteisellä ja perinteisellä pankkikorttilla pärjää nykymaailmassakin hyvin.

Vahvasti suojattuja ovat myös pankkitunnukset. Monet palvelut perustuvat näihin tunnuksiin, mutta niitä ei saa koskaan syöttää millekään muille kuin pankin omille verkkosivuille. Rehti ja turvallinen palvelu siis siirtää käyttäjänsä pankin verkkosivuille tunnistettavaksi ja maksamaan ostoksen ja palauttaa sitten takaisin omille sivuilleen toteamaan oston onnistuneen.

Matkapuhelimen käyttö maksamiseen on järkevää vain, jos puhelin on suojattu SIM-lukituksen eli PIN-koodin lisäksi automaattisella näyttölukituksella. Silloin puhelinta voi käyttää vain näppäilemällä siihen ensin tunnusluvun, joka avaa näytön. 

Jos kuulut edelleen riihikuivan käteisen tai perinteisten pankki- ja luottokorttien ystäviin, pärjäät niilläkin nykymaailmassa aivan hyvin.

Aloita lähimaksukortista

– Tärkeintä on valita sellaiset palvelut, joita omassa asioinnissaan todella tarvitsee, muistuttaa Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Anne Nisén.

Verkkopankki ja luottokortti on Nisénin mukaan yhdistelmä, jota käyttämällä pärjää pitkälle.

Lähimaksukortti on yhtä turvallinen käyttää kuin pankki- tai luottokortti. Jokaisesta ostotapahtumasta saa kuitin, joten ostojaan voi hyvin seurata. Korttia käytettäessä on aika ajoin annettava tunnusluku, joten jos kortti joutuisi vääriin käsiin, ei sillä voisi loputtomiin tehdä ostoksia. Lisäksi vastuu kadonneella kortilla tehdyistä ostoista siirtyy kortin myöntäjälle tai kaupalle heti, kun katoamisesta tekee ilmoituksen.

Mitä vieraampi uusi maksutapa on, sitä enemmän kannatta käyttää aikaa siihen tutustumiseen ennen käyttöönottoa. Turvallisuusriskit vaihtelevat.

Finanssivalvonta (Fiva)  ja joissain tapauksissa Kuluttaja-asiamies valvovat maksupalveluja tarjoavia yrityksiä ja varmistavat, että niiden toiminta täyttää edellytykset maksupalvelujen tarjoamiseen.

Fiva ylläpitää finanssiasiakas.fi  -palvelua, johon on koottu ajankohtaista tietoa pankki-, vakuutus- ja sijoituspalvelujen käyttäjille. Parhaillaan sivuilla on muun muassa varoitus virtuaalivaluutoista, jotka kuuluvat digitaalisen maksamisen uusiin välineisiin.

Tunnetko nämä digimaksuvälineet?

Lähimaksukortti. Mahdollisuus maksaa kortilla näppäilemättä tunnuslukua.

Sähköinen lompakko. Omalta pankkitililtä ladataan rahaa esimerkiksi älypuhelimeen tai tablettiin tätä varten käyttöön otetun sovelluksen tai puhelimeen kiinnitettävän maksutarran

avulla. Käytetään samaan tapaan kuin lähimaksukorttia.

Mobiilimaksu. Älypuhelimeen ladattava sovellus, jolla voi siirtää rahaa mobiilisti kahden henkilön välillä. Suomessa on tarjolla esimerkiski Danske Bankin MobilePay.

Virtuaalikortti. Oman oikean maksukortin tiedoilla luotava sovellus Sillä voidaan tehdä kertakäyttöinen sähköinen kortti tietylle rahamäärälle verkko-ostosten maksuun.

Anonyymi kortti. Ennakkoon ladattava (pre-paid) luottokortti, johon ladatulla rahalla voi tehdä ostoksia nimettömänä.

Virtuaalivaluutta. Verkko-ostoja varten luotua ja vain verkossa käytettävää rahaa, jota ostetaan todellisilla valuutoilla. Virtuaalirahan arvo voi vaihdella nopeasti ja suuresti. Esimerkiksi Bitcoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla