Olen saanut Kelalta kieltävän vastauksen koskien perhe-eläkettä. Vaimoni kuoli tänä keväänä. Erosimme 2008 ja meillä on yksi yhteinen alaikäinen lapsi. Meillä oli yhteishuoltajuus, josta on käräjäoikeuden päätös. Olen siis nyt yksinhuoltaja. Ero oli sopuisa, eikä meillä ollut riitaa elatusmaksuistakaan. Olen hoitanut isän velvollisuuteni kuten kuuluukin. Tuntuu, että miehet ovat eriarvoisessa asemassa kuin naiset vastaavassa tilanteessa. Kannattaako minun valittaa päätöksestä eteenpäin? Ihmettelevä

Kelan leskeneläkkeen evääminen sinulta ei johdu sukupuolestasi, vaan siitä, että avioeronne oli entisen puolisosi kuollessa voimassa. Leskeneläkkeen voi näet saada vain, jos oli avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa edunjättäjän kanssa tämän kuollessa.

Työeläkelakienkaan mukaista leskeneläkettä et saa, ellei entinen puolisosi maksanut sinulle elatusapua. Elatusvelvollisuudesta on oltava tuomioistuimen tai sosiaaliviranomaisten päätös. Lapsesi sen sijaan saa lapseneläkkeen äitinsä jälkeen sekä Kelasta että äidin työeläkelaitoksesta.

Keskustelin leskeneläkkeestäsi Kelan tiedottajan Hilkka Nakarin kanssa. Hän totesi, ettei sinun kannata valittaa asiasta. Toki voit valituksen tehdä, jos haluat. Jos haluat katsoa, miten kansaneläkelaki lesken määrittelee, vilkaise KEL 568/2007 26 §. Laki löytyy Kelan nettisivuilta www.kela.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla