Tiesitkö, miksi raparperin lisukkeena tarjotaan usein jäätelöä? Tai miten saat raparperista satoa läpi kesän? Näillä ohjeilla selviät.

Näin käsittelet

Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, loppukesän paksut varret pitää. Pitkään haudutettuna, säilöntään ja mehustukseen käyvät paksummat varret kuorineenkin.

Höylää

Juustohöylällä tai kuorimaveitsellä saat ohuita suikaleita piirakkaan, kakkuun tai salattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pilko

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee varsista kouraan sopiva nippu ja sido se päästä narulla tai kuminauhalla. Pilko koko satsi kerralla pitkällä jämäkällä veitsellä.

Murenna

Aja raparperipalat muruksi tehosekoittimen kulhossa. Käytä kiisseliin tai kastikkeeseen.

 

Miksi maitotuote kaveriksi?

Raparperin kirpeä maku johtuu lehtivarren sisältämistä sitruuna- ja oksaalihapoista.

Oksaalihappo sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, minkä vuoksi raparperin kaveriksi suositellaan maitotuotteita.

Piirakkapalan tai kiisseliannoksen kanssa riittää hyvin jäätelöpallo tai loraus vanilja-kastiketta, eikä haittaa, vaikka joka palan kanssa ei maitotuotetta nauttisikaan. Satunnaisilla raparperiherkuilla ei ole elimistön kalsiumin saannille pitkäaikaisia tai pysyviä vaikutuksia, mutta jos raparperia syö kesällä päivittäin tai suuria annoksia, kalsiumpitoinen tuote on hyvä olla rinnalla.

  • Kaikille raparperi ei sovi. Kihtipotilaiden ja niveltulehdusta potevien vaivat voivat pahentua raparperin sisältämän oksaalihapon takia.
  • Raparperin lehdissä oksaalihappoa on niin paljon, että ne eivät käy ravinnoksi lainkaan.

 

Kuorista kakunkoristeita

  • Hyödynnä myös raparperin kuoret. Ohuista kuorista voi tehdä sokeroituja makeisia, jotka sopivat vaikka kakunkoristeiksi.
  • Valitse muutaman millin paksuisia kuorisuikaleita. Kiehauta kattilassa

1 dl vettä ja 1 dl sokeria. Käytä suikaleet sokeriliemessä ja levitä ne vierekkäin leivinpaperoidulle uunipellille. Kuivata suikaleita 100-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia. Irrota kuivuneet suikaleet paperista lämpiminä.

  • Sokeroidut raparperit säilyvät kannellisessa tölkissä noin viikon.

Poista raparperipuskasta isot kukat, niin saat satoa koko kesän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla