Gluteeniton brita-kakku täytetään raparperilla, mansikoilla ja maustetaan vaniljarahkalla. Tällä herkullisella kakulla hurmaat taatusti vieraat!

Raparperi-brita

10 palaa

  • 125 g voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ dl (75 g) mantelijauhetta
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ dl maitoa

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1 ½ dl sokeria

Täyte

  • 2 raparperinvartta
  • 2 dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ l mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 1 rkl sokeria

Tee näin

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten voi-sokerivaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle 25 x 30 senttiseksi levyksi. Käytä apuna mantelijauhoja.
  3. Paista kakkupohjaa 10 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kunnes vaahdosta tulee jämäkkää ja kiiltävää. Ota kakkupohja uunista ja levitä marenki aaltomaisesti kakun pinnalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia eli kunnes marengin pinta on saanut hieman väriä.
  5. Valmista täyte. Leikkaa raparperit viiden sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Lohko mansikat. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon rahka ja sokeri.
  6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kermavaahtoa ja päälle mansikoita ja raparpereja. Nosta toinen levy päälle ja jatka täyttämistä. Koristele pinta mansikoilla ja raparpereilla.

ET:n lukijan 70-luvulta peräisin oleva mustikkapiirakkaohje on huikean yksinkertainen ja juuri siksi niin herkullinen. Piirakkapohjan raikastaa sitruuna.

Lilli Hasselman sai 70-luvulla työkaveriltaan täydellisen mustikkapiirakan ohjeen. Hän poimii siihen täytteet salaisesta mustikkapaikastaan Lopella. Lilli kertoi ET:lle mustikkamuistoistaan.

Mikä mustikoiden poimimisessa on hauskinta?

Ehdottomasti eväät. Kävin lapsena äidin ja sisarusteni kanssa Tuusulan Sarvikalliolla mustikassa. Retken paras hetki oli, kun avasimme rapisevista kääreistä voileivät ja joimme marjamehua pullosta. Vaikka pikkutyttönä aika mustikkametsässä tuntui pitkältä, ei mustikan poimintaa tarvinnut suorittaa. Keräsimme marjoja pikku kuppiin ja kävimme kaatamassa ne äidin ämpäriin. Vieläkin pitää mustikassa olla eväät mukana.

Noukitko käsin vai poimurilla?

Ennen aina käsin, nykyään poimurilla. Tyylin vaihto johtuu siitä, että en jaksa enää olla metsässä kuin kaksi tuntia kerrallaan, muuten selkä väsyy. Tunti poimintaa, välikahvit, sitten toinen tunti perään ja kotiin. Poimurilla saa enemmän saalista, ja kotona on aikaa perata marjoja.

Yksin vai yhdessä?

Käyn mustikkametsässä ystäväni Auliksen kanssa. Salaista paikkaa emme kerro muille. Lapsenlapsia on hankala houkutella mustikkametsään, sieneen he lähtevät mieluummin. Taitan aina kotiin viemisiksi mustikanvarvun niille, jotka eivät olleet matkassa, jotta hekin saavat napsia mustikoita suoraan varvusta.

Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.
Lilli Hasselmanin mielestä mustikkametsässä pitää aina olla eväät mukana.

Syötkö saalista jo metsässä?

En koskaan syö mustikoita metsässä, sinne mennään keräämään. Keräämästä tultuani nautin kulhollisen mustikkamaitoa kotikeittiössä.

Mikä on tämän mustikkapiirakan ohjeen salaisuus?

Sitruunan raikastama voinen pohja ja mahdottoman paljon mustikoita täytteessä. Sain ohjeen 70-luvun alussa työkaveriltani ja olen leiponut sitä siitä lähtien. Tyttärenpoikani Olli pyytää aina nimipäivälahjaksi kokonaisen piirakan, jonka voi syödä yksin. Monet vieraamme tilaavat sitä etukäteen, kun tulevat kyläilemään.

Mustikkapiirakka

8-10 palaa

Pohja:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 2 rkl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Täyte:

  • ½ l mustikoita
  • 2 dl sokeria
  • 2–3 rkl vehnäjauhoja

Päälle

  • 2–5 dl mustikoita
  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä sitruunamehu.
  3. Levitä leivinpaperi piirakka- tai irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Painele taikina pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Kumoa mustikat piirakkapohjan päälle.
  5. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia.
  6. Kumoa valmiin piirakan päälle tuoreita mustikoita.

Vinkki! Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai kylmänä vaniljakastikkeen kanssa.

Ihanaakin ihanammat muurikkaletut syntyvät vehnä- ja ohrajauhoja yhdistämällä. Nauti sellaisenaan tai marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Suomen parhaat muurinpohjaletut

  • 1 l täysmaitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl ohrajauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • voita paistamiseen
  1. Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna turvota viileässä 4-5 tuntia.
  2. Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
  3. Kuumenna muurikkapannu ja levitä sille voita.
  4. Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle ja levitä se lastalla ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Pannu on sopivan lämmin, kun taikina tarttuu siihen hyvin.
  5. Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla ja anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä. Käännä ja paista vielä hetki.
  6. Tarjoa lettu sellaisenaan, voilla siveltynä tai marjojen ja kermavaahdon kera.