Mikä on katetrihoito? Entäpä milloin puhutaan sydämen vajaatoiminnasta? Tee sydämen termit tutuiksi.

  1. Sepelvaltimotaudissa sydänlihaksen verisuoniin kertyy kolesterolia. Rasvakertymät ahtauttavat suonia ja sydänlihaksen verenkierto heikkenee. Sepelvaltimotaudin ensioireet tulevat yleensä esille rasituksessa. Nitrot laajentavat verisuonia, jolloin sepelvaltimoiden verenvirtaus lisääntyy.
  2. Ensimmäinen sepelvaltimo-ohitusleikkaus tehtiin Suomessa vuonna 1973. 1980-luvun alussa ohitusleikkauksia tehtiin vuosittain alle 200, mutta vuosituhannen vaihteessa jo yli 4000 vuodessa. Ahtaumien sijainti, lukumäärä ja vaikeusaste sekä potilaan muut sairaudet ratkaisevat, päädytäänkö ohitusleikkaukseen vai pallolaajennukseen.

    Lue myös: Onko sinulla sydänvaivoja? Tämä auttaa

  3. Rytmihäiriötuntemus on yleisimpiä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Sydämen kuntoa arvioitaessa selvitetään sukutausta ja oireet, kuunnellaan sydäntä ja otetaan sydänfilmi eli EKG. Potilaalle voidaan tehdä myös sydämen ultraäänitutkimus tai kliininen rasituskoe.
  4. Katetrihoidossa katetri viedään verisuonia pitkin sydämeen. Rytmihäiriötä tuottavaan kohtaan kohdistetaan katetrin kärjen kautta sähkövirtaa, mikä aiheuttaa pistemäisen hoitoarven ja estää rytmihäiriön.
  5. Tavallinen sydämentahdistin tahdistaa vain, jos syke hidastuu alle raja-arvon. Rytmihäiriötahdistin tunnistaa häiriön ja korjaa sen. Vajaatoimintatahdistin parantaa sydämen pumppauskykyä tahdistamalla samanaikaisesti sekä oikeaa että vasenta kammiota.

    Vaivaako sydän? Tunnista oireet ajoissa

  6. Kun sydänlihas ei pumppaa normaalisti verta elimistöön, puhutaan sydämen vajaatoiminnasta. Vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire, joka voi johtua eri sydänsairauksista. Alle 50-vuotiailla sydämen vajaatoiminta on harvinaista.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla