Maustekaapista löytyy aineenvaihdunnan vauhdittajia, joiden ominaisuudet vain korostuvat kokkaillessa.
-
Chili
Tulisuus auttaa laihduttajaa, sillä chilin sisältämä ja sen tulisuutta aiheuttava kapsaisiini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pitää kylläisyyttä yllä. -
Kaneli
Kaneli auttaa pitämään verensokerin tasaisena pitkään. Maustekäytön lisäksi kanelista voi hauduttaa lämmintä juomaa. Kanelia suositellaan nautittavaksi enintään teelusikallinen päivässä. -
Inkivääri
Inkiväärin on sanottu vähentävän turvotusta, mutta sen aineenvaihdunnallinen vaikutus on melko pieni. Maustetta on saatavissa myös kapseleina luontaistuotekaupasta, jolloin vaikutus on suurempi. -
Cayennepippuri
Cayennepippuri, kuten muutkin pippurit, sisältää samoja aineen-vaihduntaa kiihdyttäviä ainesosia kuin chili. Jo hyppysellinen riittää antamaan potkua. -
Paprikajauhe
Paprika sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jauheessa paprikan ominaisuuksista säilyvät ainakin sen aineenvaihduntaa kiihdyttävä teho, joka perustuu kapsaisiiniin. -
Kurkuma
Kurkuma on intialaisen ruuan voimakkaanmakuinen perusmauste, jolla on myös soluja suojaavia vaikutuksia. Mausteen tehoaineiden imeytyminen paranee, jos ruuassa on pehmeitä rasvoja.
Lähteet: Kotimaiset kasvikset, Kauppapuutarhaliitto, pudottajat.fi ja ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo / THL.
Lue myös: Näitä terveyshyötyjä on joulun mausteilla