Mistä peräpukamat johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Lue vastaukset yleisimpiin peräpukamia koskeviin kysymyksiin.

 1. Mistä peräpukamat johtuvat?

  Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, eräänlaiset tyynykkeet, jotka pitävät peräaukkoa napakkana. Jos ulostaminen alkaa muistuttaa ponnistelua, nuo tyynykkeet höltyvät ja ja niiden sisällä olevat laskimot laajentuvat. Pukamille altistaa siten ummetus ja vaivalloinen ulostaminen, joskin pukamia voi syntyä ilman ummetustakin.
  Peräpukamia saavat usein myös ihmiset, jotka istuvat paljon. Ylipainokin altistaa ummetukselle.

 2. Mistä tiedän, onko minulla peräpukamat?

  Peräpukamat voivat ilmaantua niin peräaukon sisä- kuin ulkopuolellekin. Aina niiden olemassaoloa ei siis itse havaitse.
  Pukamat tunnistaa useimmiten peräaukon ulkopuolella olevista pullistumista, jotka kutisevat ja kirvelevät. Sisäiset ja näkymättömät pukamat oireilevat päästämällä kirkkaanpunaista verta ulosteeseen tai vessapaperiin.
  Pukama voi joskus ärtyä erittäin kipeäksi. Näin käy, jos pukaman sisään hyytyy verta ja se tukkeutuu.
  Usein peräpukamat ovat täysin oireettomia.

  Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

 3. Ovatko peräpukamat jokaisen suomalaisen vaiva?

  Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus, joka vaivaa etenkin ikääntyvää väestöä. Jopa puolet keski-ikään ja sitä vanhemmaksi ehtineistä potee jonkinasteisia pukamavaivoja.

 4. Miten hoidan itse peräpukamiani?

  Pidä huolta peräpääsi puhtaudesta, se ehkäisee myös pukamien syntyä. Suihkuttele lämpimällä vedellä kerran pari päivässä tai ulostamisen jälkeen. Jos kakkaaminen tekee kovin kipeää, sivele puhdistettuun pyllyreikään rasvaista perusvoidetta.
  Apteekista on saatavissa reseptittä erilaisia voiteita ja peräpuikkoja peräpukamien omahoitoon enintään parin viikon kuurina. Omahoitovalmisteet rauhoittavat peräaukon ärsytystä ja kutinaa. Tilapäistä apua pukama- ja ulostuskipuun saa apteekin puudutusainetta sisältävistä voiteista.
  Lämpimät istumakylvytkin voivat rauhoittaa peräpään aluetta. Kokeile myös hajustamattomia kosteuspyyhkeitä tai vedellä kostutettua vessapaperia pyyhkimiseen kuivan wc-paperin sijaan. Puuvillaiset ja hengittävät alushousut ehkäisevät puolestaan turhan kosteuden kertymistä takapuolen vakoon. Oireettomia tai vähäoireisia peräpukamia ei tarvitse hoitaa.

 5. Milloin lääkäriin?

  Jos verenvuoto on runsasta, peräpukamat ovat kivuliaita eikä omahoito tuota tulosta parin päivän sisällä.
  Lääkäri tarkistaa pukamat, ja jos niissä on verihyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukamat ja puristaa hyytymän pois.
  Peräpukamia hoidetaan tavallisimmin ”hirttämällä”. Lääkäri kuristaa ne pukaman tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat irtoavat itsekseen noin viikon kuluessa.
  Pukamia hoidetaan harvemmin veitsen avulla. Kirugiaan turvaudutaan lähinnä silloin, kun pukamia ilmaantuu toistuvasti peräaukon ulkopuolelle ja ne vuotavat runsaasti verta.

 6. Mikä on ravitsemuksen ja kuidun merkitys peräpääni kunnon yllä­pitämiseksi?

  Kuitupitoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ähkimistä vessanpöntöllä. Kuitua voi lisätä esimerkiksi ripottelemalla vehnä-, kaura- tai ruisleseitä ruokaan. Aloita leseiden käyttö niin, että lisäät niiden määrää vähitellen kastikkeissa, salaateissa tai vaikkapa ­jugurtissa.
  Jos kuidun tasainen keräily ruuasta ei tunnu luonnistuvan, apteekista voi hankkia myös niin sanottua lääkekuitua. Lääkekuituvalmisteet, kuten Vi-Siblin, tepsivät kovaan vatsaan turpoamalla paksusuolessa ja pehmentämällä ulostetta. Apteekin kuituvalmisteissa on sekin etu, että niissä on tarkat annosteluohjeet. Siten vältyt liiallisen kuitukuorman aiheuttamilta vatsavaivoilta ja heittelehtivältä kuidunsaannilta.
  Muista kuitenkin riittävä veden ja nesteiden saanti: noin litra, puolitoista päivässä. Kuidut nimittäin imevät itseensä nestettä suolistosta ja lisäävät siksi ummetusta.
  Kivuliasta ulostamista voit helpottaa hankkimalla apteekista laktuloosivalmistetta liuoksena. Se helpottaa ja kiihdyttää suolen tyhjentymistä. Laktuloosit ovat turvallisia pidemmässäkin käytössä.

 7. Auttaako liikunta peräpukamiin?

  Kyllä vaan. Liikunta tasaa painetta etenkin lantion seudun lihaksistossa, ja siksi pukamataipumus voi vähentyä ja ulostaminen helpottua. Suosi monipuolisesti kuormittavia lajeja, kuten tanssia, hiihtoa, uintia ja pyöräilyä.

 8. Voivatko peräpukamat olla terveysvaara?

  Peräpukamat ovat kiusallisuudestaan huolimatta hyvin harvoin vaarallisia. On kuitenkin hyvä katsastaa pukamista ulosteeseen valuneen veren väri: jos se on kirkkaanpunaista, pukama on vaaraton. Jos taas veri näyttää samealta tai oireisiin liittyy veristä ripulia, on lähdettävä kiireesti lääkäriin. Sameanverinen uloste voi olla merkki paksusuolen tulehduksesta tai kasvaimesta.

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila, HYKS.
Lähteinä: terveyskirjasto.fi, avainapteekit.fi ja yliopistonapteekki.fi

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti