Mistä peräpukamat johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Lue vastaukset yleisimpiin peräpukamia koskeviin kysymyksiin.

 1. Mistä peräpukamat johtuvat?

  Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, eräänlaiset tyynykkeet, jotka pitävät peräaukkoa napakkana. Jos ulostaminen alkaa muistuttaa ponnistelua, nuo tyynykkeet höltyvät ja ja niiden sisällä olevat laskimot laajentuvat. Pukamille altistaa siten ummetus ja vaivalloinen ulostaminen, joskin pukamia voi syntyä ilman ummetustakin.
  Peräpukamia saavat usein myös ihmiset, jotka istuvat paljon. Ylipainokin altistaa ummetukselle.

 2. Mistä tiedän, onko minulla peräpukamat?

  Peräpukamat voivat ilmaantua niin peräaukon sisä- kuin ulkopuolellekin. Aina niiden olemassaoloa ei siis itse havaitse.
  Pukamat tunnistaa useimmiten peräaukon ulkopuolella olevista pullistumista, jotka kutisevat ja kirvelevät. Sisäiset ja näkymättömät pukamat oireilevat päästämällä kirkkaanpunaista verta ulosteeseen tai vessapaperiin.
  Pukama voi joskus ärtyä erittäin kipeäksi. Näin käy, jos pukaman sisään hyytyy verta ja se tukkeutuu.
  Usein peräpukamat ovat täysin oireettomia.

  Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

 3. Ovatko peräpukamat jokaisen suomalaisen vaiva?

  Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus, joka vaivaa etenkin ikääntyvää väestöä. Jopa puolet keski-ikään ja sitä vanhemmaksi ehtineistä potee jonkinasteisia pukamavaivoja.

 4. Miten hoidan itse peräpukamiani?

  Pidä huolta peräpääsi puhtaudesta, se ehkäisee myös pukamien syntyä. Suihkuttele lämpimällä vedellä kerran pari päivässä tai ulostamisen jälkeen. Jos kakkaaminen tekee kovin kipeää, sivele puhdistettuun pyllyreikään rasvaista perusvoidetta.
  Apteekista on saatavissa reseptittä erilaisia voiteita ja peräpuikkoja peräpukamien omahoitoon enintään parin viikon kuurina. Omahoitovalmisteet rauhoittavat peräaukon ärsytystä ja kutinaa. Tilapäistä apua pukama- ja ulostuskipuun saa apteekin puudutusainetta sisältävistä voiteista.
  Lämpimät istumakylvytkin voivat rauhoittaa peräpään aluetta. Kokeile myös hajustamattomia kosteuspyyhkeitä tai vedellä kostutettua vessapaperia pyyhkimiseen kuivan wc-paperin sijaan. Puuvillaiset ja hengittävät alushousut ehkäisevät puolestaan turhan kosteuden kertymistä takapuolen vakoon. Oireettomia tai vähäoireisia peräpukamia ei tarvitse hoitaa.

 5. Milloin lääkäriin?

  Jos verenvuoto on runsasta, peräpukamat ovat kivuliaita eikä omahoito tuota tulosta parin päivän sisällä.
  Lääkäri tarkistaa pukamat, ja jos niissä on verihyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukamat ja puristaa hyytymän pois.
  Peräpukamia hoidetaan tavallisimmin ”hirttämällä”. Lääkäri kuristaa ne pukaman tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat irtoavat itsekseen noin viikon kuluessa.
  Pukamia hoidetaan harvemmin veitsen avulla. Kirugiaan turvaudutaan lähinnä silloin, kun pukamia ilmaantuu toistuvasti peräaukon ulkopuolelle ja ne vuotavat runsaasti verta.

 6. Mikä on ravitsemuksen ja kuidun merkitys peräpääni kunnon yllä­pitämiseksi?

  Kuitupitoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ähkimistä vessanpöntöllä. Kuitua voi lisätä esimerkiksi ripottelemalla vehnä-, kaura- tai ruisleseitä ruokaan. Aloita leseiden käyttö niin, että lisäät niiden määrää vähitellen kastikkeissa, salaateissa tai vaikkapa ­jugurtissa.
  Jos kuidun tasainen keräily ruuasta ei tunnu luonnistuvan, apteekista voi hankkia myös niin sanottua lääkekuitua. Lääkekuituvalmisteet, kuten Vi-Siblin, tepsivät kovaan vatsaan turpoamalla paksusuolessa ja pehmentämällä ulostetta. Apteekin kuituvalmisteissa on sekin etu, että niissä on tarkat annosteluohjeet. Siten vältyt liiallisen kuitukuorman aiheuttamilta vatsavaivoilta ja heittelehtivältä kuidunsaannilta.
  Muista kuitenkin riittävä veden ja nesteiden saanti: noin litra, puolitoista päivässä. Kuidut nimittäin imevät itseensä nestettä suolistosta ja lisäävät siksi ummetusta.
  Kivuliasta ulostamista voit helpottaa hankkimalla apteekista laktuloosivalmistetta liuoksena. Se helpottaa ja kiihdyttää suolen tyhjentymistä. Laktuloosit ovat turvallisia pidemmässäkin käytössä.

 7. Auttaako liikunta peräpukamiin?

  Kyllä vaan. Liikunta tasaa painetta etenkin lantion seudun lihaksistossa, ja siksi pukamataipumus voi vähentyä ja ulostaminen helpottua. Suosi monipuolisesti kuormittavia lajeja, kuten tanssia, hiihtoa, uintia ja pyöräilyä.

 8. Voivatko peräpukamat olla terveysvaara?

  Peräpukamat ovat kiusallisuudestaan huolimatta hyvin harvoin vaarallisia. On kuitenkin hyvä katsastaa pukamista ulosteeseen valuneen veren väri: jos se on kirkkaanpunaista, pukama on vaaraton. Jos taas veri näyttää samealta tai oireisiin liittyy veristä ripulia, on lähdettävä kiireesti lääkäriin. Sameanverinen uloste voi olla merkki paksusuolen tulehduksesta tai kasvaimesta.

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila, HYKS.
Lähteinä: terveyskirjasto.fi, avainapteekit.fi ja yliopistonapteekki.fi

Kesän pikku haaverit hoituvat lääkekaapin avulla, mutta tositilanteessa kännykkä auttaa vaikka elvyttämään.

1. Mitkä ovat yleisimmät ensiapua vaativat tilanteet kesämökeillä?

Tavanomaiset lomailijan vammat syntyvät kesäpuuhissa: auringonpaisteessa oleskellessa ja ulkosalla touhutessa sekä luonnossa liikkuessa. Seurauksena on auringonpistoja, palovammoja, hyönteisten pistoja, haavoja ja nyrjähdyksiä.

2. Paljain jaloin kävely on kesän nautintoja. Entä jos astun lasinsiruun tai naulaan?

Puhdista haava heti vedellä. Jos vesihuuhtelu ei putsaa haavaa kunnolla tai siihen jää esimerkiksi lasia, on käytävä lääkärissä.

Jos kyseessä on viiltohaava, laita sen reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto ja peitä haava sidetaitoksella. Tarkista, onko haavan saaneen jäykkäkouristusrokotus voimassa.

Tulehtunut haava punoittaa ja kuumottaa. Sitä voi myös särkeä. Jos oireet eivät helpota, vaikka haavaa puhdistaa lisää, on mentävä lääkäriin.

Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa sormin tai kämmenellä ja peittää se sitten painesiteellä.

3. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?

Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja heikotuksen tunne. Auringosta on syytä siirtyä pois ja vilvoitella itseään viileällä vedellä tai kylmillä kääreillä pään ja kaulan alueella. Vettä pitää juoda, vaikka ei janottaisikaan.

4. Minkä kokoisen palovamman voi hoitaa omatoimisesti ja miten se tapahtuu?

Palovammasta kärsivän omaa kämmentä pienempää vammaa voi hoitaa itse, ellei se ala tulehtua eikä siinä ole rakkuloita. Palanut iho punoittaa, turpoaa ja on kivulias. Syvemmässä palovammassa ihoon nousee myös rakkuloita.

Viilennä vammautunutta ihoa kymmenisen minuuttia vedellä. Varo jäädyttämästä ihoa.

Rakkulainen iho pitää suojata suojasiteellä. Älä riko rakkuloita.

5. Millaisia ensiaputarvikkeita mökille pitää varata?

SPR suosittelee seuraavia: ensiapuside, haavanpuhdistuslaput, haavateippi ja laastarit, kertakäyttökäsineet, kylmäpakkaus, pikasiteet, pinsetit tai punkkipihdit, sakset, sidetaitokset, suojapeite ja tukiside.

Lisäksi kannattaa varata mukaan kuumemittari, aurinkovoidetta ja hyttyskarkotetta.

6. Entä lääkevarasto?

Mökin lääkekaapista pitäisi löytyä ainakin antihistamiinivalmiste, kortisonivoide, kyypakkaus, lääkehiiltä, maitohappobakteereita ja matkapahoinvointi-, ripuli- ja ummetus- sekä tulehduskipulääke. Lisäksi jokaisen mökkeilijän on varmistettava henkilökohtaisten lääkkeidensä riittävyys. Älä käytä vanhentuneita tai talven yli väärin säilytettyjä lääkkeitä.

7. Riittävätkö aikuiselle käärmeenpureman hoidoksi kyypakkauksen pillerit?

Eivät riitä, kaikenikäisten on käytävä lääkärissä. Kyypakkauksen kaksi kortisonipilleriä ovat ensiapu. Ne voivat hillitä mahdollisia allergisia reaktioita. Jos purema on jalassa, se kannattaa lastoittaa. Pureman saanut kannetaan paikalta. Pureman saanutta raajaa ei nimittäin pitäisi liikutella. Raajan pitäminen koholla on suositeltavaa.

Lue myös: Kevään ensiapuopas puremiin, pistoksiin ja vammoihin

8. Miten lastoittamisesta selviää, jos ei ole sitä koskaan tehnyt?

Avaa SPR:n nettisivut punainenristi.fi ja klikkaa otsikko "Opi ensiapua". Sieltä löydät 1-2 minuutin mittaisia videoita, jotka opastavat toimintaan eri tilanteissa. Videoiden avulla voi harjoitella rauhassa kotona.

SPR järjestää jatkuvasti ensiapukursseja eri puolilla maata. Peruskurssi kestää 16 tuntia ja sen hinta on paikkakunnasta riippuen 92-107 euroa.

9. Mökillä ei aina ole tietokonetta. Voiko ensiapuohjeita ladata kännykkään?

Kyllä. SPR:n ilmaisessa mobiilisovelluksessa on ohjeet 24 erilaisen onnettomuus- ja tapaturmatilanteen tai sairauskohtauksen varalta ja samat opastusvideot kuin nettisivuilla.

Sovelluksesta voi myös soittaa suoraan 112-hätänumeroon niin, että hätäkeskus näkee soittajan sijainnin karttakoordinaatteina. Sovelluksen löytää sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti. Ensiapuohjeita voi seurata kännykästä, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi.

Katso opetusvideo: Näin lataat kännykkääsi ensiapusovelluksen

10. Miten toimin, jos joku menee tajuttomaksi?

Ensimmäiseksi yrität herättää hänet puhuttelemalla tai ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti hätänumeroon 112 ja pane puhelimen kaiutin päälle. Kerro, mitä on tapahtunut ja missä osoitteessa olet. Sen jälkeen odota ohjeita sulkematta puhelinta. Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

11. Millaista ensiapua tajuttomalle henkilölle annetaan?

Tärkeintä on turvata hänen hengityksensä, joten tarkista ensin, hengittääkö hän. Aseta hänet selälleen ja kohota hänen leukaansa. Kokeile poskellasi, tunnetko ilmavirran hänen suustaan.

Jos tajuton hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa, kunnes ensihoitaja tai lääkäri on paikalla ja voi ottaa hänestä vastuun.

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Paina keskeltä rintalastaa 30 kertaa ja puhalla sitten 2 kertaa ilmaa tajuttoman keuhkoihin niin että rintakehä nousee. Jatka samalla 30:2-rytmillä tauotta, kunnes ammattihenkilö on ehtinyt paikalle.

Punaisen Ristin sivuilla ja mobiilipalvelussa on opastusvideot myös elvytyksestä.

12. Onko muita numeroita kuin 112, jotka pitää laittaa näkyville?

Ainakin Myrkytystietokeskus 09471 977 ja meripelastus 0294 1000. Kirjaa myös oma numerosi, mökin tarkka osoite, reittiohje ja karttakoordinaatit. SPR:n sivuilta voit tulostaa tätä varten kätevän turvataulun.

Asiantuntijana Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Varmista apu perille

Lataa 112-sovellus

112 Suomi -kännykkä-sovellus nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Kun soitat 112-hätänumeroon sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tiedon tarkasta sijainnistasi, vaikka et itse sitä tietäisi.

Saat Ilmaiseksi

Maksuton sovellus toimii kaikissa älypuhelimissa, joiden sovelluskaupasta se löytyy. Lisää tietoa ja sovelluksen asennusohjeet saat Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta www.112.fi

Jo 40 000 x apua

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen kehittämän sovelluksen avulla on soitettu jo 40 000 hätäpuhelua.

Vinkit antoi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.