Mistä peräpukamat johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Lue vastaukset yleisimpiin peräpukamia koskeviin kysymyksiin.

 1. Mistä peräpukamat johtuvat?

  Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, eräänlaiset tyynykkeet, jotka pitävät peräaukkoa napakkana. Jos ulostaminen alkaa muistuttaa ponnistelua, nuo tyynykkeet höltyvät ja ja niiden sisällä olevat laskimot laajentuvat. Pukamille altistaa siten ummetus ja vaivalloinen ulostaminen, joskin pukamia voi syntyä ilman ummetustakin.
  Peräpukamia saavat usein myös ihmiset, jotka istuvat paljon. Ylipainokin altistaa ummetukselle.

 2. Mistä tiedän, onko minulla peräpukamat?

  Peräpukamat voivat ilmaantua niin peräaukon sisä- kuin ulkopuolellekin. Aina niiden olemassaoloa ei siis itse havaitse.
  Pukamat tunnistaa useimmiten peräaukon ulkopuolella olevista pullistumista, jotka kutisevat ja kirvelevät. Sisäiset ja näkymättömät pukamat oireilevat päästämällä kirkkaanpunaista verta ulosteeseen tai vessapaperiin.
  Pukama voi joskus ärtyä erittäin kipeäksi. Näin käy, jos pukaman sisään hyytyy verta ja se tukkeutuu.
  Usein peräpukamat ovat täysin oireettomia.

  Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

 3. Ovatko peräpukamat jokaisen suomalaisen vaiva?

  Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus, joka vaivaa etenkin ikääntyvää väestöä. Jopa puolet keski-ikään ja sitä vanhemmaksi ehtineistä potee jonkinasteisia pukamavaivoja.

 4. Miten hoidan itse peräpukamiani?

  Pidä huolta peräpääsi puhtaudesta, se ehkäisee myös pukamien syntyä. Suihkuttele lämpimällä vedellä kerran pari päivässä tai ulostamisen jälkeen. Jos kakkaaminen tekee kovin kipeää, sivele puhdistettuun pyllyreikään rasvaista perusvoidetta.
  Apteekista on saatavissa reseptittä erilaisia voiteita ja peräpuikkoja peräpukamien omahoitoon enintään parin viikon kuurina. Omahoitovalmisteet rauhoittavat peräaukon ärsytystä ja kutinaa. Tilapäistä apua pukama- ja ulostuskipuun saa apteekin puudutusainetta sisältävistä voiteista.
  Lämpimät istumakylvytkin voivat rauhoittaa peräpään aluetta. Kokeile myös hajustamattomia kosteuspyyhkeitä tai vedellä kostutettua vessapaperia pyyhkimiseen kuivan wc-paperin sijaan. Puuvillaiset ja hengittävät alushousut ehkäisevät puolestaan turhan kosteuden kertymistä takapuolen vakoon. Oireettomia tai vähäoireisia peräpukamia ei tarvitse hoitaa.

 5. Milloin lääkäriin?

  Jos verenvuoto on runsasta, peräpukamat ovat kivuliaita eikä omahoito tuota tulosta parin päivän sisällä.
  Lääkäri tarkistaa pukamat, ja jos niissä on verihyytymä, lääkäri puuduttaa ihon, avaa pukamat ja puristaa hyytymän pois.
  Peräpukamia hoidetaan tavallisimmin ”hirttämällä”. Lääkäri kuristaa ne pukaman tyveen asetetulla kumirenkaalla, joka jätetään paikalleen. Pukamat irtoavat itsekseen noin viikon kuluessa.
  Pukamia hoidetaan harvemmin veitsen avulla. Kirugiaan turvaudutaan lähinnä silloin, kun pukamia ilmaantuu toistuvasti peräaukon ulkopuolelle ja ne vuotavat runsaasti verta.

 6. Mikä on ravitsemuksen ja kuidun merkitys peräpääni kunnon yllä­pitämiseksi?

  Kuitupitoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ähkimistä vessanpöntöllä. Kuitua voi lisätä esimerkiksi ripottelemalla vehnä-, kaura- tai ruisleseitä ruokaan. Aloita leseiden käyttö niin, että lisäät niiden määrää vähitellen kastikkeissa, salaateissa tai vaikkapa ­jugurtissa.
  Jos kuidun tasainen keräily ruuasta ei tunnu luonnistuvan, apteekista voi hankkia myös niin sanottua lääkekuitua. Lääkekuituvalmisteet, kuten Vi-Siblin, tepsivät kovaan vatsaan turpoamalla paksusuolessa ja pehmentämällä ulostetta. Apteekin kuituvalmisteissa on sekin etu, että niissä on tarkat annosteluohjeet. Siten vältyt liiallisen kuitukuorman aiheuttamilta vatsavaivoilta ja heittelehtivältä kuidunsaannilta.
  Muista kuitenkin riittävä veden ja nesteiden saanti: noin litra, puolitoista päivässä. Kuidut nimittäin imevät itseensä nestettä suolistosta ja lisäävät siksi ummetusta.
  Kivuliasta ulostamista voit helpottaa hankkimalla apteekista laktuloosivalmistetta liuoksena. Se helpottaa ja kiihdyttää suolen tyhjentymistä. Laktuloosit ovat turvallisia pidemmässäkin käytössä.

 7. Auttaako liikunta peräpukamiin?

  Kyllä vaan. Liikunta tasaa painetta etenkin lantion seudun lihaksistossa, ja siksi pukamataipumus voi vähentyä ja ulostaminen helpottua. Suosi monipuolisesti kuormittavia lajeja, kuten tanssia, hiihtoa, uintia ja pyöräilyä.

 8. Voivatko peräpukamat olla terveysvaara?

  Peräpukamat ovat kiusallisuudestaan huolimatta hyvin harvoin vaarallisia. On kuitenkin hyvä katsastaa pukamista ulosteeseen valuneen veren väri: jos se on kirkkaanpunaista, pukama on vaaraton. Jos taas veri näyttää samealta tai oireisiin liittyy veristä ripulia, on lähdettävä kiireesti lääkäriin. Sameanverinen uloste voi olla merkki paksusuolen tulehduksesta tai kasvaimesta.

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila, HYKS.
Lähteinä: terveyskirjasto.fi, avainapteekit.fi ja yliopistonapteekki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla