Tomaatti ei maistu samalta kuin kesällä, mutta älä unohda terveellisiä kasviksia syksylläkään. Tänään vietetään kasvisruokapäivää.

Useiden suurten kansainvälisten tutkimusten mukaan runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua moniin sairauksiin.

Kun muistat lisätä kasviksia reilusti aterioille pitkin vuotta, vaikutat myönteisesti moneen terveyden osa-alueeseen yhtä aikaa:

Kasvisten runsas syönti

1. Auttaa sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä ja hoidossa.
2. Alentaa verenpainetta.
3. Helpottaa painonhallintaa.
4. Vähentää riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen.
5. Auttaa pitämään veren kolesterolitason normaalina.
6. Auttaa suoliston toimintaa pysymään hyvänä.
7. Vähentää riskiä sairastua tiettyihin syöpätyyppeihin, kuten paksunsuolen syöpään, mahasyöpään ja keuhkosyöpään. Runsas kasvisten käyttö saattaa suojata myös rintasyövältä.
9. parantaa elimistön puolustuskykyä.

Kasviksissa riittää vielä tutkittavaa, niiden kaikkia vaikutustapoja ihmisten elimistön toimintaan ei tunneta. Saattaa olla, että suojaavat vaikutukset johtuvat monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Kannattaakin syödä joka päivä paljon erilaisia juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Suositeltava päivittäinen määrä kasvikunnan tuotteita on 400–800 grammaa. Vaikka me suomalaiset olemme koko ajan lisänneet kasvisten syöntiä, niin paljon on vielä parannettavaa. Erityisesti eläkeikäiset miehet ja yksin asuvat syövät harvemmin kasviksia kuin muu väestö.

Näin kasvikset pitävät huolta terveydestäsi:

Painonhallinta:

Energian saanti vähenee, koska kasviksissa on painoa kohti vähemmän energiaa kuin vaikkapa lihassa. Kuidun määrä lisääntyy ja kylläisyyden tunne kasvaa.
Lisääntyneen ravintokuidun saannin ansiosta mahalaukun tyhjeneminen hidastuu.

Sydän- ja verisuonitaudit:

Solujen hapettumisvauriot ovat merkittävä tekijä sydän- ja verisuonisairautien synnyssä. Elimistö puolustautuu hapettumista vastaa niin sanotulla antioksidanttijärjestelmällä, johon vaikuttavat myös ruoan mukana tulevat antioksidantit. Näitä ovat esimerkiksi kasvisten C-vitamiinit ja beetakaroteeni.

Runsaalla flavonoidien saannilla on yhteys vähäisempään sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen. Esimerkiksi sipulin sisältämä kversetiini on voimakas flavonoidi. Ravintokuidut vaikuttavat edullisesti elimistön rasva-aineenvaihduntaan, ja sitä kautta vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Aivohalvaus:

Tutkimuksissa on todettu, että kolme kasvis-hedelmäannosta päivässä vähentää aivohalvauksen vaaraa huomattavasti. Jos kasvikunnan tuotteiden syönti lisääntyy yli 400 grammaan, riski pienenee edelleen.

Korkea veren kolesteroli:

Runsas kasvisten syönti yhdistettynä kohtuulliseen, hyvälaatuisen rasvan käyttöön laskee veren kokonais- ja LDL-kolesteroliarvoja.

Korkea verenpaine:

Kasvikset ja hedelmät sisältävät kaliumia, joka alentaa verenpainetta. Kalium toimii verenpainetta nostavan natriumin vastavaikuttajana ja vähentää verenpainehormonien toimintaa ja lisää natriumin eritystä virtsaan. Sellaisissa väestöissä, joissa ruokavalio koostuu enimmäkseen kasvikunnan tuotteista, esiintyy yleensä vähän kohonnutta verenpainetta.

Diabetes:

Kasvisten sisältämä kuitu hidastaa ruoan kulkua ja sekoittumista suolessa. Näin ollen rasvojen ja hiilihydraattien pilkkoutuminen ja imeytyminen hidastuvat. Tämä tasaa verensokeripitoisuutta ja vähentää insuliinin eritystä. Pienentynyt insuliinipitoisuus vähentää rasvojen varastointia.

Syöpä:

Runsaan kasvisten ja hedelmien käytön on todettu vähentävän riskiä sairastua ruuansulatuskanavan alkuosan-, sekä rinta-, keuhko- ja virtsarakon syöpään. Kypsennys ei heikennä merkittävästi kasvisten mahdollista suojavaikutusta.

Lähde Kotimaiset kasvikset

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.