Ruokavaliollasi on vaikutusta erityisesti elintasosyöpien, kuten paksu- ja peräsuolen syövän, rintasyövän ja eturauhassyövän riskiin. Lihan syömistä kannattaa rajoittaa, suosittelee THL.

Keskimäärin joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossakin vaiheessa elämästään. 

Peräti 40 prosenttia syövistä olisi kuitenkin ehkäistävissä elintapavalinnoilla, syöpäasiantuntijat sanovat.

Suomalaiset asiantuntijat antavat syövän ehkäisyyn liittyviä suosituksia Kansallisen syöpäsuunnitelman toisessa osassa. Sen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi toukokuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi yleisimmistä tutkimushavainnoista on, että runsas kasvisten käyttö vähentää riskiä sairastua moniin eri syöpätyyppeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvispainotteinen ruokavalio yhdistettynä oikeisiin elämäntapoihin tarkoittaisi huomattavasti vähemmän syöpään sairastuneita. Suomessa tämä olisi noin 10 000 syöpätapausta vähemmän joka vuosi, asiantuntijan laskevat.

Syöpäriskin kannalta merkityksellisiä ovat ainakin kasvisten sisältämä ravintokuitu, C- ja E-vitamiini, folaatti, karotenoidit ja lykopeeni, kertoo Ruokatieto tiedotteessaan.

Ravintolisillä ei ole samanlaisia vaikutuksia, vaikka niissä olisikin samoja yhdisteitä. 

Kun päivittäinen kuidun saanti kaksinkertaistuu 15 grammasta 30 grammaan, riski sairastua paksusuolisyöpään pienenee lähes puoleen. Runsas ravintokuidun saanti suojaa etenkin paksu- ja peräsuolisyövältä.

Lähde: THL ja ET:n arkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla