Kevään edetessä ravintoa voi alkaa kerätä luonnosta. Löydä nämä 7 herkullista kasvia ja kertaa 10 turvallisen keräämisen sääntöä.

1. Vuohenputki

Heleänvihreitä, suppuisia lehtiä voi käyttää monella tapaa.  Niitä voi käyttää sellaisenaan salaateissa ja marinadeissa, tai kypsennettynä piiraissa, munakkaissa, keitoissa, sooseissa ja muhennoksissa.

Vuohenputkea kasvaa Etelä-Suomessa usein jo huhtikuussa, ja satokausi kestää pakkasiin asti.  Satokautta voi pidentää niittämällä isoksi venähtäneet vuohenputket pari kolme kertaa kesän aikana.

Opettele tunnistamaan vuohenputkea muistuttava erittäin myrkyllinen myrkkykeiso, jonka tyypillinen kasvupaikka on rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Katso tästä tuntomerkit.

2. Nokkonen

Nuoressa nokkosessa kaikki on herkullista syötävää. Muista kiehauttaa nokkosta 2–3 minuuttia ennen syömistä. Nokkonen sopii keittoihin, muhennoksiin ja leipätaikinoihin. Nokkosia voi kerätä pitkälle syksyyn, kun leikkaa muutaman sentin kasvin latvasta pois. Muutaman viikon kuluttua uutta kasvustoa on silloin pukannut.

Nokkosten herkullisuus ja rautapitoisuus (noin kuusi kertaa enemmän kuin pinaatissa) tunnetaan jo hyvin. Mutta nokkonen on myös oiva lääke osteoporoosin ehkäisyyn, sillä kasvissa on hyvin imeytyvää kalsiumia ja magnesiumia.

3. Voikukka

Voikukka-lajikkeita on satoja. Parhaimmilta maistuvat sileälaitaiset, heleän vihreiät, yleensä varjoisassa paikassa kasvaneet pikkulehdet ennen kukintaa.

Lehtiä voi laittaa sellaisenaan salaattiin, voileivän päälle tai kypsennettynä eri tavoin. Myös kukista voi tehdä esimerkiksi viiniä.

Maista voikukkaa uusista perunoista tehdyn salaatin kera. Lisää keitettyjen perunalohkojen joukkoon viinietikalla, suolalla ja oliiviöljyllä marinoitua silputtua voikukan lehteä, kevätsipulia, halloumijuuston paloja sekä keitettyjä kananmunalohkoja.

4. Siankärsämö

Siankärsämö on parhaimmillaan pienenä, vaaleanvihreänä ja pehmeänä, aina ennen kukintaa. Siankärsämö maustaa hyvin esimerkiksi sieni, lammas- ja riistaruokia. Sitä voi lisätä pieninä määrinä myös salaatteihin.

5. Maitohorsma

Maitohorsman versoja kutsutaan ”villiparsaksi”. Ne ovat kevään ensimmäisiä superherkkuja. Höyrytä noin 8–10 sentin mittaisia versoja pari minuuttia, ja nauti voin, suolan ja sitruunapippurin kera.

Kun kasvi kasvaa suuremmaksi, voit hyödyntää sen lehtiä ja latvatupsun salaatissa ja muun muassa munakkaissa. Kuivattu maitohorsma sopii myös jälkiruokiin.

6. Piharatamo

Piharatamo on pienenä, heleänvihreänä korkeintaan noin 5 cm korkuisena oiva lisäke salaatissa tai marinadissa. Se sopii pinaatin korvikkeeksi monenlaiseen ruuanlaittoon: munakkaisiin, pastakastikkeisiin, höystöihin ja keittoihin.  

7. Poimulehti

Poimulehteä kannattaa kerätä nuorena ja nuppuisena, silloin se on miedon makuinen, hiukan kuituinen. Poimulehti sopii salaatteihin sekä pinaatin tapaan käytettäväksi keitoissa, muhennoksissa ja munakkaissa.

Mikä kasvi sopii mihinkin tarkoitukseen?

Salaatteihin:

Ahomansikka, isomaksaruoho, järviruoko, ketohanhikki, koivu, kumina, leskenlehti, maitohorsma, niittysuolaheinä, osmankäämi, piharatamo, piikkiohdake,  puna-apila, ruusut, siankärsämö, vadelma, valkoapila, voikukka, vuohenputki

Keittoihin:
Järviruoko, ketohanhikki,  kumina, leskenlehti, maitohorsma, niittysuolaheinä, nokkonen, osmankäämi, piikkiohdake, piharatamo, poimuhierakka, puna-apila, rantavehnä, ruusut, valkoapila, voikukka, vuohenputki

Juureksen tapaan (keitetään):
Järviruoko, ketohanhikki, kumina, osmankäämi, piikkiohdake, voikukka, vuohenputki

Yrttiteeksi:
Ahomansikka, humala (kävyt), kamomillasaunio (nuoret kukat),  ketohanhikki (lehdet), koivu (lehdet ja hiirenkorvat), kumina (lehdet, hedelmät ja siemenet), kuusi (havut ja kerkät), leskenlehti (lehdet), maitohorsma  (lehdet ja juuri), mesiangervo (lehdet), mesimarja  (lehdet), mustaherukka  (lehdet ja marjat), mustikka  (lehdet ja marjat), nokkonen (lehdet), piharatamo, pihlaja (lehdet ja marjat),   puna-apila  (lehdet ja kukat), ruusut (lehdet ja terälehdet, kiulukat), siankärsämö, vadelma (lehdet ja marjat), valkoapila (lehdet ja kukat), voikukka (juuri, lehdet ja kukinto)

Kerääjän 10 sääntöä 

 1. Älä kerää tuntemattomia kasveja tai marjoja.
 2. Älä poimi kasveja 50–150 metriä lähempää maantietä, saastuttavien teollisuuslaitosten läheisyydestä.
 3. Varmista, että alueella ei ole käytetty torjunta-aineita tai keinolannoitteita.
 4. Kerää vain terveitä, hyvännäköisiä kasveja.
 5. Kerää järkevästi, älä revi juurineen, kerää vain sen minkä tarvitset.
 6. Kerää yrtit ja lehdet ennen keskipäivää, kuivalla säällä, kasteen haihduttua.
 7. Älä sekoita eri yrttejä, jotka vaativat eri käsittelyn. Käytä ilmavia astioita, esimerkiksi koria.
 8. Laita kasvit kuivumaan tai pakastimeen mahdollisimman pian.
 9. Tutustu jokamiehen oikeuteen ja noudata sen sääntöjä.
 10. Pyydä lupa maanomistajalta silloin kun sitä vaaditaan (esimerkiksi juurien kerääminen).

Varo näitä myrkyllisiä kasveja!

Hulluruoho, keltamo, kalliokielo, kielo,  koiranheisi,  kullero, kuusamat,  leinikit, mustakonnanmarja,  myrkkykatko, myrkkykeiso, näsiä,  oravanmarja,  paatsama, punakoiso, rentukka, sudenmarja, suokorte , suopursu, terttuselja,  pohjolan ukonhattu, vehka,  vuokot

Lähteet: Suomen Luonto, Hortoilu.fi, Luontoportti

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!