Syövän hoitamiseen on kehitteillä aivan uudenlainen tapa, joka on suomalaisprofessorin mukaan erittäin lupaava.

Ruotsalaistutkijoiden menetelmä koskee MTH1-entsyymin toiminnan estämistä. Heidän mukaansa juuri syöpäsolut tarvitsevat kyseistä entsyymiä jakautumiseen – tavalliset solut eivät sitä tarvitse.

Helsingin yliopiston professori Heikki Joensuu toteaa Lääkärilehdessä, että MTH1-mekanismi on 
uusi ja hyvin kiinnostava.

– MTH1 on vioittuneita nukleotideja korjaava entsyymi, jota tarvitsevat nimenomaan syöpäsolut. Sen sijaan sitä eivät tarvitse normaalit solut, koska niiden nukleotidit eivät ole läheskään yhtä usein hapettuneita tai vioittuneita, Joensuu sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joensuu pitää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin syöpätutkijoiden löydöstä poikkeuksellisen lupaavana, vaikka toppuuttelee vielä innostustaan: Kaikki on silti tietysti epävarmaa, ennen kuin lääkkeet on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu hyödyllisiksi ja haitattomiksi, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uuden lääkkeen on tarkoitus lopettaa syöpäsoluihin vaikuttavan entsyymin toiminta. Joensuu uskoo, että uusien lääkkeiden kehityksessä  nopeuttava tekijä voi olla se, että yksi tutkituista, MTH1:tä estävistä molekyyleistä on jo markkinoilla tunnetun lääkeaineen, kritsotinibin, peilikuvamuoto.

Kritsotinibi tunnetaan ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa ja sitä tutkitaan muiden syöpien hoidossa. MTH1:n estäjä saattaisi Joensuun mielestä tehota kuitenkin useantyyppisiin syöpiin.

Tutkimustuloksista kertoi Lääkärilehti Nature-lehden tietoihin perustuen.

Kuluvalla viikolla vietetään syöpäviikkoa. Suomen syöpäjärjestöt järjestävät tapahtumia ympäri maan. Katso lisää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla