Julianne Moore on voittanut Oscar- ja Golden Globe -palkinnot roolistaan Edelleen Alice -elokuvassa.
Julianne Moore on voittanut Oscar- ja Golden Globe -palkinnot roolistaan Edelleen Alice -elokuvassa.

Edelleen Alice on harvinainen elokuva rankasta aiheesta: Alzheimerin tautiin sairastuneen naisen elämästä. Sen hienous kiteytyy Julianne Mooren rooliin.

ET-lehti pääsi katsomaan ennakkoon Edelleen Alice -elokuvan, josta Julianne Moore sai tänä vuonna parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnon.

Mukana elokuvaa katsomassa oli Helsingin Alzheimer-yhdistyksessä aktiivisesti toimiva Milja Ahola, joka tuntee asian oman kokemuksensa kautta. Tarkoitus oli kysyä, miltä elokuva vaikutti ja mitä se voisi antaa Alzheimer-potilaan omaiselle.

– Aihe on erittäin tärkeä, sillä elokuvassa käsitellään varhain alkaneen Alzheimerin taudin puhkeamista. Se tuo hyvin esille sen, miltä tuntuu, kun itselleen merkityksellinen työ pitää lopettaa kesken kaiken.

Elokuvan aihe on Miljallekin erittäin tuttu. Hänen miehensä sai neljä vuotta sitten tautimääritelmän: Alzheimerin tauti. Mies oli tuolloin 59-vuotias.

– Mieheni sairastui keskellä työuraansa, kuten elokuvan päähenkilö. Se oli kova diagnoosi.

Edelleen Alice -elokuvassa Harvardin yliopiston kognitiivisen psykologian professori Alice Howland hämmentyy täysin oireillessaan. Muistot, sanat ja paikat alkavat kadota salakavalasti. Silti hän on edelleen se sama Alice, joka tuntee ja kokee asioita, Milja muistuttaa.

Tunnetko jo ET-lehden kattavan muistiteeman?

Äiti–tytär-suhde tiivistyy

Alice yrittää peitellä aluksi unohteluaan ja perhe on ymmällään. Kun tauti saa nimen, mies ei halua uskoa kuulemaansa. Alicen suhde sekä puolisoonsa että lapsiinsa muuttuu.  Elokuvassa aviomies ja hänen tunteensa jäävät silti taka-alalle. Erityisen ansiokkaasti siinä kuvataan herkkää äiti–tytär-suhdetta, jonka merkitys voimistuu sairauden aikana, Milja mainitsee.

– Tämä ei ole opetuselokuva, mutta se tuo hyvin esille sen, kuinka sairastuneen tietoisuus ja perhedynamiikka muuttuvat. Tauti vaikuttaa koko perheeseen.

Omaishoitajana toimiva Milja on kokenut saman omassa tilanteessaan: perheen merkitys kasvoi, kun hänen miehensä diagnoosi vahvistettiin ja työstä piti luopua.  Hän toteaa, että elokuva keskittyy kuvaamaan ihmissuhteita perheen sisällä – ja muiden tärkeiden ihmisten sekä ympäristön reaktiot jäävät vähemmälle.

"Herättää empatiaa sairastuneita kohtaan"

Milja kertoo lukeneensa aiemmin Lisa Genovan kirjan ”Edelleen Alice”, johon elokuva perustuu. Hän ymmärtää elokuvan merkityksellisyyden ja suosittelee molempia teoksia muillekin.

– Kaikkiaan elokuva herättelee empatiaa sairastuneita kohtaan ja täten vähentää ennakkoluuloja muistisairaita kohtaan. Vaikka Alicen kyky ilmaista itseään heikkenee, se ei tarkoita, että hän tai hänen tunteensa katoaisivat. Päinvastoin. Alicen elämä on yhä merkityksellistä.

Miljan mukaan ei ihme, että Julianne Moore sai Oscarinsa tästä elokuvasta: näyttelijätyö on vahvaa ja varhain alkaneen Alzheimerin taudin kuvaus osuvaa. Milja huomauttaa, että jokainen tautitapaus on kuitenkin erilainen ja perheenjäsenet yksilöitä.

Elokuvasta Milja pohtii erityisesti kohtausta, jossa päähenkilö kertoo taudistaan kolmelle aikuiselle lapselleen. Samalla mainitaan sairauden perinnöllisyys ja geenitestien mahdollisuus.

– Lapsille se on rankka juttu, kun sanotaan, että tauti on periytyvä.  Mutta elokuvassa ei selitetä genetiikkaa auki enempää, sitä milloin sairaus voi puhjeta. Alzheimerin tauti saattaa tulla jo työikäisenä, mutta yhtä hyvin se voi tulla vaikkapa vasta yhdeksänkymppisenä, Milja Ahola toteaa.

Edelleen Alice Suomen ensi-illassa 20. maaliskuuta 2015.

Katso elokuvan traileri

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.