Julianne Moore on voittanut Oscar- ja Golden Globe -palkinnot roolistaan Edelleen Alice -elokuvassa.
Julianne Moore on voittanut Oscar- ja Golden Globe -palkinnot roolistaan Edelleen Alice -elokuvassa.

Edelleen Alice on harvinainen elokuva rankasta aiheesta: Alzheimerin tautiin sairastuneen naisen elämästä. Sen hienous kiteytyy Julianne Mooren rooliin.

ET-lehti pääsi katsomaan ennakkoon Edelleen Alice -elokuvan, josta Julianne Moore sai tänä vuonna parhaan naisnäyttelijän Oscar-palkinnon.

Mukana elokuvaa katsomassa oli Helsingin Alzheimer-yhdistyksessä aktiivisesti toimiva Milja Ahola, joka tuntee asian oman kokemuksensa kautta. Tarkoitus oli kysyä, miltä elokuva vaikutti ja mitä se voisi antaa Alzheimer-potilaan omaiselle.

– Aihe on erittäin tärkeä, sillä elokuvassa käsitellään varhain alkaneen Alzheimerin taudin puhkeamista. Se tuo hyvin esille sen, miltä tuntuu, kun itselleen merkityksellinen työ pitää lopettaa kesken kaiken.

Elokuvan aihe on Miljallekin erittäin tuttu. Hänen miehensä sai neljä vuotta sitten tautimääritelmän: Alzheimerin tauti. Mies oli tuolloin 59-vuotias.

– Mieheni sairastui keskellä työuraansa, kuten elokuvan päähenkilö. Se oli kova diagnoosi.

Edelleen Alice -elokuvassa Harvardin yliopiston kognitiivisen psykologian professori Alice Howland hämmentyy täysin oireillessaan. Muistot, sanat ja paikat alkavat kadota salakavalasti. Silti hän on edelleen se sama Alice, joka tuntee ja kokee asioita, Milja muistuttaa.

Tunnetko jo ET-lehden kattavan muistiteeman?

Äiti–tytär-suhde tiivistyy

Alice yrittää peitellä aluksi unohteluaan ja perhe on ymmällään. Kun tauti saa nimen, mies ei halua uskoa kuulemaansa. Alicen suhde sekä puolisoonsa että lapsiinsa muuttuu.  Elokuvassa aviomies ja hänen tunteensa jäävät silti taka-alalle. Erityisen ansiokkaasti siinä kuvataan herkkää äiti–tytär-suhdetta, jonka merkitys voimistuu sairauden aikana, Milja mainitsee.

– Tämä ei ole opetuselokuva, mutta se tuo hyvin esille sen, kuinka sairastuneen tietoisuus ja perhedynamiikka muuttuvat. Tauti vaikuttaa koko perheeseen.

Omaishoitajana toimiva Milja on kokenut saman omassa tilanteessaan: perheen merkitys kasvoi, kun hänen miehensä diagnoosi vahvistettiin ja työstä piti luopua.  Hän toteaa, että elokuva keskittyy kuvaamaan ihmissuhteita perheen sisällä – ja muiden tärkeiden ihmisten sekä ympäristön reaktiot jäävät vähemmälle.

"Herättää empatiaa sairastuneita kohtaan"

Milja kertoo lukeneensa aiemmin Lisa Genovan kirjan ”Edelleen Alice”, johon elokuva perustuu. Hän ymmärtää elokuvan merkityksellisyyden ja suosittelee molempia teoksia muillekin.

– Kaikkiaan elokuva herättelee empatiaa sairastuneita kohtaan ja täten vähentää ennakkoluuloja muistisairaita kohtaan. Vaikka Alicen kyky ilmaista itseään heikkenee, se ei tarkoita, että hän tai hänen tunteensa katoaisivat. Päinvastoin. Alicen elämä on yhä merkityksellistä.

Miljan mukaan ei ihme, että Julianne Moore sai Oscarinsa tästä elokuvasta: näyttelijätyö on vahvaa ja varhain alkaneen Alzheimerin taudin kuvaus osuvaa. Milja huomauttaa, että jokainen tautitapaus on kuitenkin erilainen ja perheenjäsenet yksilöitä.

Elokuvasta Milja pohtii erityisesti kohtausta, jossa päähenkilö kertoo taudistaan kolmelle aikuiselle lapselleen. Samalla mainitaan sairauden perinnöllisyys ja geenitestien mahdollisuus.

– Lapsille se on rankka juttu, kun sanotaan, että tauti on periytyvä.  Mutta elokuvassa ei selitetä genetiikkaa auki enempää, sitä milloin sairaus voi puhjeta. Alzheimerin tauti saattaa tulla jo työikäisenä, mutta yhtä hyvin se voi tulla vaikkapa vasta yhdeksänkymppisenä, Milja Ahola toteaa.

Edelleen Alice Suomen ensi-illassa 20. maaliskuuta 2015.

Katso elokuvan traileri

Kesän pikku haaverit hoituvat lääkekaapin avulla, mutta tositilanteessa kännykkä auttaa vaikka elvyttämään.

1. Mitkä ovat yleisimmät ensiapua vaativat tilanteet kesämökeillä?

Tavanomaiset lomailijan vammat syntyvät kesäpuuhissa: auringonpaisteessa oleskellessa ja ulkosalla touhutessa sekä luonnossa liikkuessa. Seurauksena on auringonpistoja, palovammoja, hyönteisten pistoja, haavoja ja nyrjähdyksiä.

2. Paljain jaloin kävely on kesän nautintoja. Entä jos astun lasinsiruun tai naulaan?

Puhdista haava heti vedellä. Jos vesihuuhtelu ei putsaa haavaa kunnolla tai siihen jää esimerkiksi lasia, on käytävä lääkärissä.

Jos kyseessä on viiltohaava, laita sen reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto ja peitä haava sidetaitoksella. Tarkista, onko haavan saaneen jäykkäkouristusrokotus voimassa.

Tulehtunut haava punoittaa ja kuumottaa. Sitä voi myös särkeä. Jos oireet eivät helpota, vaikka haavaa puhdistaa lisää, on mentävä lääkäriin.

Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa sormin tai kämmenellä ja peittää se sitten painesiteellä.

3. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?

Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja heikotuksen tunne. Auringosta on syytä siirtyä pois ja vilvoitella itseään viileällä vedellä tai kylmillä kääreillä pään ja kaulan alueella. Vettä pitää juoda, vaikka ei janottaisikaan.

4. Minkä kokoisen palovamman voi hoitaa omatoimisesti ja miten se tapahtuu?

Palovammasta kärsivän omaa kämmentä pienempää vammaa voi hoitaa itse, ellei se ala tulehtua eikä siinä ole rakkuloita. Palanut iho punoittaa, turpoaa ja on kivulias. Syvemmässä palovammassa ihoon nousee myös rakkuloita.

Viilennä vammautunutta ihoa kymmenisen minuuttia vedellä. Varo jäädyttämästä ihoa.

Rakkulainen iho pitää suojata suojasiteellä. Älä riko rakkuloita.

5. Millaisia ensiaputarvikkeita mökille pitää varata?

SPR suosittelee seuraavia: ensiapuside, haavanpuhdistuslaput, haavateippi ja laastarit, kertakäyttökäsineet, kylmäpakkaus, pikasiteet, pinsetit tai punkkipihdit, sakset, sidetaitokset, suojapeite ja tukiside.

Lisäksi kannattaa varata mukaan kuumemittari, aurinkovoidetta ja hyttyskarkotetta.

6. Entä lääkevarasto?

Mökin lääkekaapista pitäisi löytyä ainakin antihistamiinivalmiste, kortisonivoide, kyypakkaus, lääkehiiltä, maitohappobakteereita ja matkapahoinvointi-, ripuli- ja ummetus- sekä tulehduskipulääke. Lisäksi jokaisen mökkeilijän on varmistettava henkilökohtaisten lääkkeidensä riittävyys. Älä käytä vanhentuneita tai talven yli väärin säilytettyjä lääkkeitä.

7. Riittävätkö aikuiselle käärmeenpureman hoidoksi kyypakkauksen pillerit?

Eivät riitä, kaikenikäisten on käytävä lääkärissä. Kyypakkauksen kaksi kortisonipilleriä ovat ensiapu. Ne voivat hillitä mahdollisia allergisia reaktioita. Jos purema on jalassa, se kannattaa lastoittaa. Pureman saanut kannetaan paikalta. Pureman saanutta raajaa ei nimittäin pitäisi liikutella. Raajan pitäminen koholla on suositeltavaa.

Lue myös: Kevään ensiapuopas puremiin, pistoksiin ja vammoihin

8. Miten lastoittamisesta selviää, jos ei ole sitä koskaan tehnyt?

Avaa SPR:n nettisivut punainenristi.fi ja klikkaa otsikko "Opi ensiapua". Sieltä löydät 1-2 minuutin mittaisia videoita, jotka opastavat toimintaan eri tilanteissa. Videoiden avulla voi harjoitella rauhassa kotona.

SPR järjestää jatkuvasti ensiapukursseja eri puolilla maata. Peruskurssi kestää 16 tuntia ja sen hinta on paikkakunnasta riippuen 92-107 euroa.

9. Mökillä ei aina ole tietokonetta. Voiko ensiapuohjeita ladata kännykkään?

Kyllä. SPR:n ilmaisessa mobiilisovelluksessa on ohjeet 24 erilaisen onnettomuus- ja tapaturmatilanteen tai sairauskohtauksen varalta ja samat opastusvideot kuin nettisivuilla.

Sovelluksesta voi myös soittaa suoraan 112-hätänumeroon niin, että hätäkeskus näkee soittajan sijainnin karttakoordinaatteina. Sovelluksen löytää sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti. Ensiapuohjeita voi seurata kännykästä, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi.

Katso opetusvideo: Näin lataat kännykkääsi ensiapusovelluksen

10. Miten toimin, jos joku menee tajuttomaksi?

Ensimmäiseksi yrität herättää hänet puhuttelemalla tai ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti hätänumeroon 112 ja pane puhelimen kaiutin päälle. Kerro, mitä on tapahtunut ja missä osoitteessa olet. Sen jälkeen odota ohjeita sulkematta puhelinta. Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

11. Millaista ensiapua tajuttomalle henkilölle annetaan?

Tärkeintä on turvata hänen hengityksensä, joten tarkista ensin, hengittääkö hän. Aseta hänet selälleen ja kohota hänen leukaansa. Kokeile poskellasi, tunnetko ilmavirran hänen suustaan.

Jos tajuton hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa, kunnes ensihoitaja tai lääkäri on paikalla ja voi ottaa hänestä vastuun.

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Paina keskeltä rintalastaa 30 kertaa ja puhalla sitten 2 kertaa ilmaa tajuttoman keuhkoihin niin että rintakehä nousee. Jatka samalla 30:2-rytmillä tauotta, kunnes ammattihenkilö on ehtinyt paikalle.

Punaisen Ristin sivuilla ja mobiilipalvelussa on opastusvideot myös elvytyksestä.

12. Onko muita numeroita kuin 112, jotka pitää laittaa näkyville?

Ainakin Myrkytystietokeskus 09471 977 ja meripelastus 0294 1000. Kirjaa myös oma numerosi, mökin tarkka osoite, reittiohje ja karttakoordinaatit. SPR:n sivuilta voit tulostaa tätä varten kätevän turvataulun.

Asiantuntijana Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Varmista apu perille

Lataa 112-sovellus

112 Suomi -kännykkä-sovellus nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Kun soitat 112-hätänumeroon sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tiedon tarkasta sijainnistasi, vaikka et itse sitä tietäisi.

Saat Ilmaiseksi

Maksuton sovellus toimii kaikissa älypuhelimissa, joiden sovelluskaupasta se löytyy. Lisää tietoa ja sovelluksen asennusohjeet saat Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta www.112.fi

Jo 40 000 x apua

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen kehittämän sovelluksen avulla on soitettu jo 40 000 hätäpuhelua.

Vinkit antoi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.