Suomalaistutkijat osoittivat, että tehokkaalla elintapaneuvonnalla muistisairauden puhkeamista voitaisiin siirtää vuosilla eteenpäin.

Tutkimuksessa oli mukana 1260 suomalaista, jotka oli satunnaistettu kahteen eri ryhmään. Toinen ryhmä sai tavallista elintapaneuvontaa ja toinen ryhmä tehostettua neuvontaa. Tehostettuun neuvontaan kuului ravitsemusterapeutin antamaa ravitsemusohjausta. Ryhmä myös osallistui liikunta- ja muistiharjoitteluun sekä sai tukea sydän- ja verisuonisairauksien riskien hallintaan.

Kävi ilmi, että vähemmän neuvontaa ja ohjausta saaneella ryhmällä oli selvästi suurempi riski muisti- ja ajattelutoimintojen heikkenemiseen kuin tehostettua ohjausta saaneella ryhmällä. Ero tuli esiin jo kahden vuoden seurannan aikana.
Tutkimukseen osallistuneet kokivat esimerkiksi ravitsemusterapeutin ohjauksen hyvin myönteisenä.

– Tunnen, että ohjauksesta oli minulle apua. Vaikka en enää tee tutkimukseen liittyviä tietokoneharjoituksia, olen aloittanut tehdä sanaristikoita. Huomaan, että ajatteluun keskittyminen piristää. Meistä osallistujista tuntuu, että oli lottovoitto päästä mukaan neuvontaan ja harjoituksiin, kertoo tutkimukseen osallistunut Jaana Elonen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa käytetyllä tehokkaalla elintapaohjauksella Alzheimerin tautia voitaisiin lykätä vuosilla eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On arvioitu, että siten muistisairaiden määrä maailmassa jopa puolittuisi. Se olisi jo todella iso asia, sanoo tutkimusta johtava professori Miia Kivipelto.

Laajan suomalaistutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Lancet-lehdessä 12. maaliskuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla